Пити чи не пити колаген: якого ефекту можна очікувати, протипоказання до вживання

14.11.2023, 22:04
149783

Колаген — є різновидом білкових з’єднань, що використовуються для будівництва сполучних тканин в тілі людини. Головним  завданням колагену є створення зв’язків і зміцнення усіх сполучних тканин, а також внутрішніх органів. З цієї причини речовина під назвою колаген можна знайти практично в кожній клітині людського тіла.

Читайте також: 60 діб тримання під вартою: суд обрав запобіжний захід Дубінському

Для чого вживати колаген

З віком  об’єм колагену, генерованого в тілі людини, знижується, що призводить до утворення зморшок, зниження рухливості суглобів і порушення роботи внутрішніх органів. Прискорюється процес природного старіння. У зв’язку з цим дієтологи та лікарі рекомендують вживати продукти багаті на колаген або відповідні добавки.

 Який колаген корисніший 

Сьогодні вчені  виділяють 28 типів колагену. З метою здоров’я та збереження  краси та молодості лікарі радять використати в раціоні колаген 1-го, 2-го і 3-го типів.

1 тип колагену найбільш поширений в організмі. Він зустрічається в шкірі, кістках, сухожиллях, хрящах і зубах. Тип I колагену відповідає за міцність і стійкість цих тканин.
2 тип колагену переважно є присутнім в хрящах, зокрема в суглобах. Він допомагає забезпечити гнучкість і амортизацію суглобових поверхонь, зменшуючи тиск і тертя між ними.
3 тип колагену зустрічається в кровоносних судинах, шкірі, лімфатичних судинах і внутрішніх органах, таких як печінку, легені та нирках. Він відповідає за підтримку структури цих органів.

Перший і третій типи колагену потрібні для повернення або збереження молодості організму і хорошого самопочуття, тоді як другий тип потрібно для зміцнення сполучних тканин і відновлення рухливості суглобів.

Тваринний або морський колаген — який вибрати

Залежно від  джерела походження колаген може бути:

тваринного походження,

рибного походження (морський колаген),

синтетичного походження.

Тваринний колаген отримується з тканин тварин, зазвичай зі шкіри, хрящів і кісток. Тваринний колаген має подібну структуру й амінокислотний склад до колагену, який знаходиться в організмі людини. Тваринний колаген містить різні амінокислоти, такі як гліцин, пролін і гідроксипролін, які важливі для здоров’я шкіри, суглобів і волосся. Тваринний вважається доступнішим за вартістю й одним з найпопулярніших видів колагену.

Морський колаген  отримують з морських джерел, зокрема з риб і інших морських організмів, що мешкають у водоймах. Морський колаген визначається своєю молекулярною структурою та амінокислотним складом, який може варіюватися залежно від джерела. Зазвичай він має високу біологічну активність і легше засвоюється організмом в порівнянні з іншими джерелами колагену.

Цей колаген широко використовується в косметичній і дієтичній продукції, оскільки має ряд корисних властивостей для шкіри, волосся, суглобів і здоров’я. Вибір морського колагену може бути особливо пріоритетним для тих, що шукають альтернативу тваринному колагену. Але він дещо дорожчий в порівнянні з колагеном, отриманим з інших джерел, таких як тварини.

Морський колаген відрізняється дрібнішими пептидами білка, а значить має кращу абсорбцію. Кожен тип колагену буде корисним по-різному.

Гідролізований колаген — це форма колагену, що пройшов процес гідролізу, а саме хімічного процесу розщеплювання великих молекул на менші фрагменти за допомогою води. У разі гідролізованого колагену молекули колагену розбиваються на дрібніші пептиди або амінокислоти.

Скільки колагену треба пити в день в день, як довго його приймати

Добова доза колагену залежить від мети. Для покращення стану суглобів та зміцнення кісток — від 2,5 до 5 г на добу; для сповільнення процесів старіння й підвищення еластичності шкіри — від 3 до 10 г на добу; для прискорення росту м’язів — від 5 до 25 г на добу залежно від маси тіла.

Курс приймання колагену становить 3 місяці. Після того слід зробити перерву на 3 місяці.

Як приймати колаген 

Колаген краще вживати за годину до їди, його також можна приймати їх на ніч, не раніше ніж за 1–1,5 години після вечері.

Побічні ефекти колагену

Люди з непереносністю певних харчових продуктів з яких виробляється колаген, не зможуть вживати колагенові продукти на їх основі, щоб не спровокувати алергічні реакції.

У деяких людей, добавки з колагеном залишають неприємний смак у роті. Серед побічних ефектів колагену слід також зазначити сильну ситість і печію.

Колаген не можна приймати одночасно з препаратами, що розріджують кров, при прийманні нестероїдних препаратів. Наявність локальних проблем зі шкірою також є протипоказанням для його приймання.

Продукти, де є багато колагену

Якщо рівень колагену в організмі не дуже низький, отримувати його можна споживаючи продукти, багаті на цей білок.

Багато колагену є в бульйоні із кісток, холодцю, натуральному м’ясі, особливо, яловичині та індичці, рибі, особливо, червоній, молюсках, желейних продуктах, а також в молоці, сметані, сирі та інших молочних продуктах.

Чи може колаген викликати збільшення ваги

Вживання цього білка ніяк не впливає на вагу тіла.  Навпаки, колаген  тільки сприяє покращенню метаболізму та нормалізує функції організму.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com