Нардеп від “ОПЗЖ” їздив до Угорщини у “триденні” відрядження, які тривали 2 місяці – Схеми

5.12.2023, 12:02
150843

Народний депутат Віталій Борт із депутатської групи “Платформа за життя та мир” (колишня ОПЗЖ) у квітні та липні 2023 року виїжджав за кордон у триденні службові відрядження за погодженням голови Верховної Ради. Проте обидва рази залишався закордон ще на місяць.

Читайте також: “Дуже для нас небезпечно”: РФ активізувала наступ на сході України – Жорін

Про це йдеться у розслідуванні проєкту “Схеми” (Радіо Свобода) з посиланням на дані перетину кордону.

Розслідувачі встановили, що Борт залишив країну через КПП “Лужанка” на кордоні з Угорщиною 12 квітня 2023 року і повернувся тим же маршрутом через місяць – 12 травня 2023 року. Проте відрядження він отримав лише на три дні – з 12 по 14 квітня 2023 року. Таким чином, нардеп пробув за кордоном на 28 днів більше.

2 липня 2023 року депутат виїхав через КПП “Лужанка” до Угорщини, а повернувся 30 липня. В апараті Верховної Ради на запит журналістів визнлали, що дійсно мав відрядження до Угорщини, але знову ж таки лише на три дні – від 3 до 5 липня.

Сам депутат не прокоментував журналістам, чому перебував за кордоном довше, ніж було дозволено відрядженням.

За інформацією журналістів, усього від початку повномасштабного вторгнення РФ Віталій Борт вісім разів виїжджав за кордон, де загалом провів 207 днів.

У звітах Борта, який журналісти отримали на запит з апарату ВР, під час двох відряджень у квітні й липні 2023 року він зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту – соратником проросійського прем’єр-міністра Віктора Орбана на ім’я Лорінц Ночо.

У 2021 році Державна міграційна служба заборонила цьому угорському політикові в’їзд на три роки.

У ЗМІ тоді писали, підставою заборони на в’їзд стала агітація за політичну партію на Закарпатті під час місцевих виборів в Україні 2020 року, що прямо забороняється Виборчим кодексом України.

Віталій Борт з партії “Платформа за життя та мир” (раніше – ОПЗЖ, нині заборонена) є членом групи з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною, входить до комітету Верховної Ради з питань бюджету.

Як стверджує видання NV, 14 квітня 2014 року Борт був присутній на засіданні Макіївської міськради, яка проголосувала за проведення так званого “референдуму про подальшу долю Донбасу”.

“Підтримав його проведення, але водночас заявляв, що референдум «обов’язково має бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава». Називав події Революції Гідності “свавіллям”, – зазначають у виданні.

За інформацією “Схем”, після 2014 року Віталій Борт декілька разів їздив до окупованого Криму із території Росії, попри заборону в’їжджати і залишати півострів поза українськими КПП.

Також журналісти стверджують, що у 2019 році матір нардепа Валентина Борт отримала громадянство РФ.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com