Нацбанк: українська економіка зазнає найбільшого потрясіння у другому кварталі цього року

3.05.2020, 18:17
71317

В Україні інфляція у 2020 році прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в.п. За підсумками року споживчі ціни зростуть на 6%. Унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

Читайте також: В Україні стрімко знизились ціни на бензин і дизпаливо

Як інформує Главком, про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті Національного банкуУкраїни.за квітень 2020 року, – повідомляє пресслужба НБУ.

“Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року. За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться. Поступове скасування карантинних обмежень зумовить відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року”, – йдеться у звіті.

Згідно з повідомленням регулятора, як падіння, так і відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності. Зокрема від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення. Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в наступному році. Окремі експортноорієнтовані галузі, зокрема металургія, втратять насамперед від звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи. Збережеться високий попит на продукцію сільського господарства, хоча очікується зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов. Разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%. Очікується, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5–7% на рік.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com