Ощадбанк зібралися продати

2.06.2021, 11:02
97414

Кабінет міністрів і глава податкового комітету Данило Гетманцев зареєстрували законопроєкти №5542 і №5542-1, якими запропонували зробити Ощадбанк учасником Фонду гарантування вкладів (ФГВО). Це дозволить почати процедуру приватизації банку.

Читайте також: “Укрпошта” вирішила купити банк

Відповідні документи опубліковано на сайті Верховної Ради. Раніше заступник голови НБУ Юрій Гелетей заявляв, що продаж Ощадбанку залежить від його участі у ФГВФО. “Для Ощадбанку ключовим є продовження співпраці з ЄБРР, але для цього треба виконати низку попередніх заходів з української сторони, а саме членство Ощадбанку в Фонді гарантування вкладів”, – сказав він в інтерв’ю Finclub.

Що таке ФГВО?

Це фонд, в який майже всі банки (крім “Ощаду”) регулярно роблять внески, у разі банкрутства фінустанови з фонду повертають гроші вкладникам. Але при цьому є гарантована сума вкладу – клієнти можуть отримати назад депозит у закритому банку на суму лише до 200 тис. грн, решта – згорає.

Ощадбанк має особливі умови. Він не платить внески у ФГВО, а держава гарантує – якщо банк закриється, то його вкладники отримають всі свої гроші. Таким особливим становищем незадоволені інші учасники ринку (бо це конкурентна перевага).

Крім того, щоб продати банк (частково або повністю), потрібно, щоб він мав такі ж умови, як і інші фінансові установи.

Кому хочуть продати Ощадбанк?

Ощадбанку вже знайшли покупця. Йдеться про входження в капітал у розмірі близько 20%, тобто контрольний пакет акції щонайменше перший час буде залишатися в руках держави. Покупець частки – Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

ЄБРР перебуває на стадії обговорення з українською владою інвестицій, які повинні прискорити приватизацію в найближчі роки.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com