Солом’яний Abrams і закреслені прапори України: фермери у Варшаві влаштували масштабний протест

27.02.2024, 16:01
154882

Тисячі польських фермерів влаштували в центрі Варшави 27 лютого найбільшу за останній час акцію протесту. Вони тримають у руках плакати з перекресленими українськими прапорами та притягли солом’яний танк Abrams.

Читайте також: У Британії невідомі викрали військовий одяг для ЗСУ: що відомо

Про це повідомляє rp.pl, українські журналісти та свідчать відео з Мережі.

Польські фермери прийшли з протестами до Сейму, де їх оточили правоохоронці. Вони стежать, щоб не спалахнули сутички, оскільки настрій напружений. Організатори оцінюють кількість учасників акції у 20-30 тис. людей.

Мітингувальники перекрили дороги й вулиці Варшави. Хода розпочалася з кількох інцидентів: невідомі запалили фаєри на площі Дефілад і розпалили багаття.

Вимоги польських фермерів

“У нас три вимоги. Перша – відмовитися від шкідливих положень Зеленої угоди, друга – закрити кордони Польщі від неконтрольованого надходження агропродовольчої продукції з країн, що не входять до ЄС, і третя – захистити розведення тварин у Польщі”, – заявив організатор маршу Щепан Войцік з Польської фундації підтримки землеробів.

Протестувальники також заявляють, що “ми повинні продовжувати боротьбу за сільське господарство, і, на жаль, також за європейське сільське господарство. Згоди на обмеження виробництва не буде”.

Демонстранти рухаються повільно, з гучномовців звучать релігійні пісні, голосно чутино вувузели та труби. Видно багато прапорів, хрестів, а з гучномовців звучить солдатська пісня “Сива піхота”. Протестувальники тримають у руках плакати з перекресленими прапорами України, а також притягли на акцію зроблений з соломи Abrams.

Польські ЗМІ вказують, що в натовпі різні люди, зокрема фермери, шахтарі, тваринники, мисливці та виробники хмелю. Останній скаржиться, що цього року взагалі не продавав хміль, бо пивоварні купували продукцію із Німеччини та Чехії.

“Міністре, прем’єр-міністре, у нас є три вимоги. Перша – зупинити Зелену угоду, ми не дозволимо себе знищити. Це Польща, а не Брюссель”, – кричить чоловік у мікрофон із встановленої на автобусі кафедри, заохочуючи людей скандувати.

“Це все фігня по телевізору, немає Польщі без сільського господарства”, – кричать молодики в мегафон.

Також чутно багато антиєвропейських гасел, хтось заявляє в мікрофон, що євроколгосп хоче забрати у поляків машини і замкнути їх вдома.

В середині дня організатори протесту, серед яких був і Войцік, пішли на зустріч зі спікером Сейму Шимоном Головнею. Вони не зустрічатимуться з міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським, оскільки він зараз перебуває у Брюсселі.

Сейм уже обнесений загорожами. Поки що там більше правоохоронців, ніж фермерів, але перші протестувальники вже стоять на іншому боці вулиці.

Український журналіст Костянтин Ткаченко назвав сьогоднішні події у Варшаві найбільшим за останній час фермерським протестом.

“Для тих, хто не стежить, вони вже змішалися в одну купу. Повірте на слово, зараз там аншлаг”, – зазначив журналіст у повідомленні в Мережі.

Він звернув увагу, що вимоги протестувальників не змінились: вони виступають проти “зеленого курсу” та української агропродукції. Хоча Єврокомісія частково дала задню щодо вимог “зеленого курсу” і виділила додаткові гроші для польських аграріїв.

“Українське ж зерно в більшості йде транзитом та не створює погоди на польському ринку. Навіть більше – на ньому круто заробляють логісти і інфраструктура. По курятині, цукру, олії ми готові піти на самообмеження, аби не створювати їх виробникам конкуренції в ЄС. Але риторика вже інша, якщо узагальнити, то це “вирощене агроолігархом зерно на залитих хімією полях іде в Німеччину, куди ми хочемо поставляти”, – пояснив Ткаченко.

Він додав, що є ще особлива категорія: з України зерно йде до Литви, щоб там “стати європейським” і повернутися до Польщі. Ось це невігластво, зокрема, і породжує істерію, вказав журналіст.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com