Останки, які вважалися мощами святого Якова, найімовірніше, належать іншій людині

3.02.2021, 11:12
94017

У Римі під турботою братів-францисканців знаходиться стара церква Санті-Апостоли. Вважається, що в цій церкві на протязі вже більше 1500 років зберігаються останки двох перших християн і апостолів Ісуса: святого Філіпа і святого Якова Молодшого, так званих мощей Святої католицької церкви.

Читайте також: В Андріївському храмі знайшли історичний документ, якому понад 250 років

Як відомо, на початку поширення християнства життя прихильників цієї релігії було важким, але поступово до шостого століття воно стало домінувати. А після того, як імператор Костянтин на смертному одрі офіційно позначив християнство як державну релігію, церкви були зведені по всій Римській імперії, – повідомляє Курс України.

Незабаром після зведення церков останки найбільш шанованих християнських мучеників були перенесені з могил в певні церкви для поклоніння в містах. Це було скоєно і щодо останків двох апостолів – Святого Філіпа і Святого Якова. Зараз вже не можна визначити, хто саме і звідки переніс останки Св. Філіпа і Св. Якова, але стверджується, що вони зберігалися в спеціально побудованій в їх честь церкви з шостого століття.

Наукового ж підтвердження цього у вчених не було, тому професор хімії і археометрії Кааре Лунд Расмуссен з Університету Південної Данії, за підтримки групи, що складається з колег з Університету Гронінгена в Голландії, Університету Пізи в Італії, Інституту судової медицини Кренфілда в Англії, Папського інституту християнської археології в Італії і Національний музей Данії спробували дати відповідь на це питання, опублікувавши відповідну статтю на цю тему.

До днів сьогоднішніх збереглися тільки фрагменти гомілки, стегнової кістки та муміфікованою стопи. Велика гомілкова кістка і стопа приписуються Святому Філіпу, стегнова кістка – Святому Якову. Дослідники визнали останки святого Філіпа занадто складними для дезінфекції та радіовуглецевого аналізу, тому їх вік до сих пір залишається невідомим. Але стегнова кістка, що ймовірно належить – Святому Якову, піддалася декільком аналізам, головним з яких стало радіовуглецеве датування.

Воно й показало, що вік кістки датується 214-340 роками нашої ери. «Таким чином, збереглася реліквія, стегнова кістка, не належить святому Якову. Вона походить від людини приблизно на 160-240 років молодше святого Якова», – пояснює професор Расмуссен.

У той же час вчені вважають, що цілком ймовірно те, що ті, хто перевіз цю стегнову кістку до церкви Санті Апостоли, вважали її належить святому Якову. Вони повинні були взяти її з християнської могили, так що вона в будь-якому випадку повинна була належати одному з перших християн, нехай навіть і не апостолу. Також, на думку дослідників, може закінчиться справа і з останками Святого Філіпа. Цілком логічним є те, що, коли представники ранньої церкви шукали поховання апостолів, вони шукали стародавні християнські могильники, а за минулий час точні дані могли бути загублені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com