Скільки коштуватимуть продукти цьогоріч у квітні?

31.03.2021, 08:28
96027

За даними Укрстату, за останній рік продукти харчування подорожчали на 9,1%. Зокрема, тільки за січень цього року продукти харчування подорожчали на 1,4%, в порівнянні з груднем, у лютому – ще на 2,2%.

Про це повідомляє Курс України.

Читайте також: В Україні навесні злетять ціни на продукти: подорожчає не тільки хліб

У Нацбанку прогнозують, що ціни на продукти харчування будуть зростати аж до появи нового врожаю. Причин для цього декілька: поганий торішній урожай, подорожчання палива, збільшення мінімальної зарплати та інші.

Крім того, оскільки Україна експортує багато видів сільськогосподарської продукції, ситуація на світових ринках позначається і на цінах всередині України. А світові продовольчі ринки ростуть.

“В умовах швидких кліматичних змін актуальні ризики зростання волатильності світових цін на продовольство. Через значну частку продуктів харчування в структурі індексу споживчих цін інфляція в Україні досить чутлива до таких шоків. Відповідно, вони можуть зумовити як короткострокове, так і більш тривале відхилення інфляції від мети”, – попереджають в НБУ.
В цілому в НБУ вважають, що за підсумками першого кварталу (до 1 квітня) інфляція складе 7,6%. А до кінця другого кварталу (до 1 липня) вона ще більше прискориться – до 8,4%.

Овочі та фрукти: старі будуть дорожчати, нові – дешевшати

Овочі борщового набору взимку вже показали, що вони вміють дорожчати. Ще один помітний стрибок цін на ці овочі стався на початку березня, але потім ціни трохи знизилися. Так що за підсумками місяця практично залишилися на місці.

Так, за даними аналітичної служби найбільшого оптового ринку “Шувар”, в березні буряк спочатку подорожчав в оптових цінах з 6 до 6,5 грн/кг, а в останні дні почала дешевшати. Ціна на моркву коливалася з 4,5 до 7 грн, але до кінця березня, як і на початку місяця, оптова ціна становила в середньому 5,5 грн/кг.

Стара білокачанна капуста спочатку подешевшала з 6 до 4,6 грн, а в останній тиждень березня знову подорожчала до 6 грн. А ось картопля подешевшала з 8 до 7,2 грн за кг, хоча в минулому році в цей час вже починала дорожчати перед зникненням.

Багато експертів прогнозують, що в квітні овочі борщового набору продовжать рости в ціні. Адже, як правило, навесні запаси добігають кінця, і попит випереджає пропозицію. Однак нерідко також буває, що імпорт стримує зростання цін на вітчизняну продукцію.

“Зазвичай на весну овочі минулого урожаю трохи додають в ціні. Той, хто утримав до цього часу продукцію нормальної якості, повинен був зберігати її в нормальних овочесховищах, а це досить серйозні витрати. Зрозуміло, що ці витрати виробник буде компенсувати за рахунок більш високої ціни. Це нормальна практика”, – говорить генеральний директор Асоціації” Український клуб аграрного бізнесу “(УКАБ) Роман Сластьон.

А ось молоді овочі в квітні зазвичай починають дешевшати. Так, рання капуста з’явилася на ринках в середині березня за оптовою ціною 35-37 грн/кг, а в останній тиждень місяця подешевшала на 4-5 грн. Тепличні огірки поки тримаються на рівні 54 грн за кг, хоча самі виробники вважають, що за квітень вони подешевшають як мінімум удвічі.

Помідори поки продаються тільки імпортні, і в березні вони навіть подорожчали з 31 грн до 40 грн. Однак у квітні на прилавках повинні з’явитися українські помідори, і ціни почнуть знижуватися, запевняють експерти.

Що стосується фруктів, то яблука в березні подорожчали в середньому на третину. Але зростання цін пояснювався в основному збільшенням частки імпортної продукції, яка дорожче вітчизняної. Запаси дешевих українських яблук до весни виснажуються. Тому в квітні буде більше пропозицій дорогих закордонних сортів і менше – українських яблук.

Хліб і випічка: вже і так дорого

Подорожчання хліба триває з минулого року. За минулих 12 місяців “продукт №1” додав у ціні 12% (станом на 1 березня). У тому числі за січень цього року хліб подорожчав на 1,1%, за лютий – на 2,8%.

Причиною називають підвищення цін практично на всі інгредієнти, причому не тільки в Україні. Так, на світових ринках дорожчає зерно. Також підвищуються ціни на олію – через поганий торішнiй врожай і зростання цін на світових ринках. Дорожчає цукор. В Україні соняшникова олія за останній рік подорожчала на 35%, цукор – майже на 62%. Відповідно, піднялися ціни на всі товари, до складу яких входять ці продукти: хлібо-булочні та макаронні вироби, випічка і солодощі.

Однак Роман Сластьон вважає, що в квітні ціни на борошняне вже навряд чи сильно зміняться:

“По хлібу і борошну я зараз не бачу підстав для подорожчання. Ціни на зернові культури вже давно знаходяться на високому рівні, на олію – теж. Так що зростання цін на основні компоненти хліба вже відбилося на собівартості продукції в попередні місяці. Однак і дешевшати хліб поки не буде. Теоретично це можливо після появи нового врожаю пшениці. з кінця липня – з серпня очікується зниження цін на сировину, а безпосередньо на вартості хліба це відіб’ється вже десь у вересні”, – говорить Роман Сластьон.

М’ясо-молочна продукція: ціни зростуть перед Великоднем

Ціни на молочну продукцію в останнім часом змінювалися мало – 4% в порівнянні з минулим роком. А під час Великого посту, коли попит на цю продукцію знижується, приводів для подорожчання тим більше немає. Хоча експерти зазначають, що виробництво молока знижується, але разом з тим констатують: завдяки імпортнiй продукції споживачі цього практично не відчувають.

А ось яйця в цьому році стали лідерами подорожчання. За рік вони додали в ціні майже 85%. Зокрема, за даними Укрстату, в січні цінники виросли більш ніж на 15%.

У березні яйця вже почали дешевшати. За даними “Шувар.інфо”, за місяць оптова ціна знизилася з 32 до 28 грн за десяток.

Однак в цьому році в кінці квітня яйця знову можуть почати дорожчати. Справа в тому, що перед Великоднем традиційно зростає попит на цей продукт. Оскільки Пасха цього року 2 травня, то в кінці квітня ціни на яйця знову можуть злетіти.

М’ясо за останній рік подорожчало менше за інших продуктів – всього на 3,6% за даними на початок весни. А в березні навіть намітилося зниження цін на деякі види м’яса. Наприклад, за даними “Шувар.інфо”, свинячий гуляш в кінці березня подешевшав з 86 до 70 грн/кг, ціни на сало впали в середньому з 100 до 95 грн/кг, на яловичу печінку – з 65 до 55 грн.

Але прогнози експертів на квітень розходяться. У Нацбанку, наприклад, вважають, що м’ясо навесні буде дорожчати через підвищення цін на корми для тварин. Зокрема, на вартість м’яса впливають ціни на зерно, а вони на світових ринках зростають.

Курятина і інші види м’яса дорожчають зараз у багатьох країнах. А, оскільки Україна експортує цей товар, варто очікувати, що і всередині країни ціни на нього не будуть падати. До речі, в березні курятина вже подорожчала. Тушка – з 53 до 57,5 грн/кг, задня чверть – з 46 до 53 грн/кг.

А ось інші експерти запевняють, що в найближчі місяці м’ясо подешевшає.

“Перед Великоднем подорожчає хіба що свинина. Можливо, на 10-15%. Це відбувається щороку, тому що до Великодня українці традиційно віддають перевагу блюдам з свинини, і попит на неї зростає. А після Великодня ціни на свинину впадуть, можливо, відсотків на 20 – теж традиційно. Влітку споживання м’яса взагалі знижуються, люди переходять на овочі, і це відбивається на цінах”, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

У той же час Роман Сластьон вважає, що зараз є певні підстави для подорожчання м’яса в найближчі місяці.

“М’ясо, по суті, не піднімалося в ціні восени і взимку. Воно знаходилося під тиском певного спаду внутрішнього споживання і під тиском імпорту. Зокрема, Євросоюз досить істотно збільшив експорт свинини в Україну. Традиційно він постачає цю продукцію в Китай, але в минулому році з цими поставками були певні проблеми, тому що утворився надлишок продукції, який продавався в різні країни, в тому числі в Україну. І ціни у нас трималися на досить низькому рівні. При цьому ціни на зерно як корм виросли на 50-60%, так що багатьом підприємствам м’ясної галузі доводилося працювати в збиток. А зараз поступово йде вирівнювання ситуації”, – пояснює Роман Сластьон.

Він звертає увагу, що вже відбувається зростання цін на яловичину і частково почалося зростання свинини. І цілком очікувано, що подорожчає і курятина.

“Щоб вийти на рівень хоча б мінімальної прибутковості, підприємства змушені будуть поступово підвищувати ціни”, – говорить експерт.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com