Прощена неділя 2020: очищення душі в останній день перед початком Великого посту

29.02.2020, 09:15
64929

1 березня 2020 року в Україні православні та греко-католики в Україні відзначатимуть Прощену неділю. Це останній день перед початком Великого посту, який триватиме аж до Великодня.

Читайте також: Великий піст 2020: коли починається та скільки триває

Про це повідомляє ТСН.

Також 1 березня стане і останнім днем Масниці. Традиційно під кінець цього свята спалюють опудало, яке символізує злі зимні сили.

У Прощену неділю вірянам радять відпустити всі образи, пробачити тих, хто вас ображав, а також попросити прощення у всіх рідних, друзів та знайомих, яких ви могли образити. Якщо у вас просять прощення потрібно відповідати: “Бог простить і я прощаю”.

У цей день також варто сповідатися у церкві. Найчастіше священники читають частину Нагірної проповіді, де йдеться саме про прощення образ.

У Прощену неділю потрібно намагатися уникати поганих слів, а також не можна працювати. Інколи існує і традиція у цей день відвідати могили своїх рідних та близьких, аби у них також попросити прощення.

Найкращим способом проведення цього дня буде зібрання із родичами або друзями та спільне прощення. Традиційною стравою у цей день є вареники.

“В цей день на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст і про збирання небесних скарбів. В цю ж, останню перед Великим постом, неділю в усіх храмах звершується вечірня з Чином прощення, коли духовенство і віряни взаємно просять один у одного прощення, щоб вступити у Чотиридесятницю з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. Адже без цього, без щирого примирення і прощення, не можна приступити до Господа, не можна і починати самого посту і покаяння”, – нагадують у Православній церкві України.

У Прощену неділю вже варто утриматися від м’яса, а також лягати спати якомога раніше, адже вже опівночі настане Великий піст.

Нагадаємо, 2020 року Масниця тривала від 24 лютого до 1 березня. Масницю відзначали ще у дохристиянські часи, а також після запровадження християнства. Раніше це свято було початком нового циклу пошуку пари для продовження свого роду, зараз же основні традиції зникли. Однак одного ритуалу українці притримуються і досі – приготування вареників та млинців.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com