Повідомили, як підвищення мінімальної зарплати вплине на зростання цін

17.08.2020, 15:51
81602

Підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень, заплановане на 1 вересня 2020 року, не спричинить істотного ефекту на ціни, як це було у 2017 році.

Читайте також: З вересня мінімальна зарплата в Україні може зрости до 5 тисяч, – Офіс президента

Про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Зараз через загальний низький попит в умовах коронакризи цей ефект на ціни буде істотно меншим, ніж у 2017 році. Рівень заощаджень населення знизився, а підприємства поки зберігають досить песимістичні очікування і не прогнозують зростання продажів”, – пояснив він.

За його словами, підвищення мінімалки підтримає внутрішній попит, а, відповідно, і економіку на етапі відновлення.

“Є ще один дуже важливий показник, я про нього мимохіть говорив – коєфіцієнт заощаджень населення. Починаючи з 2019 року, і ситуація з коронавірусом дуже прискорила цей процес, ми маємо негативний показник накопичень населення. Це означає, якщо говорити простою мовою, що з доходів люди не відкладають, а навпаки “проїдають” старі накопичення. Тут ми, як Національний банк, як державний орган в спеціальному статусі не можемо ігнорувати цей тренд”, – прояснив Шевченко.

Він пояснив, що в НБУ мають намір у разі інфляції згладжувати її монетарними методами.

“Повірте, я за останні два тижні побачив масу досліджень на цю тему, абсолютно різних. Деякі кажуть, що зовсім не має впливу на інфляцію, коли підвищення йде за рахунок фіскальних механізмів. Я з цим не згоден, але таке підвищення не дає істотного прямого ефекту на інфляцію”, – підсумував глава НБУ.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com