Садимо картоплю: найсприятливіші дати за місячним календарем

17.03.2024, 12:00
155859

Весна – час городніх робіт для тих, у кого є своя земля, ділянка і сад. Саме в цю пору року заведено висаджувати картоплю, щоб восени викопати великі та смачні коренеплоди. Розповімо, коли і як садити картоплю у 2024 році.

Читайте також: Названо продукти, які треба обов’язково вживати навесні, щоб набратися сил після зими

Коли можна садити картоплю – загальні поради

Досвідчені городники кажуть, коли садити картоплю у відкритий ґрунт – робити це потрібно, щойно земля прогріється до +7-10 градусів Цельсія, середньодобова температура має бути такою ж. Якщо почати висаджувати культуру раніше (у березні), то саджанці, найімовірніше, замерзнуть.

За старих часів, коли в людей не було ніяких прогнозів погоди й термометрів, вони орієнтувалися за деревами – вважалося, що коли береза розпускає своє зелене листя, можна починати висаджувати картоплю. Ба більше, обов’язково дивіться на погодні умови, коли не можна садити картоплю – у період злив і холодів, для цього підійдуть тільки сонячні сухі дні.

Які сприятливі дні для посадки картоплі за місячним календарем

Орієнтуватися на фази місяця під час городніх робіт – це традиція наших пращурів, якої дотримуються українці й зараз. Як би не було дивно, але це важливо – наприклад, у жодному разі не можна висаджувати картоплю в дні молодика і повного місяця, найкраще запланувати посадку на Місяць, що росте. Запам’ятайте, коли садити картоплю у квітні, травні і навіть червні 2024 року:

Квітень – 1-5, 8-11, 28-30 число.

Травень – 1, 2, 5-10, 27-29 число.

Червень – 2-9 число.

Крім місячного календаря, варто орієнтуватися і на сорт картоплі. Наприклад, ранні сорти можна висаджувати, щойно настануть перші теплі дні. Зібрати врожай вийде через 55-60 днів після посадки. Середньоранні сорти садять із середини травня і збирають через 65-80 днів після посадки. Середньостиглу картоплю садять на початку травня і збирають урожай через 80-95 днів. Середньопізній сорт висаджують у середині або наприкінці травня, а викопують через 95-110 днів. Пізньостиглу картоплю, яка стійка до заморозків, садять ближче до літа і збирають через 120 днів.

Як правильно садити картоплю – інструкція

Для того щоб зібрати гарний урожай, важливо не тільки врахувати терміни, а й з’ясувати, на яку глибину садити картоплю, а також загальну процедуру посадки. Грядка для картоплі повинна добре освітлюватися сонцем, її потрібно перекопати і прибрати бур’яни. На кожен квадратний метр потрібно додати 8-10 кг компосту, перегною або іншого добрива.

Далі – взяти пророслу картоплю, викопати лунки глибиною 10 см і розмістити туди коренеплоди паростками вгору. Між кожною картоплею має бути відстань 30 см, а між рядами – по 70 см, після того, як усіх правил буде дотримано, можна закопувати лунки. Відразу після посадки поливати картоплю не потрібно, далі можна робити це 1 раз на 7-10 днів. Як тільки з’являться бутони, бажано зволожувати посадки кожні 2 дні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com