Обрано нових суддів Антикорупційного суду: антимайданівці, родичі та кілька початківців

11.04.2019, 22:15
20529

Після піврічного конкурсу і за десять днів другого туру президентських виборів Петро Порошенко призначив 38 суддів нового антикорупційного суду. 11 квітня вони прийняли присягу, повідомляє BBC.

Читайте також: Слідчі НАБУ проводять обшуки в Державній судовій адміністрації

Антикорупційний суд може запрацювати вже влітку цього року.

Суддів відібрали на спеціальному конкурсі, який відбувся за безпрецедентною для країни процедурою. 19 березня Вища рада правосуддя передала президенту на затвердження переможців конкурсу і керівник держави мав 30 днів, щоб видати указ про їхнє призначення.

Вищий антикорупційний суд розглядатиме корупційні справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро.

Щоправда, сім суддів, які, на думку активістів, є недоброчесними, міжнародні експерти все ж визнали достойними.

Загалом до першої інстанції Вищого антикорупційного суду увійшли 27 суддів, а до апеляційної палати – 11. З 38 призначених суддів Вищого антикорупційного суду 22 людей раніше працювали служителями Феміди, 13 – адвокатами, а ще троє – науковці.

Декларації переможців показують, що вони далеко не бідні, проте величезних статків там також не знайти. Деякі навіть декларують кредити у банку для купівлі телевізора.

Навіть побіжний аналіз досьє нових суддів показує специфіку родинних зв’язків у правоохоронній сфері – члени однієї родини можуть одночасно працювати в усіх силових органах регіону – прокуратурі, СБУ та судовій системі.

І найпоказовіший нюанс – до антикорупційного суду пройшли двоє суддів, які офіційно задекларували, що вони є співмешканцями.

Інна Білоус

Суддя Тернопільського окружного адмінсуду Інна Білоус до 2013 року працювала суддею у Харкові. Задекларувала квартиру чоловіка у Харкові та Чугуєві, а в Тернополі користується квартирою свекрухи. У декларації має автомобіль Mitsubishi Outlander, зарплату в 228 тисяч гривень та платню чоловіка, який працює в поліції Тернопільщини – 113 тисяч гривень. Родина має 850 тисяч гривень готівки. Активісти раніше сумнівалися у правдивості даних судді саме через квартиру свекрухи – мовляв, звідки та взяла гроші на квартиру у Тернополі.

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Інна Білоус ухвалювала рішення проти активістів Революції Гідності. 10 грудня 2013 року колегія суддів, у складі якої була Білоус, повністю задовольнила адміністративний позов Тернопільської обласної державної адміністрації про обмеження права на мирні зібрання з 10 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року.

Це не вперше, коли Білоус ухвалювала схоже рішення. У вересні 2013 року після пікетування Тернопільської міськради колективом підприємців вона винесла рішення про заборону мирних зібрань через начебто перешкоджання звичному ритму життя мешканців міста, створення перешкод для руху транспорту та пішоходів тощо.

Крім того, суддя Білоус, можливо, приховує своє майно. Вона безоплатно користується квартирою 70 кв. м, яка належить її свекрусі — Тетяні Григорівні Білоус. Квартира придбана у 2014 році у Тернополі за 510 тис. грн. Свекруха працювала у Чугуївській міській раді Харківської області.

Андрій Біцюк

Активісти мали питання щодо приховування статків і до судді заводського районного суду Миколаєва Андрія Біцюка. У його декларації є оформлені на дружину земельні ділянки, будинок та квартира у Миколаєві. Ще по одній квартирі має мама та дружина з сином. Сам Андрій Біцюк має садовий будинок за містом. У родини є чотири автомобілі, за рік суддя заробив 250 тисяч гривень платні, а дружина – 42 тисячі.

Віктор Маслов

Суддя Тростянецького районного суду Сумської області Віктор Маслов є вихідцем з родини, де юриспруденція є сімейною справою. Його батько на момент призначення був заступником голови Апеляційного суду Сумської області. Брат працює в управлінні СБУ Сумської області, а дружина брата – у прокуратурі. Віктор Маслов має квартиру в Сумах, родина задекларувала два автомобілі – Ford Focus 2010 року і Daewoo Matiz 2013 року. До надто низької вартості останнього в активістів і були зауваження. Платня судді склала 218 тисяч гривень, а дружини – 34 тисячі. Так, він зазначає, що його дружина купила за 20 тис. грн Daewoo Matiz 2013 року випуску. Водночас аналогічна неушкоджена машина на сайтах купівлі-продажу авто коштувала мінімум вчетверо дорожче, тобто близько 3 тис. доларів США або 83,7 тис. грн.

Оксана Олійник

Оксана Олійник стала суддею Охтирського міськрайонного суду в 2012 році. Активісти закидали їй, що вся її нерухомість – квартира, земельні ділянки та будинок – оформлені на доньку.

Пані Олійник до 2001 року була громадянкою Росії. Її чоловік військовий – є командиром інженерного батальйону, брав участь в АТО.

Родина має два автомобілі Volkswagen Golf. Річна платня судді склала 200 тисяч гривень, а чоловіка – 155. У декларації є 3 тисячі євро, 4,7 тисячі доларів та 500 тисяч гривень.

Валерія Чорна

Дніпрянка Валерія Чорна працювала у прокуратурі рідного міста, а потім стала суддею Дніпропетровського адміністративного суду. Вона задекларувала батьківську квартиру у користуванні, а також ще кілька квартир у співвласності з батьками. Має автомобіль Hyundai Santa Fe 2012 року, а за 2017 рік заробила 285 тисяч гривень. Активісти закидали їй, що не вказала вартість нерухомості батьків.

Сергій Мойсак

Активісти мали питання до адвоката з Нікополя Сергія Мойсика, бо той не задекларував квартиру, яку купив в 2007 році. Пан Мойсик також займається викладацькою роботою і захистив кандидатську дисертацію. Задекларував квартиру у місті Покров та ще одну квартиру і будинок у Нікополі. Має автомобіль ВАЗ 1995 року, дохід у 2017 році склав 100 тисяч гривень. У антикорупційному суді буде представлена ціла родина. Офіційно вони не перебувають у шлюбі, проте задекларували один одного як “співмешканців”.

Тетяна Гавриленко

Тетяна Гавриленко спочатку працювала адвокатом, а згодом стала суддею Новосанжарського районного суду Полтавщини. У своїй декларації вона показала орендовану квартиру, автомобіль Hyundai Elantra та 238 тисяч зарплати. Пані Гавриленко розлучена, виховує доньку. Проте у декларації пов’язаних осіб вказала співмешканця – голову Комсомольського міського суду Полтавської області Віталія Крикливого.

Віталій Крикливий

І пан Крикливий також брав участь в конкурсі та переміг. У декларації пов’язаних осіб він також вказав співмешканкою Тетяну Гавриленко. Віталій Крикливий на посаді судді з 2003 року, а до того працював у податковій службі. Його платня за 2017 рік склала 323 тисячі гривень. Обидва судді працюватимуть у першій інстанції, тож переглядати рішення одне одного не будуть.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com