“Правоохоронці щодня отримують тисячі доларів з бурштину”, – Фірсов

9.11.2018, 16:27
5179

В Україні існує офіційна економіка, яка працює за ринковими правилами. На противагу їй також існує тіньова економіка, яка стосується переважно надр. Адже на Поліссі вже не перший рік процвітає великий і прибутковий незаконний бізнес, з якого правоохоронці щодня отримують до 800 доларів.

Про це в ефірі “Прямим текстом” на телеканалі ZIK заявив політик Єгор Фірсов.

“Так сталося, що сама природа подарувала Україні напівдорогоцінний камінь, поклади якого розташовані у Рівненській, Житомирській та Волинській областях. Якщо на законодавчому рівні врегулювати його видобуток, так як це працює з рудою, піском та іншим, то можна було дати не тільки робочі місця людям, а й підняти економіку”, – сказав Фірсов.

Але, за його словами, в Україні все працює інакше. І окремим чиновникам та правоохоронцям вигідніше брати данину. Тому їм невигідно, щоб цей бізнес узаконили.

“Нещодавно був у тих краях. І місцеві жителі кажуть про чіткі цифри. Наприклад, є клондайк, на якому працює 80 моторів та помп. Щодня кожен клондайк віддає хабар у близько 800 доларів СБУ, прокурору і Нацполіції. Але, звичайно, першими стоїть Нацполіція, бо вона «кришує» цей бізнес”, – зазначив він.

Він підрахував, якщо 80 місць видобутку помножити на 800 доларів, то за день можна  отримати 64 тисячі доларів готівкою.

“Місцеві кажуть, що половина з цих грошей йде на Київ, половина осідає серед місцевих «кришувальників”. Але такі гроші існують. Тому я зустрічав багатьох експертів, які казали: якщо легалізувати бурштиновий промисел на законодавчому рівні, він може дати загалом майже мільярд доларів для бюджету на рік», – розповів Фірсов.

Тому, на його думку, постає риторичне питання: чи не той мільярд доларів  потрібен Україні, який зараз вона випрошує з протягнутою рукою у МВФ?

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com