Посилення підтримки медицини та збільшення доплат медикам, – «УДАР Віталія Кличка» озвучив план протидії коронакризі

12.11.2021, 12:30
104961

Пандемія коронавірусу стала серйозним випробуванням медичної системи як Волинської області, так і України вцілому. Недореформована та недофінансована медична система ледь витримала перші хвилі епідемії. Тому політична партія «УДАР Віталія Кличка» розробила та презентувала антикризовий план, який містить дієві заходи боротьби з епідемією, шляхи пом’якшення соціальних та економічних наслідків корона кризи та підтримки медичної сфери.

Читайте також: «УДАР Віталія Кличка» озвучив антикризовий план підтримки бізнесу в час коронакризи

«Проблеми функціонування галузі охорони здоров’я, особливо сьогодні, в період пандемії COVID-19, не повинні затьмарити основне професійне покликання наших медичних працівників – берегти людське життя. Десятиліттями в суспільстві формувалася довіра до медика, його суспільна роль визначена на рівні, який не загубився за хвилями соціальних перетворень. Але останні роки в засобах масової інформації є тенденція щодо створення негативного відношення до праці медичного працівника, – зазначає лідер Волинського «УДАРу» Юрій Гупало, – Хотілось порекомендувати тим, хто звинувачує медиків у всіх своїх бідах, одягнути білий халат та прийти на 24 години на чергування поряд з ними до лікувального закладу. Не всі розуміють, що лікар – така ж сама людина, так само стомлюється, хворіє, має особливі клопоти і свою незахищеність, але не зганяє на пацієнтів своє невдоволення».

Як стверджують в «УДАРі», українська влада під час пандемії короновірусу має зрозуміти важливість медичної системи для збереження життя людей. І тому належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни.

«Реалізуючи цей план, Україна дійсно зможе не лише ефективно протидіяти наслідкам коронакризи та захистити життя людей, а й закласти фундамент якісного перетворення української медицини згідно високих світових стандартів», – додає Юрій Гупало.

Всупереч вимогам Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який вимагає виділення не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я, уряд в проекті бюджету на 2022 рік на ці цілі пропонує виділити лише близько 3,5% від ВВП. Водночас за рекомендаціями ВООЗ на медицину потрібно передбачати щонайменше 7% від ВВП. Така позиція влади знову відкладає на невизначений строк завершення медичної реформи. Не можна забувати, що видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями бюджету, а тому повинні мати пріоритет при розробці і ухваленні проекту закону про державний бюджет.

«УДАР Віталія Кличка» серед переліку необхідних кроків свого антикризового плану у подоланні наслідків епідемії коронавірусу пропонує наступні кроки:

Надати дієву підтримку медичній системі. Для цього необхідно збільшити кількість профільних лікарень та ліжок, обладнаних кисневими точками. Важливо збільшити доплати медикам, щоб зупинити відтік з ковідних лікарень фахових медиків та повернути всіх, які звільнилися під час попередніх хвиль епідемії.

Остаточно врегулювати механізм оперативного перепрофілювання відомчих лікарень в ковід-диспансери

Запровадити ефективний контроль над виробництвами кисню як за об’єктами стратегічного значення для держави. Відпрацювати логістику безперебійного постачання в усі лікарні країни.

Не відкладати медреформу. Необхідно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. Криза – це не привід зупинити реформу, а необхідність та реальний шанс на системне та якісне перетворення медичної системи.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com