Нефьодов відповів Зеленському на критику щодо митниці (відео)

9.03.2020, 13:48
65920

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов прокоментував заяви президента України Володимира Зеленського щодо невиконання митницею плану надходжень до бюджету.

Читайте також: “Слуга народу” шукатиме заміну Авакову

Про це він заявив в інтерв’ю “Радіо НВ”.

“Фіскальні органи – це не якась скарбничка, яка просто друкує кошти незалежно ні від чого… Митниця збирає певний відсоток від того імпорту, який надходить до країни. Звичайно, митниця має працювати як коректний калькулятор, не має права закривати очі на якесь заниження митної вартості чи так званий пересорт, коли одні товари підмінюються іншими, тощо. Але говорити про те, що митниця може виконувати цей індикатив безвідносно до макроекономічних параметрів – це просто математично невірно”, – наголосив керівник митної служби.

Також Нефьодов зазначив, що бюджет на 2020 рік складався ще влітку минулого року в зовсім іншій макроекономічній ситуації.

“Тоді курс був вищий за 27 грн/$ і при цьому імпорт активно зростав, тому в бюджет цього року закладено середній курс 27 грн/$ та зростання імпорту на 11,3%. Водночас станом на зараз курс 24,8 грн/$, й імпорт не тільки не зростає, а й падає”, – додав він.

За словами керівника митниці, просідають не ті категорії, де є контрабанда (одяг, взуття, телефони, медицина тощо), а падає насамперед імпорт сировини.

“Якраз за споживчими товарами ми бачимо дуже суттєве зростання і принаймні частина цього – це точно заслуга нашої команди, правоохоронців, які борються з контрабандою. Якщо ми бачимо, наприклад, що в січні імпорт одягу зріс більше ніж на 100%, імпорт взуття – на 50%, імпорт мобільних телефонів – на 60%, то навряд чи кожен із нас почав мати не один, а три мобільних телефони. Це точно означає, що ті товари, які були приховані від державного бюджету, від контролю, зараз витісняються з сірого сектору в білий”, – пояснив Нефьодов.

На його думку, обсяг імпорту сировини зменшується як через загальне падіння цін та уповільнення світової економіки, так і через певні проблеми з українською промисловістю.

“Ми бачимо суттєве падіння, наприклад, у сегменті промислового обладнання. Мені важко повірити, що прокатні стани раптом почали возити контрабандою тишком-нишком десь уночі через кордон. Це реально означає, що ми як митниця спостерігаємо ось ці перші ознаки уповільнення. І, звичайно, в цих умовах говорити про те, що ми з тих імпортерів, які залишаються, якось маємо витиснути більше грошей, повертаючись до практики Ігоря Калєтніка чи когось, хто просто казав: “$100 тисяч платите або ми до вас прийдемо з маски-шоу”…Нова митниця точно такого робити не буде…” – запевнив митник.

Водночас Нефьодов заявив, що зміни курсу і падіння обсягу імпорту є не лише поганими факторами, які спричиняють недобори до бюджету математично.

“Нижчий курс означає, що українці можуть купити більше за свої гривні, тобто з погляду споживання це плюс для абсолютної більшості населення. Це також означає, що оскільки імпорт падає, то з’являється більше можливостей для виробництва всередині України. Тобто якщо менше завозиться з Китаю, то значить ті ж шкарпетки будуть виробляти в Україні. Це додаткова можливість для українських промисловців, для українського бізнесу. Це також означає, що ми можемо подумати над якимись додатковими стимулами – пільговими кредитами чи чимось подібним для того, аби підтримати зараз це зростання. Це вже, звичайно, питання не стільки до митниці, скільки до економічного блоку загалом, але в будь-яких таких випадках кризових явищ головне – проявляти лідерство і реалістично дивитися на стан речей”, – сказав він.

Окремо Нефьодов розповів, що митниця за лютий перевершила план з детінізації, але “повністю перекрити те, що макроекономіка не відповідає прогнозу, математично малореально”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com