Окупанти бомбардували ядерний об’єкт у Харкові, руйнування якого призведе до екологічної катастрофи

11.03.2022, 12:02
114175

Російські військові бомбардували черговий ядерний об’єкт у місті Харкові.

Читайте також: Білорусь дозволила перевозити своєю залізницею снаряди російських “Смерчів” і “Градів”

Про це сьогодні, 11 березня, повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Учора ввечері країна-агресор здійснила авіаобстріл дослідницької ядерної установки – “Джерело нейтронів”, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів, яка розташована на майданчику Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” (м. Харків)“, – повідомила вона.

За попередньою інформацією, “Джерело нейтронів” повністю знеструмлене, наявні поверхневі пошкодження будівлі. Зараз інформацію про наслідки ушкоджень уточнює персонал ЯПУ “Джерело нейтронів”.

Це вже друга спроба ворога знищити ядерну установку – 6 березня 2022 року внаслідок обстрілу були пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження, теплотраса, поверхня основної будівлі установки”, – зазначила Денісова.

За її словами, до початку агресії “Джерело нейтронів” було на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом.

“Бомбардування та руйнування цього об’єкту призведе до екологічної катастрофи, яка пошириться на територію усіх прилеглих до України держав”, – зазначила вона.

Омбудсменка зазначила, що напади на об’єкти підвищеної небезпеки несуть загрозу забруднення довкілля не лише України, але і далеко за її межами, а також порушення права кожної людини на безпечне для життя та здоров’я довкілля.

“Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, який підписано як Україною, так і Російською Федерацією, до військових злочинів віднесено умисний напад, коли відомо, що він стане причиною випадкової широкої, довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, що не є співставними з очікуваною воєнною перевагою”, – написала вона.

Омбудсменка закликала керівництво країн-членів НАТО ухвалити рішення про закриття неба та над Україною, щоб не допустити подальших нищівних ракетних обстрілів ворога.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com