Популярний продукт, який допоможе впоратися із болем: що ми не знаємо про звичайні оливки

2.03.2024, 20:09
155137

Оливкові дерева славляться довголіттям і, як кажуть нутриціологи, можуть поділитися ним з нами. Сполуки, які містяться в оливках та оливковій олії, зокрема олеокантал, мають протизапальну, антиоксидантну і болезаспокійливу дію. Як пишуть в Pysznosci.pl, цей продукт точно потрібно додати до свого щоденного раціону.

Читайте також: Названо найкорисніші супи, їх можна їсти щодня: які краще виключити з раціону

Яка користь від оливок для нашого здоров’я

Цей непоказний продукт містить велику кількість поживних речовин. Оливки є справжньою скарбницею мінералів і вітамінів, які необхідні для повноцінної роботи нашого організму.

Наприклад, оливки містять багато вітамінів групи B, які відіграють ключову роль у правильній роботі нервової системи. Вони позитивно впливають на наше самопочуття, зменшують тривогу і стрес. Також ці вітаміни потрібні, щоб підтримувати концентрацію і пам’ять. Саме вітаміни групи B потрібні для того, щоб наші нігті, волосся і шкіра залишалися красивими.

Також в оливках міститься велика кількість вітамінів А, Е та С. Вони є сильними антиоксидантами, що захищають клітини організму від шкідливого впливу вільних радикалів. Також вони допомагають уповільнити процеси старіння, знижують ризик захворювань, які пов’язані з нездоровим способом життя.

Оливки — як засіб від болю

Відкритий доктором Gary Beauchamp олеокантал, який міститься в оливках, діє подібно до ібупрофену. Згідно з науковими дослідженнями, він також допомагає усунути багато типів ракових клітин, не діючи при цьому на здорові. А ще олеокантал перешкоджає накопиченню бета-амілоїду, який викликає хворобу Альцгеймера.

Хоча оливки можуть здатися висококалорійними на перший погляд (в 100 г міститься приблизно 120 ккал), в них містяться корисні жири, які здатні підвищити рівень хорошого холестерину (ЛПВЩ). Скільки оливок потрібно з’їдати на день, щоб отримати всі переваги для здоров’я? Фахівці стверджують, що вистачить і 7-8 штук.

Як правильно їсти оливки

Оливки можна їсти як закуску, добавляти їх до салатів, піци чи інших страв, зокрема і м’ясних. Вони є частиною середземноморської дієти. Хоча українці найчастіше бачать зелені і чорні оливки, насправді їх колірна палітра набагато більша. Вона включає також відтінки червоного і коричневого.

Колір оливок не випадковий, він вказує на стадію дозрівання продукту:

зелені — збирають у вересні, коли оливки ще незрілі, вони мають більш тверду консистенцію, злегка гіркуватий смак, багаті вітаміном С;

червоні — збирають наприкінці жовтня-на початку листопада, коли плоди вже починають дозрівати, колір може відрізнятися відтінком від червоного до коричневого, поєднують м’який смак солодкості і гіркоти;

чорні — збирають у грудні, мають темно-фіолетовий колір, м’яку консистенцію та лише злегка солонуватий смак.

Що корисніше — зелені чи чорні оливки? Насправді, правильної відповіді не існує. Тут все залежить конкретно від ваших смакових уподобань. Цікаво, що дієтологи часто рекомендують промивати консервовані оливки, щоб позбутися зайвої солі і інших добавок.

Чи можна їсти оливки за гастриту: кому протипоказані

На жаль, оливки можна їсти далеко не всім. Цей продукт відрізняється сильним жовчогінним ефектом, а тому його не варто додавати до свого раціону людям під час загострення холециститу та інших захворювань жовчного міхура. Не можна їх вживати і за каменів у нирках.

Консервовані оливки можуть бути шкідливими через добавки, які до них додають виробники. Так залишки глютонату заліза і невимитої каустичної соди роблять їх сильним алергеном. Не можна їсти оливки за гастриту, а також дітям до 3 років.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com