Ще одна екологічна проблема вирішена: кавову гущу додаватимуть у бетон

10.09.2023, 20:19
146466

Дослідники з Австралії знайшли оригінальне практичне застосування для кавової гущі в будівництві. Як повідомляє Science alert, вчені з Мельбурнського Королівського технологічного інституту виявили, що, додаючи в бетон обпалену кавову гущу, можна збільшити його міцність на 30%.

Читайте також: Як схуднути за допомогою кави: завдяки чому це можливо

Це відкриття допомагає вирішити відразу кілька проблем. Так, видання зазначає, що щорічно в світі виробляється 10 мільярдів кілограмів кавових відходів. Велика частина потрапляє на звалища, що представляє екологічну проблему, оскільки відходи виділяють велику кількість парникових газів, включаючи метан та вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату.

У той же час в умовах бурхливого розвитку будівельного ринку в усьому світі постійно зростає попит на бетон, що також створює екологічну проблему, оскільки для його виробництва використовують природний пісок.

При цьому, використовуючи підхід економіки замкнутого циклу, можна не допускати потрапляння органічних відходів на звалище, а замінювати ними природні ресурси, такі як пісок, впевнені вчені.

Експерименти з кавовою гущею

Відзначається, що органічні продукти, такі як кавова гуща, не можна додавати безпосередньо в бетон, так як вони виділяють хімічні речовини, що послаблюють міцність будівельного матеріалу. Тому вчені нагріли кавові відходи до температури понад 350°C, позбавивши їх при цьому кисню.

“Цей процес називається піролізом. Він руйнує органічні молекули, в результаті чого утворюється пористий, багатий вуглецем деревне вугілля, званий біовуглем, який може утворювати зв’язки і тим самим включатися в цементну матрицю”, – йдеться в статті.

Вчені також намагалися піролізувати кавову гущу при температурі 500°C, але отримані частинки біовугілля виявилися не такими міцними.

“Дослідники попереджають, що вони все ще повинні оцінити довгострокову довговічність свого цементного продукту. Зараз вони працюють над тестуванням того, як гібридний кавовий цемент поводиться в умовах циклів заморожування/відтавання, водопоглинання, стирання та багатьох інших стресових факторів. Команда також працює над створенням біовугілля з інших джерел органічних відходів, включаючи деревину, харчові та сільськогосподарські відходи”, – йдеться в статті.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com