США таємно передали Україні ATACMS великої дальності — NYT

25.04.2024, 17:02
157901

Сполучені Штати таємно відправили до України нову ракетну систему великої дальності, і українські сили негайно використали цю зброю, щоб атакувати російський військовий аеродром у Криму 17 квітня та російські війська на південному сході країни.

Читайте також: США оголосили новий пакет військової допомоги Україні: що ЗСУ отримають найближчим часом

Про це пише The New York Times з посиланням на слова високопоставленого американського представника.

За його словами, Україна використала ракети великої дальності для удару по російських військах у портовому місті Бердянську на Азовському морі.

Минулої середи також стало відомо про великі пожежі та вибухи на військовому аеродромі в Джанкої, Крим, який, за словами високопоставленого чиновника адміністрації, також був ціллю ATACMS далекої дії. У зверненні того вечора президент Володимир Зеленський подякував головкому ЗСУ Олександру Сирському, але не уточнив подробиць удару.

За словами високопоставленого чиновника США, у середині лютого президент Байден таємно схвалив рішення відправити понад 100 ракет більшого радіусу дії, а також інші варіанти касетних боєприпасів. Вони були частиною вантажу вартістю 300 мільйонів доларів до України в березні — першого нового пакету допомоги для країни після закінчення фінансування наприкінці грудня.

Видання пише, що співробітники адміністрації тримали відправлення в таємниці, щоб уникнути витоку інформації до росіян. Коли Сполучені Штати надали Україні зброю великої дальності попереднього разу, українці завдали серйозної шкоди російським силам. Але росіяни після такого одразу виводять свої сили та склади із зони дії української зброї, поки Україна не зможе використати нову систему з більшою дальністю. ATACMS більшого радіусу дії були одними з останніх великих систем озброєнь, які Київ хотів, але Сполучені Штати не бажали надавати.

Додаткові ракети великої дальності також були включені до допомоги Україні в розмірі 60,8 мільярдів доларів, яка є частиною закону, підписаного президентом Байденом 24 квітня. Однак навіть після цього в Україні і словом не прохопилися, що вже отримали та застосували цю зброю.

Куди може дістати ATACMS дальнього радіусу

Раніше Сполучені Штати поставили Україні версію армійських тактичних ракетних систем, відому як ATACMS, озброєну касетними боєприпасами широкого розповсюдження, здатними долати 100 миль (близько 160 км).

Але Україна давно мріяла про версію системи більшого радіусу дії, з діапазоном близько 290 миль (близько 460 км). Вони можуть дістати вглиб окупованої України, зокрема Криму і вузлів постачання для окупантів на південному сході країни. Нібито саме такі далекобійні ракети отримала Україна.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com