Отримав сотні тисяч євро від офшорів путінського олігарха: німецький журналіст втрапив у скандал

15.11.2023, 12:01
149816

Німецький журналіст, режисер-документаліст та письменник Хуберт Зайпель, який зняв фільм про Путіна та написав про нього дві книги, що стали бестселерами, отримав сотні тисяч євро від офшорів, пов’язаних з путінським олігархом Олексієм Мордашовим.

Читайте також: У Раді пропонують надати відстрочку від мобілізації волонтерам: які умови

Про це йдеться у міжнародному розслідувального проєкті Cyprus Confidential (“Таємниці Кіпру”), пише російське видання “Важные истории”.

Хуберт Зайпель написав дві книги про очільника Кремля: “Путін. Логіка влади” (2015) і “Влада Путіна. Навіщо Європі Росія” (2021). Їх видали кількома мовами і десятитисячним тиражем.

Документальний фільм Зайпеля “Я, Путін. Портрет” (2012) було номіновано на премію німецького телебачення за найкращий репортаж.

Згідно з документами, на які посилаються розлідувачі, 2018-го року Зайпель підписав “спонсорський договір”, який мав принести йому щонайменше 600 тисяч євро. За документом ця сума виділялася на створення і популяризацію книжки про “політичний клімат у Росії”. Цією книгою і стала “Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?”, опублікована 2021 року поважним гамбурзьким видавництвом Hoffmann und Campe.

Також у підготовлених для підписання документах є рукописна позначка “аналогічно укладеному у 2013 році договору: біографія Путіна”.

“Очевидно, на підготовку попередньої книги Зайпеля “Путін. Логіка влади” було укладено окрему угоду на окрему суму. Про спонсорські договори і можливий конфлікт інтересів Зайпеля читачі дізнатися не могли – у книгах про них не йшлося ні слова. Не знав про них і видавець обох бестселерів”, – йдеться у відповіді Hoffmann und Campe на запит видання.

Зазначається, що спонсор ховався за компанією-пустушкою De Vere Worldwide Corporation з Британських Віргінських островів – ця компанія записана на Ігоря Воскресенського, одного з директорів “Силових машин”, машинобудівного гіганта, власником якого був російський олігарх Олексій Мордашов.

Олексій Мордашов постійно посідає одну зі сходинок переліку мільярдерів журналу Forbes.

Перед початком повномасштабної війни в Україні, 2021 року, Мордашов очолив рейтинг зі статками в майже 30 млрд доларів. 2023-го він посів п’яте місце.

Олігарх відомий і тим, що спонсорував будівництво палацу Путіна під Геленджиком. Структурам Мордашова також належали великі пакети акцій банку “Росія” (відомого також як “банк друзів Путіна”) і “Національної медіагрупи” (НМГ), яка контролює значну частину російського телемовлення і медіаринку загалом.

Після вторгнення Росії в Україну Мордашов потрапив під західні санкції.

Розслідувачі додають: Зайпель визнав, що книжки про Путіна спонсорував російський мільярдер, однак він не вважає, що це якось дискредитує його праці.

Тим часом у вересні 2023-го було оприлюднено результати ще одного розслідування, в якому йдеться про представників російських еліт величезну кількість їхньої нерухомості в Лондоні. Водночас не всі російські олігархи потрапили під британські санкції і не всі їхні активи заморожені.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com