Розсекречені декларації СБУ просто вражають: що “забули” вказати керівники служби

2.06.2020, 19:49
74335

Керівництво СБУ вперше опублікувало декларації про доходи, які з 2016 року закрила сама служба – мовляв, це державна таємниця. Чи всі відзвітувалися вчасно і що вказали у деклараціях – читайте у матеріалі 24 каналу.

Читайте також: Особняк, квартири, машини та мільйонні доходи: що ще вказано у декларації Дмитра Разумкова

Круті авто, мільйонні статки й елітна нерухомість – це все про донедавна засекречені декларації керівників Служби безпеки. Численні журналістські розслідування продемонстрували, що закривши декларації, очільники СБУ боялися не за власну безпеку, а за те, що усі могли побачити їх приховані розкоші.

“Вони всі відкриті, їх призначає президент, ми всі про них знаємо, це публічні люди – і тому вони мають подавати декларації у відкритий реєстр разом з усіма”, – наголосив юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Читайте також: Юлія Тимошенко додала до своєї декларації ще 150 мільйонів

Сім’я найчеснішого очільника СБУ за версією президента Івана Баканова задекларувала: 2 квартири у Києві; житло у Кривому Розі; 4 ділянки неподалік столиці; приватний будинок; автопарк з двох автівок марки Volkswagen на дружині (одним авто кермує Баканов, і вказана ціна – вдвічі менша ринкової); банки подружжя теж не любить: готівкою задекларували 170 тисяч доларів, а от на рахунках Баканов тримає 233 євро, 16 доларів і 419 гривень.

А от найцікавіше віднайшли розслідувачі “Схем” – Баканов не вказав у декларації іспанську фірму, керівником якої значиться з 2015 року. І це порушення Закону України: держслужбовці не можуть займати керівні посади в приватних структурах. Навіть якщо це не приносить дохід. І НАЗК вже має звернення щодо цього.

“Як на мене, вони мають надати правову оцінку цьому факту, скласти протокол і направити його до суду – і вже суд буде розглядати це питання”, – пояснив юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Читайте також: Нерухомість за кордоном та дохід у майже 29 мільйонів гривень: Зеленський оприлюднив декларацію

Перший заступник голови СБУ – Руслан Баранецький – вказав, ймовірно, занижену вартість своїх покупок, серед них: 2 квартири у Києві; 2 земельні ділянки за містом; будинок.

Значна частина власності – традиційно на дружині та дітях.

Володимир Горбенко – ще один із трьох заступників глави СБУ – задекларував у власності родини: квартиру; 2 будинки; 3 земельні ділянки.

Все у Києві або за містом. Ціни на покупки автомобілів, земельних ділянок, здійснені до 2019 – приховав. Тільки про одну із ділянок, у селі Погреби, зазначив, що її подарували.

“Мама вирішила подарувати мені цю землю з будинком”, – сказав Горбенко.

З цікавого: колекція холодної зброї; 3 рушниці; швейцарських годинники.

Читайте також: Порошенко задекларував майже 773 мільйони гривень доходів

А от інший заступник – Сергій Андрущенко – не задекларував жодної квартири у повній власності, жодного автомобіля і банківських рахунків. Дочка у декларації не згадується взагалі.

Василь Малюк та Олександр Якушев взагалі декларування проігнорували.

“Президент і керівництво СБУ, кілька міністрів, подали декларації лише минулого тижня, вони мають 7 днів на виправлення”, – зазначив директор НАЗК Олександр Новіков.

Читайте також: НАЗК у Шуфрича знайшло приховані мільйони в декларації

Ті, хто не відзвітував, автоматично порушили закон про е−декларування. Обов’язковим для керівництва СБУ його ще восени під тиском антикорупціонерів зробив Володимир Зеленський. Утім, у березні президент начебто передумав і подав невідкладний законопроєкт про реформу СБУ, де декларації знову засекречуються. Але до 1 червня парламент його так і не встиг ухвалити.

“Чи захочуть СБУшники закрити свої декларації у майбутньому знов? Впевнена, що так. Але я все ж таки сподіваюся, що той суспільний резонанс, який станеться після відкриття цих декларацій, не дасть цього зробити”,  – переконана народна депутатка від “Голосу”, член комітету з правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Опублікували свої декларації і екскерівники СБУ. Попри вільнення, їх теж перевірять і на махінації, і на незаконне збагачення, починаючи з листопада 2019 року.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com