Ринок землі в Україні: опублікували підсумковий законопроєкт

8.01.2020, 16:53
59097

На сайті Верховної Ради опубліковано остаточну версію законопроекту про відкриття ринку землі з усіма правками і змінами. Одна з правок стосується зміни назви законопроекту на ″Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення″.

Читайте також: Стало відомо коли Верховна Рада розгляне закон про ринок землі

Згідно з документом, закон дозволяє іноземцям та юридичним особам, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, купувати земельні ділянки тільки за умови схвалення на референдумі. У всіх інших випадках придбати права власності неможливо.

Ліміт гектарів в одні руки також передбачений. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, згідно з документом, у власності громадянина не може перевищувати 10 тисяч гектарів (знижено з 210 тис га). Те ж саме стосується і юросіб (крім банків і кредитних установ).

Право власності на земельні ділянки зможуть отримати кредитні установи та банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки повинні бути відчужені вищезгаданими установами на торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

Володіти землею сільськогосподарського призначення можуть територіальні громади, держава, звичайні українці і юридичні особи, які зареєстровані законодавством України (якщо їх учасниками є громадяни України / держава / територіальні громади).

Право власності в будь-яких випадках (навіть за умови схвалення на референдумі) забороняється:

юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземці – на землі державної та комунальної власності, а також землі, виділені власникам паїв, і які розташовані ближче 50 км від держкордону України (крім держкордону, який проходить по морю);

юрособам, учасниками або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни РФ;

особам, які належали або належать до терористичних організацій;

юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземні держави;

юрособам, де неможливо встановити кінцевого бенефіціара;

юрособам, бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах;

фізичним і юридичним особам, щодо яких застосовані санкції;

юрособам, зареєстрованим в державах, включених у список тих, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок, проводяться тільки в безготівковій формі.

Також не буде допускатися придбання права власності за оплатними договорами в разі відсутності документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких купується таке право.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com