Проти української влади та Китаю подали позов до суду щодо розповсюдження коронавірусу

12.05.2020, 15:29
72150

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов через поширення в Україні коронавірусу. Відповідачами в ньому – українська та китайська влади.

Читайте також: У ВООЗ заявили, що в країнах, які зняли карантинні обмеження, фіксують сплеск COVID-19

Позов до суду подала громадська організація. В Окружному адміністративному суді міста Києва, яке й повідомило про цей позов, її не називають.

Хто виступає відповідачем

Відповідачами в позові визначено Державну раду Китайської Народної Республіки, Офіс Президента України, Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство соціальної політики України, Службу безпеки України, Офіс Генерального прокурора, експрем’єр-міністра України Олексія Гончарука, колишніх міністрів охорони здоров’я Зоряну Скалецьку та Іллю Ємця, а також 48 народних депутатів України – членів парламентських комітетів з питань бюджету та з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Що вимагається в позові

Позивач просить суд “визнати бездіяльність вказаних відповідачів щодо невжиття належних заходів реагування, спрямованих на захист населення від інфекційних хвороб та запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19”.

Загалом позов містить 9 вимог, серед яких:

зобов’язати Уряд КНР виплатити усі цивільно-правові збитки та реституцію, встановлені нормами міжнародного права;

зобов’язати КМУ розробити та виконати відповідні державні цільові програми та санітарно-протиепідемічні правила і норми на виконання ЗУ “Про захист населення від інфекційних хвороб”,

зобов’язати МОЗ забезпечити проведення комплексних клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

Наразі судом вирішується питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com