Прем’єр Вірменії заявив, що його країна більше не може покладатися на РФ

14.09.2023, 12:31
146696

Вторгнення РФ в Україну означає, що Вірменія, незважаючи ні на що, більше не може покладатися на Кремль, як на гаранта своєї безпеки.

Читайте також: На Волині на хабарі затримали депутата від “За майбутнє”

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в інтерв’ю POLITICO.

Як зазначило видання, надзвичайно різка критика Москви з боку Пашиняна загострює відчуття, що Кремль втрачає вплив і колись хвалений статус наддержави на пострадянському просторі, який Москва колись вважала своїм плацдармом.

Розчарування в Єревані може стати важливим поворотним моментом для країни з населенням 2,8 млн осіб, оскільки після розпаду СРСР вона залишила за РФ більшу частину контролю над залізницями, енергетичним сектором і навіть кордонами.

Як зазначило видання, тепер РФ повністю занурена у війну проти України і в Єревані зростають сумніви з приводу того, чи зможуть солдати Путіна зберегти мир на Кавказі.

“В результаті подій в Україні можливості РФ змінилися”, – сказав Пашинян, додавши, що тепер стратегія Вірменії повинна полягати в тому, щоб максимально знизити залежність від інших.

“Модель, згідно з якою у нас виникають проблеми з сусідами і нам доводиться запрошувати інших захистити нас… є дуже вразливою моделлю”, – підкреслив Пашинян.

Тепер, схоже, здатність Москви гарантувати статус-кво випаровується для Вірменії, відзначило видання. Розчарування з приводу нездатності російських військ надати допомогу є частиною тенденції до погіршення відносин між Москвою і Єреваном.

У той же час, визнаючи необхідність відмовитися від залежності від старого союзника – Росії, Пашинян визнав, що попереду довгий шлях, перш ніж західні країни зможуть розглядатися як такі, що пропонують повну підтримку, якої потребує Вірменія.

“Наші партнери, ЄС і США, підтримують нас, коли мова йде про програму демократичних реформ”, – сказав Пашинян, а потім додав, що не може сказати, що підтримка і допомога, які отримує Вірменія “достатні для досягнення наших цілей і планів”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com