Що потрібно знати українським туристам про заборону на фото в ЄС

15.06.2018, 09:43
3098

25 травня в Європейському Союзі почали працювати посилені правила захисту персональних даних. Зміни торкнуться безліч країн, включно з Україною. Суть регламенту ще і в тому, що він має наднаціональний характер. Тобто поширюється абсолютно на всі країни ЄС і на ті, які входять у Європейську економічну зону. До того ж, компанії з інших країн, які обробляють дані громадян, котрі живуть на цих територіях (наприклад, онлайн-магазини, туроператори і т.д.), також повинні виконувати всі правила, пише “Сегодня”.

Одним із нововведень, яке обурило і здивувало громадськість, стала заборона на публікацію фото, якщо на ньому зображена людина, яка не давала на це згоду. Детальні роз’яснення про те, як це працюватиме, опублікувало Управління Комісара із захисту інформації.

“Те, що представляє хорошу яскраву картинку для вуличного фотографа, може, з іншого боку, призвести до порушення прав особистості, зображеної на фото, особливо якщо в результаті цього людина зіткнеться з труднощами і потрапить в екстремальні життєві умови”, – сказано в документі.

Тому, роблячи фотографії на вулицях країн ЄС, варто пам’ятати про те, що для їх публікації слід запитати дозволу у тих людей, які навіть випадково потрапили в кадр. Причому стосується це правило абсолютно всіх: і туристів, і фотографів, і журналістів. У тому випадку, якщо згоду отримати не вдається, а фотографію опублікувати потрібно, доведеться розмити обличчя зображених на ній людей.

Щоправда, залучити фотографа до відповідальності зможуть тільки в тому випадку, якщо в Управління Комісара із захисту інформації надійде скарга від людини, фото якої опублікували без її дозволу. У цьому випадку управління може змусити фотографа видалити знімок із соцмереж або з сайту, і навіть зобов’язати виплатити матеріальну компенсацію.

Але в новому регламенті прописано, що такі вимоги не поширюються на особисту або побутову діяльність. Тобто, якщо ви зробили селфі на тлі якоїсь пам’ятки, в кадр випадково потрапили люди, а ви поділилися цим фото на особистих сторінках у соціальних мережах, то покарання вам не загрожує. Та й дуже складно уявити, що випадковий перехожий знайде себе у вас на фото. Щоправда, якщо це все таки станеться, у нього є повне право вимагати видалення знімка.

Відзначимо, що, згідно з українським законодавством, зйомка в публічних місцях повністю дозволена, але нашим співвітчизникам, які будуть на території ЄС, слід пам’ятати про європейські правила.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com