Ракети до ЗРК Patriot Україні можуть передавати країни Європи – Defense Express

7.01.2024, 11:00
152498

Наразі немає об’єктивних підстав вважати, що у світі закінчуються ракети до ЗРК Patriot і що Україна більше не зможе їх отримувати. Однак теоретично така небезпека існує. Про це пише військово-аналітичне видання Defense Express.

Читайте також: Допомога закінчилась: США не будуть більше передавати Україні ракети для комплексів Patriot

Аналізуючи сьогоднішню статтю The New York Times про те, що Захід може припинити поставки в Україну ракет до систем Patriot, аналітики наводять низку ознак, які побічно спростовують дефіцит зенітних ракет цього типу у США.

Defense Express наголошує, що твердження про зупинку постачання ракет Patriot у публікації NYT наводиться без уточнення того, хто саме дає таку інформацію. Тож неможливо оцінити, наскільки достовірним є джерело цієї інформації.

Не уточнюється навіть тип зенітної ракети, про проблеми з якою йдеться. Однак, вочевидь, мова йде про зенітну ракет MSE до комплексу Patriot PAC 3, яка здатна перехоплювати балістичні ракети – наприклад, російські “Кинджали”.

Як зауважує Defense Express, цих ракет справді виробляють відносно небагато. Так, у червні минулого року компанія-виробник Lockheed Martin повідомила, що виробляє по 450 таких ракет на рік і планує збільшити їх виробництво до 550 одиниць до 2026 року.

“Враховуючи кількість операторів Patriot PAC 3 (близько 15 країн), це не дуже значна цифра. Особливо, коли мова йде про забезпечення бойової роботи цих ЗРК в Україні, коли навіть 450 ракет MSE – це до 225 балістичних ракет за стандартним алгоритмом, коли на одну ціль запускається дві протиракети для гарантування перехоплення”, – пише Defense Express.

Читайте також: Україна може отримати від США сотні ракет ATACMS, які планується утилізувати

Експерти зазначають, що окрім поточного виробництва все ж таки є певні запаси цих ракет, розраховані на забезпечення існуючих Patriot PAC 3, яких тільки у США – 60 комплексів. Крім того, наприкінці 2023 року стало відомо, що Японія теж почне експортувати ракети власного виробництва до ЗРК Patriot. Вона виробляє зокрема і ракети саме типу MSE.

Defense Express наводить також низку інших побічних ознак, які суперечать наявності дефіциту ракет цього типу. Зокрема видання згадує нещодавню передачу Україні ще однієї батареї Patriot від Німеччини та плани передати ще п’ять батарей Patriot до кінця 2024 року.

“Кожна нова батарея – це необхідність у ракетах до них. І передавати додаткові ЗРК, планувати передати ще на фоні закінчення самих ракет, без яких вони стають безпорадними – не дуже логічно”, – зауважують експерти.

Водночас аналітики визнають, що реальна загроза дефіциту ракет до Patriot дійсно може виникнути, якщо Росія завдаватиме по Україні інтенсивних ракетних ударів балістичним озброєнням.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com