“Нафтогаз України” готовий закрити скандальний борг перед компанією Коломойського

27.02.2019, 14:31
13972

Днями ПАТ “Укрнафта” на власному сайті опублікувало анонс позачергових зборів акціонерів, призначених на 28 березня. З нього випливає, що головним питанням порядку денного визначено врегулювання фінансових відносин компанії з її мажоритарним акціонером – “Нафтогаз України” (володіє 50% + 1 акція).

Читайте також: Коломойський: “Донбас звільнимо за 5 років”

Під час акціонерних зборів ітиметься про узгодження трьох операцій з придбання “Нафтогазом України” у “Укрнафти” в цілому 4,062 млрд куб. м природного газу.

“Надати згоду на здійснення правочинів щодо купівлі-продажу природного газу в обсягах 1,25 млрд куб м; 0,75 млрд куб м; 2,06 млрд куб м “, – йдеться в порядку денному.

Рішення розбити покупку блакитного палива на кілька лотів виявилось невипадковим. Справа в тому, що в рамках цих угод фізичних поставок газу не планується. За даними “ОЛІГАРХА“, вони будуть проведені лише формально. Проте, в даному випадку ні про які махінаціях мова не йде: реальної передачі газу не відбудеться тому, що вона сталася набагато раніше. Йдеться про події десятирічної давності, коли “Укрнафта” справно передавала блакитне паливо “Нафтогазу”, але в документах ці поставки не фіксувались.

Причиною цього стали гроші: сторони не зійшлися в ціні. Так, “Укрнафта”, яка вже на той момент контролювалася групою “Приват” Ігоря Коломойського, наполягала на тому, що НАК повинен платити їй за блакитне паливо за ринковою вартістю. А в “Нафтогазі” на це не погоджувалися через дійсні в той час законодавчі вимоги про викуп газу у компаній держвласності (до яких формально відноситься і “Укрнафта”) за регульованою, тобто, багаторазово заниженою, ціною для потреб населення.

Саме така полярність позицій і привела до того, що газ “Укрнафти” був давно витрачений, але до цих пір не проплачений. Здавалося б, сьогоднішній намір сторін врегулювати стару проблему на користь всім. Але для держави позитиву в цьому не так багато. Адже у вищезгаданому порядку зборів акціонерів “Укрнафти” йдеться про те, що розрахунок за газ планується здійснити за ціною, визначеною “по формулі імпортного паритету”.

Фактично це означає, що Ігор Коломойський домігся того, чого хотів: продажу газу за ринковою ціною. На сьогодні середня митна ціна імпортного газу становить $ 315 за 1 тис. куб. м, що в перерахунку на вищезгадані 4,062 млрд кубометрів говорить про загальну цифрі розрахунку в розмірі $ 1,3 млрд.

У своє виправдання в “Нафтогазі України” вже заявили, що мова піде про багатоступінчастої схемою взаємонарахувань, що азхопить інтереси всіх сторін. Так, на першому її етапі НАК очікує отримати кошти від Кабміну (як погашення боргу за виконання “Нафтогазом” спецвимог з продажу газу населенню за заниженою ціною). Другий етап передбачає розрахунок “Нафтогазу” з “Укрнафтою” за газ. А третій – погашення “Укрнафтою” власних податкових боргів, які на сьогодні складають майже 15 млрд грн.

“Очищення активів “Укрнафти” від податкових боргів необхідно для збереження і нарощування видобутку газу і нафти на активах підприємства. Отримані кошти “Укрнафта” використовує виключно для повного погашення боргів перед держбюджетом, в тому числі, штрафних нарахувань”, – заявили в “Нафтогазі”.

Розрахунок “всіх з усіма” вигідний НАК в першу чергу тим, що таким чином Андрій Коболєв одним махом вирішує цілий ряд хронічних проблем. З одного боку, час для цього обрано вкрай вдало: якраз зараз “Нафтогаз України” має великі проблеми з ліквідністю і фінансовою стійкістю. З іншого боку, розплутуючи клубок взаємних боргів, “Нафтогаз” позбавляє себе єдиного козиря на переговорах з Ігорем Коломойським про їх “розлучення”.

Як повідомляв “ОЛІГАРХ”, мова йде про плани поділу “Укрнафти”, в ході якого її газові активи повинні відійти “Нафтогазу”, а нафтові – “Привату”. В ході дискусій на цю тему якраз і піднімалося питання про розрахунки НАК з олігархом з Тель-Авіва за газ минулих років поставки.

Але зараз, коли перед Ігорем Коломойським замаячила перспектива отримати розрахунок раніше шлюборозлучного процесу, сенсу в ньому він вже не бачить: олігархові явно вигідніше продовжувати “доїти” напівдержавну компанію в її сьогоднішньому вигляді.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com