Шість років після втечі екс-президента Януковича: як це було (фото, відео)

21.02.2020, 09:30
64006

Шляхом втечі, у 2014 році, Україну залишив тодішній президент Віктор Янукович. Верховна Рада назвала це самоусуненням, сам Янукович заявляв, що таким чином рятував власне життя.

Читайте також: Екс-президент Янукович зробив заяву з нагоди шостих роковин розстрілів на Майдані

Про це повідомляє УНІАН.

Що ж передувало?

З кінця листопада 2013 року в центрі Києва відбувалися протести – учасники Революції гідності спочатку виступали проти скасування євроінтеграційного курсу України, згодом – проти тодішньої влади.

Президент Янукович, що очолював її, протестам протиставив силу – у вигляді спецпідрозділів міліції та внутрішніх військ МВС.

18 лютого на Майдані Незалежності в Києві почалися масові побиття і вбивства. Це спровокувало активізацію переговорів між тодішніми лідерами опозиції і Януковичем.

21 лютого було підписано угоду про врегулювання політичної кризи. Підписи під документом, крім Януковича, поставили Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Угоду своїми підписами також закріпили кілька європейських дипломатів.

Документом передбачалося відновлення дії Конституції в редакції 2004 року; створення коаліції та уряду національної єдності; проведення до грудня 2014 року дострокових президентських виборів; розслідування насильства під час протестів в центрі Києва тощо.

Маршрут Київ – Харків

Українську столицю тодішній гарант покинув, за наявною інформацією, ввечері 21 лютого. На знаменитому відео видно, як четвертий президент особисто контролює вивезення речей зі своєї резиденції в Межигір’ї. Примітно, що підготовка до втечі розпочалася ще раніше. За кілька днів до цього в “Межигір’ї” почали збирати речі.

Зі столиці Янукович висунувся у бік Харкова, куди він прибув у ніч на 22 лютого.

Ночував він у одній з резиденцій, а вранці поспілкувався з журналістами. В ході брифінгу він заявив, що не має наміру залишати Україну.

“Я намагаюся захищати тих людей, які сьогодні переслідують бандити”, – заявив серед іншого Янукович, додавши, що робить все, щоб “зупинити кровопролиття”.

“Я далі поїду на південному сході країни, поки ще менш небезпечний і більш безпечний”, – зазначив він.

Курс на Донецьк і Крим

У другій половині дня 22 лютого Янукович вирушив до аеропорту Харкова, звідки полетів у Донецьк. Звідти він мав намір вилетіти в РФ, але безуспішно. Януковича відмовилися випускати українські прикордонники.

З урахуванням зміни обставин тодішній президент поїхав на зустріч з олігархом Рінатом Ахметовим, після чого виїхав з міста.

Як пізніше розповіли в суді у справі про держзраду екс-охоронці Януковича, його кортеж доїхав до міста Бердянська Запорізької області.

Там, у полі Янукович пересів в один з трьох вертольотів, що чекали на нього. Згодом, із зупинкою в російській Анапі, Янукович опинився в Криму.

Втеча до РФ

Під час нетривалого перебування в Ялті Янукович зупинився в одному з пансіонатів Чорноморського флоту РФ.

Супроводжували його тодішні соратники, а також представники кримської влади. Пізно ввечері 23 лютого екс-президент виїхав до Севастополя.

Там його прийняла одна з військових частин, знову-таки, російського флоту.

Перебуваючи на її території, Янукович написав заяву про відмову від державної охорони. Попри це, частина його охоронців залишилися працювати разом з ним.

Після цього Янукович виїхав на територію Росії.

Згідно з наявною інформацією, до РФ його доставляв російський військовий корабель.

Примітно, що на момент перебування в АРК четвертого президента туди за ним приїхали Арсен Аваков і Валентин Наливайченко, які пізніше очолили МВС та СБУ відповідно.

Втім, зустрітися з ним на півострові їм не вдалося.

Кримінальні справи та вирок Януковичу

Після втечі четвертого президента українські правоохоронні органи порушили низку кримінальних справ проти нього.

Серед іншого, Януковича підозрюють у заволодінні резиденцією в Межигір’ї, землею в Сухолуччі, отриманні хабара під виглядом авторської винагороди, створенні злочинної організації, а також у причетності до смерті активістів на Майдані.

В рамках однієї зі справ Янукович вже має вирок суду.

24 січня 2018 року колегія суддів столичного Оболонського суду визнала його винним у державній зраді й засудила до 13 років позбавлення волі.

Зовсім недавно прізвище екс-президента знову було на слуху після довгої тиші.

У річницю початку розстрілів учасників Євромайдану Янукович написав звернення, в якому висловив надію, що президент Володимир Зеленський зможе “об’єднати країну” і заявив про готовність допомогти йому.

Всі ці роки колишній глава держави живе в російському Ростові, періодично влаштовуючи прес-конференції.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com