Правила перебування у прикордонній смузі змінилися: подробиці від ДПСУ

14.03.2024, 12:31
155715

7 березня набув чинності наказ Міністерства внутрішніх справ України від 29 січня 2024 року №49, яким затверджено форму рішення про надання, відмову в наданні або визнання недійсним дозволу на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до прикордонної смуги.

Читайте також: Путін погрожує країнам НАТО у разі введення військ до України: “Вони уже звідти не підуть”

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

“З метою організації роботи з ухвалення та надання рішень щодо дозволу чи відмови в дозволі на перебування в прикордонній смузі у прикордонному відомстві була проведена селекторна нарада з відповідальними за цю діяльність посадовими особами. Зокрема було акцентовано увагу на оперативному розгляді запитів та якісній перевірці зазначених особами підстав для отримання дозволів”, – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ також розповіли, що буде створено єдиний реєстр для обліку осіб, які отримали дозволи. Це дасть змогу інспекторам прикордонної служби швидко перевіряти дійсність дозволів осіб, що перебувають або збираються в’їхати до прикордонної смуги.

Рішення про видавання дозволів та обмеження перебування у прикордонній смузі ухвалено згідно з постановою Кабміну №1292 від 7 грудня 2023 року, якою передбачені зміни у прикордонному режимі. Зокрема:

запроваджується обмеження вільного в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт і пересуванні осіб у прикордонній смузі (на ділянці місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону);

отримувати дозвіл мають особи, які планують перебувати в межах прикордонної смуги з відповідною метою (авіаційні роботи, будівництво, вирубування дерев і чагарників, водокористування, геологічне вивчення, дорожні та інші дослідження, гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні, водолазні роботи, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з парашутів та інша діяльність);

безпосередньо перед провадженням діяльності в межах прикордонної смуги особи, що отримали дозвіл, мають інформувати про це органи ДПСУ;

встановлено спеціальний прикордонний режим і заборонено вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб та провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30–50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з Російською Федерацією і Республікою Білорусь – шириною до 2 кілометрів;

зазначені в попередньому пункті ділянки надано в постійне користування військовим частинам Держприкордонслужби для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Дозволи на перебування у прикордонній смузі видаються органами ДПСУ, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності (список контактів).

Звернення громадян про надання дозволу розглядається не більше десяти робочих днів від дня отримання його органами ДПСУ.

Про ухвалене рішення ДПСУ має повідомити особу, що звернулася по надання дозволу, не пізніше наступного робочого дня за допомогою каналу зв’язку, зазначеного в заяві.

У ДПСУ звернули увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України “Про державний кордон України” до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Також визначено категорії осіб, які можуть перебувати у прикордонній смузі або перетинати її без отримання дозволу.

Зокрема, дозволи не потрібні:

тим, хто в’їжджає до прикордонної смуги з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску;

водіям вантажних автомобілів та особам, що супроводжують їх, які в’їжджають до прикордонної смуги з метою здійснення мультимодального перевезення;

особам, які перетинають прикордонну смугу без зупинок, а рух починається та закінчується за її межами (за умови пересування автотранспортом дорогами загального користування державного значення або залізничним транспортом, шлях якого частково проходить через прикордонну смугу).

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com