“Пияцтво, неосвіченість, корупція та саботаж”: американський підполковник розповів про співпрацю з українськими солдатами

28.08.2019, 12:14
39189

Американські військові інструктори, які займаються підготовкою українських солдат в Яворівському навчальному центрі, що на Львівщині, шоковані й обурені не стільки технічним оснащенням, скільки особовим складом своїх підопічних.

Читайте також: Командир взводу Нацгвардії побив солдата до розриву селезінки, – ДБР

Підполковник ЗС США начальник “Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна» (JMTG-U) Роберт Трейсі у своєму особистому блозі 23 серпня написав, що головна проблема Яворівського навчального центру – це українські військовослужбовці.

Відомо, що Трейсі – заслужений офіцер із бездоганним послужним списком. Він служив в офісі глави законодавчих органів в Пентагоні, Вашингтон. До приїзду в Україну командував 1-м батальйоном 502-го піхотного полку (Теннесі). В Україну Трейсі прибув навесні 2019 року. Про свою діяльність пише в блог.

“Мої підлеглі, готуючи інструкторів і тренувальні зони, допомагають перетворювати Яворівський навчальний центр в самостійну одиницю. Але до наступного року дива не буде і нам доведеться продовжити місію. Причому до навчальної бази полігону претензій майже немає. Заважають самі українські військовослужбовці”, – пише інструктор.

Перше, на що звернув увагу підполковник Трейсі, – ледачість українських військовослужбовців.

“По-перше, українці не знають англійської мови. І вчити її відмовляються. Моїм інструкторам на заняттях часом потрібно залучати до взводу перекладачів. Але і це не завжди допомагає. Річ у тому, що навіть між собою вони не можуть знайти спільної мови! Одні говорять тільки українською, інші – тільки російською. Деякі взагалі можуть говорити румунською або угорською”, – повідомляє підполковник.

По-друге, місцеві солдати ледарі і дуже жадібні. На заняттях не хочуть нічого робити, часом відверто саботують будь-яку дію американських інструкторів. Крім того, завжди треба бути готовим до того, що український військовий може вкрасти і перепродати все, що потрапить йому на очі.

Ще одним недоліком українських солдат інструктор називає пияцтво. Причому зазначає, що місцеве командування дивиться на це крізь пальці.

“На Яворівському полігоні п’ють всі українські військові. У зв’язку з цим ми були змушені починати заняття з проведення тестів на наявність алкоголю в крові тих, хто навчається. Але навіть це мало допомагає. Часом багатьох відверто п’яних українців доводилося не допускати на заняття. А деякі заняття взагалі доводилося або скасовувати, або переносити на невизначений час. При цьому вражає бездіяльність місцевого командування, яке за весь час так і не змогло вплинути на тих, хто навчається. Часом здається, що українські командири самі беруть участь в пиятиках разом зі своїми підлеглими», – констатує Трейсі.

Четверте, що виділив автор публікації, – це низький рівень освіченості місцевих військовослужбовців.

“Навіть найпростіші завдання під час занять вони не в змозі виконати з першого разу. – Зауважує Трейсі. – Та й з другої спроби нічого не виходить. В принципі чого очікувати іншого, якщо більшість солдатів набирається з неписьменних і бідних верств населення. Бо найрозумніші і просунуті вже давно виїхали на заробітки”.

Читайте також: У зоні ООС бойовики 12 разів обстріляли українські позиції, поранено одного солдата

Найбільше американського командира вразила корупція в українській армії.

“В українській армії за будь-яке просування по службі треба давати хабар. Причому не важливо, чи хоче рядовий стати капралом або молодший офіцер хоче отримати нову посаду, кожен з них повинен за це заплатити своєму старшому начальнику. І це є нормою для всієї української армії. Є і свої розміри. Причому чим вища посада або звання, тим більший треба дати хабар. І ніхто нікого не боїться. По-іншому у них ніяк”, – резюмував Трейсі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com