На Запоріжжі археологи розкопали могилу скіфського воїна

27.09.2019, 09:51
44048

У Запорізькій області на Мамай−Горі, знайшли не пограбоване поховання скіфського воїна віком близько 2,5 тисяч років. Про це повідомляють археологи на сторінці археологічної пам’ятки “Мамай−Гора”.

Читайте також: Скіфська зброя та прикраси : у Полтавській області знайшли унікальні артефакти

Поховальний комплекс складався з двох могил. Одне з поховань було центральним, а друге − супровідним. У першому був похований літній чоловік, і ця могила була пограбована ще у давнину. А ось друге поховання залишилося неушкодженим і з багатьма унікальними знахідками.

У супровідній могилі археологи знайшли кістки юнака 18−20 років, ймовірно, зброєносця видатної людини, похованої у центральній могилі.

“Він був вершником, майстром як ближнього, так і дального бою. Про це свідчить інвентар, що супроводжував його до потойбіччя”, − йдеться у повідомленні.

У похованні знайшли рідкісну для скіфів сіроглиняну амфору, яка матиме визначну роль у датуванні комплексу. Окрім того, у могилі були уламки кістяних псаліїв і застібки для кінської вузди. Із зброї − залізна бойова сокира, бронзові та кістяні стріли, і окраса всього комплексу − скіфський короткий меч акінак із золотими обкладками, листами руків’я, перехрестям та ковпачком для вістря.

Також у похованні юнака знайшли прикраси – буси зі склопасти, підвіски з зубів благородного оленя, золоту сережку та золоту підвіску із крейдяною вставкою.

Читайте також: Житель Черкас знайшов у своєму дворі стародруки

Археологи зазначають, що окрім унікального інвентарю, знайдений комплекс має й додаткову наукову цінність, бо поглиблює час зародження скіфського могильника на Мамай−Горі до VI ст. до н.е., тоді як абсолютна більшість досліджених пам’яток скіфської доби тут датуються IV−III ст. до н. е.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com