Поки США координували захист Ізраїлю, в Пентагоні працював іранський агент, – WT

17.04.2024, 14:04
157459

Поки Сполучені Штати Америки займалися координацією міжнародних зусиль із захисту Ізраїлю від атаки з боку Ірану, в Пентагоні працював іранський агент.

Читайте також: Скільки українців стали жертвами насильницьких зникнень: Юсов назвав цифру, яка шокує

Про це пише The Washington Times.

Зазначається, що минулого тижня під час слухань у Комітеті Сенату з питань збройних сил помічник міністра оборони Крістофер Маєр сказав законодавцям, що Аріан Табатабаї залишилася на роботі в офісі, який контролює спеціальні операції та нерегулярні бойові дії, незважаючи на занепокоєння законодавців, що чиновниця була агентом іранського режиму.

Підозри серед законодавців щодо потенційної співпрацю пані Табатабаї з іранським режимом зʼявилися минулого року, коли ЗМІ опублікували сотні електронних листів від іранських дипломатів за період з 2003 по 2021 рік, де згадувалося і про неї. У вересні група з 31 сенатора-республіканця написала листа міністру оборони США Ллойду Остіну, вимагаючи від нього відповіді про роботу Аріан Табатабаї в Пентагоні.

Занепокоєння щодо пані Табатабаї знову виникло на Капітолійському пагорбі минулого тижня. Тоді сенатор Том Коттон заявив, що Міністерство оборони лише запевнило законодавців у дотриманні протоколів щодо роботи підозрюваної у звʼязках з Іраном чиновниці. Проте більше інформації Конгрес не отримував.

Чи мала Табатабаї будь-яку інформацію про зусилля Пентагону з протидії атаці, яку Іран здійснив на Ізраїль минулими вихідними, неясно. За словами високопоставленого чиновника США, співробітники національної безпеки почали інформувати президента Байдена про загрози з боку Ірану більше десяти днів тому.

Офіс помічника міністра оборони США з питань спеціальних операцій і конфліктів низької інтенсивності, в якому працює Аріан Табатабаї, керує секретними програмами та володіє знаннями про американські сили, які діють у безпосередній близькості від іранських проксі, наголосив науковий співробітник з Інституту Хадсона Гаррет Екснер. Присутність підозрюваного в співпраці з Іраном агента також може поставити під загрозу дипломатичні відносини з союзниками Америки.

Співробітник Єврейського інституту національної безпеки Америки Габріель Норонья стверджує, що представники Пентагону повідомили йому, що європейські колеги відмовилися брати участь у зустрічах з пані Табатабаї, з огляду на занепокоєння щодо витоку конфіденційної інформації. За його словами, Пентагону необхідно переглянути свій підхід до розслідувань безпеки.

“У справі пані Табатабаї публічні докази очевидні: вона має тісні родинні зв’язки та професійні зв’язки з вищим керівництвом режиму, що має позбавити її права на отримання допуску до державної таємниці, який є привілеєм, а не правом”, – наголосив Норонья.

Представники адміністрації Байдена раніше відкидали занепокоєння щодо пані Табатабаї. Чиновник Пентагону сказав The Times у вересні, що вона пройшла ретельну та належну перевірку, і що для уряду США “честь мати її на службі”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com