Перший заступник міністра енергетики Хейло приховує тісні зв’язки з екснардепом Медведчуком та бізнес на окупованих територіях, – розслідування

16.10.2023, 13:31
148337

На початку вересня цього року Кабмін призначив нових заступників міністра енергетики. Одним з них став колишній керівник ДП “Укрвугілля” Олександр Хейло.

Читайте також: ХАМАС фінансувала російська криптобіржа Garantex, – WSJ

Як стверджує видання “Стопкор”, журналісти якого провели розслідування, Олександр Хейло має тісні зв’язки з Олександром Януковичем та екснардепом, якого підозрюють у держзраді, Віктором Медведчуком. Журналісти зазначають, що перед своїм призначенням на посаду замміністра, він не проходив жодних перевірок.

Видання наводить відповідь секретаріату Кабміну на відповідний запит журналістів щодо не проходження Олександром Хейлом такої перевірки.

“Під час дії воєнного стану призначення на політичні посади здійснюється з дотриманням відповідних вимог. Відповідно до частини 8 статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” перевірки передбачені Законом України “Про запобігання корупції” та “Про очищення влади”, під час дії воєнного стану не проводяться”, – йдеться у документі.

Однак, як стверджує видання, в Уряді дали цікаву інформацію щодо кар’єри Хейла. Так, у 2007 році він керував одним з підрозділів ДП “СЕЛИДІВВУГІЛЛЯ”. Через шість років став заступником директора “Шахти “Краснолиманська”, поміж засновників якої був олігарх, ексрегіонал Ігор Гуменюк та Сергій Кузяра – саме він за торгівлю вугіллям з терористичними “Л/ДНР” та сприяння терористичним організаціям отримав підозру у державній зраді.

Розслідувачі стверджують, що Хейла і Кузяру пов’язує не тільки робота.

“Вони, як пише видання “Антикорправда”, куми. Повідомляється, що дружні та робочі зв’язки Кузяри й Хейла сьогодні перевіряють правоохоронні органи”, – зазначили журналісти.

За інформацією “Стопкору”, заступник міністра енергетики підтвердив, що Кузяра дійсно є його кумом, а сам Хейло стверджує, що з кумом вже давно не спілкується.

“Залишається кумом. Ви ж розумієте, в житті буває по-різному. Склалось так, що десь з 15-го, а можливо 16-го року не спілкуюсь із ним. Я не знаю де він, чим займається”, – цитує видання слова Хейла.

Журналісти “Стопкору” також стверджують, що заступник міністра енергетики, через свого кума Кузяру також має зв’язки із державним зрадником Віктором Медведчуком. Крім того, в розслідуванні йдеться про те, що Хейло тривалий час працював на людей сина експрезидента України Віктора Януковича, Олександра.

“Теоретично зв’язок замміністра енергетики з оточенням “Саші Стомалога” підтверджує факт володіння акціями ПАТ “Донбасенерго”, як йдеться у висновках громадської ради доброчесності, та роботи в інших підприємствах, що раніше належали оточенню сина президента-втікача… У 2013-му році Хейло працював також гендиректором компанії “Енергоінвест Холдинг”, що свого часу належало людям сина біглого президента. До слова цій фірмі належить компанія “ФАБРИКА “КРАСНАЯ ЗВЕЗДА” зареєстрована в окупованій ДНР”, – йдеться в розслідуванні.

Перший заступник міністра енергетики Хейло приховує тісні зв’язки з екснардепом Медведчуком та бізнес на окупованих територіях, – розслідування

Також видання стверджує, що новий заступник міністра енергетики має кілька бізнесів, які фігурують у кримінальних провадженнях за статтями про розкрадання бюджетних коштів.

“Сьогодні замміністра енергетики також співвласник компанії “МАВІТО ТРЕЙДД”. Фірму створював Сергій Секо, прізвище якого фігурує в розслідуваннях щодо схем у державних закупівлях для “Енергоатому” та “Рівненської АЕС”. Також Хейло володів “Селидівським машинобудівним заводом”. Це підприємство фігурант кримінального провадження №42014050990000217 від 26.12.2014 року щодо заволодіння бюджетних грошей з подальшим конвертуванням у готівку за нібито надані товари і послуги шахтам “Красноармійськвугілля”. І це вочевидь, не весь перелік кримінальних справ, до яких може бути причетний Хейло”, – пише видання.

Крім бізнесу в Україні Хейло, за даними “Стопкору”, також має низку фірм на окупованих територіях.

“Відповідно до даних з реєстру юридичних осіб рф, 5 листопада 2014 року він став співвласником ТОВ “ФЕСТ ТРЕЙД” з реєстрацією у вже тоді анексованому Криму. Також, за інформацією Громадської ради доброчесності, сьогоднішній заступник міністра енергетики неодноразово відвідував окупований Крим разом із дружиною суддею Яною Хейло, а одна з цих поїздок тривала 64 дні. Відповідно подружжя, як йдеться у висновку ГРД, мало гарантії безпеки від окупаційної влади та використовувало іноземну валюту як засіб платежу на території України”, – пише автор статті.

Видання цитує слова самого Хейла, який не заперечує того факту, що в нього дійсно є бізнес у Криму

“Щодо Фест-Трейду, то ця компанія була зареєстрована в українському Криму. Зрозуміло, що зараз поки Крим окупований, перереєструвати її немає ні технічної, ні законодавчої можливості”, – наводить “Стопкор” слова Хейла.

Видання також стверджує, що разом з Хейлом, бізнес на окупованих територіях веде і його сестра Марія, у якої в Донецьку є продуктова мережа ТОВ “Гарант-Групп”.

“Підписант товариства Олексій Ніязов, людина з однойменними ПІБ у базі “Миротворець” за терористичну діяльність. Отримує сьогодні прибуток від цього бізнесу чи ні Марія Хейло, невідомо, проте за даними “Прозорро”, у січні цього року вона паралельно займалася тендерними закупівлями для шахт “Селідоввугілля” і втрапила у скандал із придбанням комплектуючих за завищеними у кілька разів цінами”, – повідомили і виданні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com