Перший крок вже у травні: Епіфаній про те, коли ПЦУ визначиться з переходом на новий календар

2.05.2023, 19:00
139926

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній прокоментував, коли ПЦУ перейде на новий календар.

Читайте також: “Світлані не вірю”: Євген Кошовий різко висловився про Лободу

Про це ієрарх сказав в інтерв’ю Gazeta.ua.

За його словами, у травні ПЦУ проведе Архієрейський собор (найвищий орган управління Церквою – Ред.), де обговорить це питання.

“Втілення цієї реформи насамперед дасть змогу перейти на більш точний календар й уникнути в майбутньому поступового зміщення нерухомих свят. І хоч на цьому шляху ще залишаються деякі труднощі, проте переконаний, що з Божою допомогою ми їх вирішимо”, – каже митрополит.

Також він додав, що ПЦУ вже готується запровадити відповідну реформу й працює над новою редакцією певної церковної літератури для прихожан. Водночас Епіфаній наголосив, що календарне питання не стосується православного віровчення, яке є незмінним, і не означає “зміну віри”.

Календарне питання у церкві: що потрібно знати

Зазначимо, що традиційно православні українці використовують у церковному житті юліанський календар. Цей календар також використовують Російська, Грузинська, Єрусалимська та Сербська православні церкви.

Новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, за яким наприклад Різдво святкується 25 грудня.

Велика кількість українських парафій у діаспорі вже багато років дотримуються нового стилю. Більшість православних церков, зокрема й Вселенський патріархат, також живуть за новоюліанським календарем.

Зауважимо, що у разі переходу православних України на новоюліанський календар обчислення дати Великодня буде відбуватися, як і раніше. Тому римо-католики і православні святкуватимуть Великдень у різні дні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com