Учені з Гарварда стверджують, що плавання змушує працювати серце та легені. Ця вправа тренує серце ефективніше використовувати кисень. А ще воно опрацьовує руки, ноги й інші проміжні групи м’язів, зміцнюючи їх та роблячи гнучкішими.

Слід додати, що плавання – спорт, який передбачає мінімальний ризик травм, розслабляє та допомагає розвинути хорошу техніку дихання. А найцінніше в ньому те, що ним можна займатися протягом усього життя, не відмовляючись від нього у старості.

Яка користь від плавання?

Це вправа, яка зміцнює, розтягує та сприяє тренуванню серцево-судинної системи. Одночасно вона дозволяє працювати над руками, ногами та черевним поясом. Це відмінний вид спорту для схуднення, покращення фізичного стану та витривалості без пошкодження суглобів і кісток.

Чим більше ти плаваєш, тим більше сили та гнучкості у тебе з’являється. У тебе також буде менше болю у суглобах і бажаний рельєф. На думку вчених з Гарварду, плавання також може допомогти знизити кров’яний тиск, покращити рівновагу та зменшити біль у суглобах, спричинений артритом.

Плавання підтримує твоє тіло у тонусі

Коли ти плаваєш, ти можеш мобілізувати різні м’язи. Стиль “метелик”, наприклад, опрацьовує дельтоподібні м’язи та трапеції. Натомість плавання на спині опрацьовує найширші м’язи стегна, залучивши такі групи м’язів: підколінні сухожилля та сідниці.

Це хороший спорт для твого мозку

Ясна річ, що плавання – хороший вид спорту для тіла, але він приносить користь ще й психічному здоров’ю. Було доведено, що плавання допомагає контролювати тривогу та стрес, зменшує симптоми депресії, покращує настрій і допомагає покращити якість сну. Особливо тому, що рухи, що повторюються, викликають викид ендорфінів, і це відбувається вже через кілька хвилин щоденних вправ.

Основна рекомендація полягає в тому, що хоча плавання корисне для серця, легень, кровоносних судин і м’язів, воно не дуже добре впливає на кістки. Тому важливо доповнювати свій розпорядок вправами з обтяженням: силові тренування, ходьба, підйом сходами тощо. Такий баланс позитивно вплине не лише на твою фізичну форму, а й на загальний стан здоров’я.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook