Про що говоритимуть представники країн на зустрічі радників “нормандської четвірки”

26.01.2022, 09:33
110007

Зустріч радників “нормандської четвірки” відбудеться 26 січня у Парижі: представники України, Німеччини, Франції та Росії зустрінуться по обіді в Єлисейському палаці.

Читайте також: Білий дім підтвердив секретні брифінги про ситуацію навколо України

Про це пише ТСН.

Лідери Німеччини і Франції вітають переговори в Нормандському форматі на рівні радників. Франція похвалила Україну за те, що Київ пішов назустріч Москві і так зробив можливими Нормандські переговори на рівні радників.

Напередодні український уряд відкликав законопроєкт “Про засади державної політики перехідного періоду”. Документ регулює держуправління на окупованих територіях на Сході та в Криму, але не подобається Росії.

Коментар президента Франції Емануеля Макрона пролунав напередодні в Берліні, після його зустрічі із німецьким канцлером Олафом Шольцем: “Я думаю, що наступна зустріч зовнішньополітичних радників і перспектива наступної зустрічі у Нормандському форматі, яку вже готуватиме Німеччина, дасть нові позитивні очікування і дозволить досягнути результатів. Тому добре, що Київ зробив жест доброї волі щодо закону, який так критикувала Росія”.

Політичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії зберуться сьогодні пообіді у Єлисейському палаці. Від України буде керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Від Росії – заступник глави адміністрації Путіна Дмитро Козак. На переговори виділили кілька годин. Спільної пресконференції учасників не буде.

Читайте також: До бази “Миротворця” потрапив президент Хорватії

За повідомленнями закордонних ЗМІ, на зустрічі Київ можуть підштовхувати до прямих перемовин з бойовиками так званих “ДНР” та “ЛНР”. Але Єрмак вже заявив, що жодних прямих переговорів із сепаратистами не було і не буде.

Востаннє Нормандська четвірка збиралися взимку 2019 року на рівні лідерів чотирьох країн. Сьогоднішню зустріч  вітає і Берлін. Зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав: добре, що переговори відбуваються. Спільно з Парижем він закликав Росію до деескалації. Обидва лідери знову повторили: в разі нового вторгнення до України ціна для Росії буде високою. Утім, якою саме – не уточнили.

Президент Франції Емануель Макрон планує розмову телефоном із російським президентом Володимиром Путіним в п’ятницю. Французський лідер сподівається почути пояснення, які наміри Москва має щодо України. До слова, напередодні Макрон заявив, що ще не всі дипломатичні засоби використані.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com