Радник Зеленського заявив, що трудова міграція може зірвати план президента по нарощуванню економічного зростання

19.08.2019, 14:10
37947

Трудова міграція – одна з головних загроз амбітної мети президента Зеленського та його команди збільшити темпи економічного зростання в Україні до 5-7% на рік. Таку думку озвучив 112.ua радник президента України Олег Устенко в статті “Не зарплатою єдиною: Як зупинити трудову міграцію з України”.

Читайте також: Україна опинилася в рейтингу країн, де швидко скорочується робоча сила

Як відомо, на бізнес-форумі в Туреччині Володимир Зеленський пообіцяв, що економіка України буде зростати з 5-7% на рік. Однак у цієї цілі є серйозна перешкода, вважає Устенко. “Якщо нинішні темпи відтоку людського ресурсу збережуться, то виконання амбітної задачі, поставленої президентом з різкого нарощування темпів економічного зростання, виявиться нездійсненним”, – сказав радник президента України.

Він зазначив, що Україна продовжує втрачати трудові ресурси, що несе серйозні ризики і загрози для країни. “Якщо темпи відтоку робочої сили з країни будуть зберігатися на тому рівні, який ми спостерігаємо з 2014 року, то в 2025 року економіка буквально обрушиться, і країна не зможе виконувати свої соціальні зобов’язання. Не виключено, що Україні доведеться переходити на грузинську модель призначення однакових пенсій, абсолютно повністю не враховуючи при цьому ні робочий стаж, ні рівень доходів. Або – що ще гірше – треба буде переходити до практики деяких середньоазіатських країн, в яких взагалі не платять пенсії, а утримання людей похилого віку є обов’язком їхніх родичів.

В перспективі, що триває в нинішніх темпах відтік робочої сили може стати фактором зниження довіри до країни з боку інвесторів. Це недовіра буде конвертовано в падіння темпів житлового будівництва, аж до згортання сегментів виробництва товарів для тривалого користування”. Устенко підкреслив, що у президента Володимира Зеленського є глибоке розуміння проблеми трудової міграції і бачення її вирішення.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com