Ніколи не їжте ці фрукти і ягоди з кісточками, щоб не отримати важке отруєння

28.11.2021, 18:01
106014

Лікарі застерігають, що деякі фрукти і ягоди не можна їсти з кісточками. Звичайно ж в разі деяких з них проковтнути кісточку буде проблематично, але іноді можна з’їсти все не залишаючи недогризок. Однак робити це з деякими продуктами протипоказано.

Читайте також: “Це дуже небезпечно”: Комаровський розповів, як не можна зберігати продукти в холодильнику і морозилці

Про це пише Ogorod.

Ягоди і фрукти, які не можна їсти з кісточками

У список заборонених експерти відносять кісточки абрикос, слив, вишні, черешні, персика.

Розгризти їх звичайно складно, але іноді любителі розбивають кісточки і ласують тим, що під твердою оболонкою.

Річ у тому, що в кісточках цих ягід міститься достатня кількість амигдаліна. Це саме та речовина, яку ви відчуваєте гіркою (“мигдальною”), якщо вирішите з’їсти серцевину такої кісточки.

Під дією шлункового соку амігдалін вивільняє в організмі отруйні ціаніди (солі синильної кислоти).

Від однієї з’їденої кісточки погано вам не стане, але велика кількість може призвести до важкого отруєння навіть дорослої людини з порушенням функцій нервової, дихальної та серцево-судинної систем.

Найнебезпечніші – абрикосові кісточки. Щоб ними отруїтися досить 50-100 г.

Лікарі кажуть, що у винах і настоянках на цих ягодах з кісточками небезпечна речовина залишається, тому з ними потрібно бути обережніше.

Не слід поїдати з кісточками яблука, груші, айву.

Часто щоб не викидати огризки, ми ласуємо яблуками-грушами прямо з кісточками.

Але в них також є амігдалін, хоча і в менших дозах. Звичайно, щоб отруїтися потрібно з’їсти 20 великих фруктів разом з насінням за один присід. Навряд чи хтось це подужає, але інформація в будь-якому випадку зайвою не буде.

Кісточку авокадо теж краще просто викинути. Вона вважається слабкотоксичною, але речовини в ній можу викликати алергічну реакцію і призвести до порушення в роботі шлунково-кишкового тракту

А ось ці фрукти і ягоди можна сміливо їсти з кісточками, адже вони дуже корисні:

гранат,

оливка,

диня,

цитрусові,

виноград,

калина,

ківі,

фінік,

кавун,

аґрус,

барбарис,

обліпиха,

шипшина,

калина,

черемуха,

глід,

кизил.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com