“Ромео і Джульєтта” з Вифсаїди: несподівана знахідка ізраїльських археологів

12.02.2021, 12:15
94401

Понад 3000 років тому у біблійному місті Вифсаїда в Ізраїлі пара була похована пліч-о-пліч, з рукою чоловіки на тілі жінки, і археологи, що виявили останки, тепер називають цю пару «Ромео і Джульєтта», – повідомляє Lenta.UA.

Читайте також: Ізраїльські дослідники виявили барвник, згаданий у Біблії

Археологи вважають, що ці люди померли одночасно, хоча вони не впевнені, що стало причиною цього. За словами вчених, подібні пари можна зустріти дуже і дуже рідко. Вивчивши скелети, вони встановили, що чоловік помер в пізньому підлітковому віці, а жінка – в ранньому підлітковому, приблизно десятирічному віці. «Мабуть, вони померли в один час або, принаймні, були поховані в один і той же час. На скелеті не виявлено ніяких слідів травм. Ми поняття не маємо, що їх вбило», – пояснили експерти.

Незважаючи на досить інтимне положення пари при похованні, археологи не можуть бути впевнені, що вони були романтичною парою. Не виключено й те, що такий стан їхніх тіл надали ті, хто їх ховали, можливо, знаючи історію цієї пари.

При цьому поховання не супроводжувалося будь-якими предметами або подарунками. Тому зараз вже не можна сказати, чи були ці двоє людей членами еліти суспільства або ж скромного походження.

За археологічними останкам вчені можуть стверджувати, що в той час, коли жила ця пара, люди в Віфсаїді «були арамійцями». І для них, ймовірно, важливим богом був Бог місяця, оскільки були виявлені дві стріли з його зображенням. Вчені також знають, що Вифсаїда була столицею Гешура, царства, яке кілька разів згадується в єврейській Біблії і часом конфліктував з Ізраїлем.

Варто відзначити, що до цих пір нічого певного щодо таємниці їх походження і загибелі вченим з’ясувати не вдалося.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com