Російська ПВК “Вагнер” постачає ракети заколотникам у Судані — CNN

24.04.2023, 09:32
139467

Найманці російської терористичної організації ПВК “Вагнер” постачають ракети Силам швидкого реагування (RSF) Судану, які воюють із регулярною армією країни.

Читайте також: Кіпр заморозив активи помічників “санкціонованих російських олігархів”

Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела в дипломатичних колах регіону.

У розслідуванні журналістів йдеться про ракети класу “земля-повітря”, які передали бойовикам лідера RSF генерал-лейтенанта Мохамеда Хамдана Дагало на північному заході Судану.

Спільно з проектом All Eyes on Wagner за допомогою супутникових знімків вдалося опосередковано підтвердити цю інформацію.

На знімках з космосу видно, що за два дні до початку збройних зіткнень між RSF та регулярної армією Судану російський вантажний літак почав активно курсувати між військовими базами “вагнерівців” у прикордонній Лівії, які контролюються генералом Халіфою Хафтаром, який підтримує RSF.

Окрім того, 13 квітня Іл-76 вилетів із бази Аль-Хадим до Сирії. Наступного дня літак повернувся назад, а 15 квітня перемістився на іншу базу Джуфра. Цього ж дня почалися бої у Судані.

Представники  RSF заперечують отримання допомоги від російських сил.

Як раніше повідомлялося, суданські Сили швидкого реагування тісно співпрацюють з російськими найманцями Пригожина через спільне підприємство із видобутку золота в цій африканській країні.

ПВК “Вагнер” з’явилася в Судані у 2017 році та створила компанію Meroe Gold для управління операціями в африканській державі. Це дочірнє підприємство фірми “М-інвест”, що належить Пригожину, також зайнялося золотими копальнями Судану. Згодом Meroe Gold потрапила під санкції США.

Згодом Росія через найманців ПВК “Вагнера” підтримала військовий переворот  2021 року в Судані, який дозволив зміцнити владу військових. Натомість нинішній режим дозволяє безперешкодно вивозити золото з країни в обхід міжнародних обмежень.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com