Правоохоронці розслідують 45 фактів вбивств українських полонених

8.03.2024, 20:05
155453

Українські правоохоронці від початку повномасштабного російського вторгнення задокументували і розслідують 45 фактів убивств українських військовополонених.

Читайте також: Знищення “Екопарку Осокорки” у Києві: хто міг підпалити тварин і що каже забудовник

Про це повідомила речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець, інформує УП.

“Факти вбивства військовополонених військами агресора фіксуються з початку широкомасштабного вторгнення. Однак особливо збільшилася кількість таких випадків з листопада минулого року”, – заявила Максимець.

Вона зазначила, що станом на березень 2024 року українські правоохоронці задокументували 45 фактів убивств військовополонених, які розслідуються у межах 19 кримінальних проваджень. Максимець заявила, що ця цифра є не остаточною.

“У межах проваджень встановлюються не лише безпосередні виконавці цих злочинів, а й ті, хто міг давати наказ на страту військовополонених або не реагував на такі дії своїх підлеглих. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином”, – заявила речниця Офісу генпрокурора.

Крім того, за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством військовослужбовцю армії РФ, який розстріляв українського військовополоненого.

У СБУ повідомили, що зловмисником є неодноразово засуджений Дмитро Курашов – стрілець штурмового загону “Шторм-V” 127-ї мотострілецької дивізії Східного військового округу РФ.

Слідство встановило, що 6 січня 2024 року Курашов розстріляв бійця ЗСУ, якого росіяни взяли в полон під час “м’ясного” штурму РФ. Він здійснив щонайменше три постріли у полоненого.

Пізніше Курашов був захоплений. Полон українськими військовими під час контратаки. На допиті у СБУ інший полонений окупант “здав” Курашова, а пізніше були знайдені й інші докази вини у вбивстві українця.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com