Стало відомо, чому Трамп зацікавлений в популяризації ліків від малярії для боротьби з коронавірусом

8.04.2020, 11:30
68959

День за днем, попри попередження з боку експертів, президент США Дональд Трамп пропагує використовувати протималярійні ліки з хлорохіном проти коронавірусу.

Читайте також: Епідемія коронавірусу в Італії йде на спад

Як повідомляє видання Mind, з посиланням на NYT, це він робив не просто так.

Запідтримки свого торгового радника доктора Ларрі Еллісона та Рудольфа Джуліані, екс-мера Нью-Йорка, Трамп просуває цей препарат як “чудодійні ліки” від вірусу, який вбив десятки тисяч людей, навіть попри те, що його неодноразово попереджали про небезпеку використання цього препарату для людей із серцево-судинними захворюваннями. Проти гідроксихлорохіну виступив зокрема доктор Ентоні Фаучі, головний інфекціоніст США.

Справа у тому, що якщо препарат затвердять, деякі фармкомпанії почнуть отримувати прибутки, кошти отримають також їхні акціонери та старше керівництво, яке має зв’язки з президентом. Сам Трамп також має невеликий фінансовий інтерес у французькій фармкомпанії Sanofi, яка виготовляє Plaquenil (“Плаквеніл”), дієвою речовиною якого є гідроксихлорохін.

Деякі партнери Трампа мають фінансові інтереси в цьому питанні. Найбільшим акціонером Sanofi є Fisher Asset Management, інвесткомпанія, якою керує Кен Фішер, який, своєю чергою, є великим донором республіканців, в тому числі і Трампа. Ще одним інвестором в Sanofi і Mylan (ще однієї фармкомпанії) є Invesco, фонд, яким раніше керував міністр торгівлі Вілбур Росс. У своїй заяві Росс заявив, що “не знав, що у Invesco є якісь інвестиції в компанії, які виготовляють ліки”.

В минулому році Трамп також повідомляв, що кожен із його трьох сімейних трастів інвестував в пайовий інвестфонд Dodge & Cox, який володіє акціями Sanofi.

Ешлі Косс, прессекретар Sanofi, заявила, що компанія більше не продає і не розповсюджує Плаквеніл у США, хоча продає препарат на міжнародному рівні.

Декілька виробників непатентованих ліків також готуються до виробництва таблеток гідроксихлорохіну, в тому числі Amneal Pharmaceuticals. Співзасновник цієї компанії Чираг Патель є членом Національного гольф-клубу Trump Bedminster  в Нью-Джерсі та грав в гольф з Трампом як мінімум двічі з того часу, як він став президентом. Інші виробники непатентованих ліків також нарощують виробництво, включно з Mylan і Teva Pharmaceutical Industries.

Управління по контролю за продуктами та ліками, яке затвердило гідроксихлорохін в якості засобу для лікування малярії та вовчанки, наприкінці минулого місяця видало указ, який дозволив лікарям призначати його пацієнтам з коронавірусом, якщо вони вважатимуть це доцільним. Трамп тоді сказав, що влада розподілить 29 млн доз препарату, а також, що він зв’язався з прем’єр-міністром Нарендрою Моді з проханням надати більше препарату.

Читайте також: Вчені з Фінляндії змоделювали поширення коронавірусу у повітрі супермаркету

Як повідомлялось, Індія заборонила експорт протималярійних препаратів, які “рекламував” Трамп.

Однак після погроз Трампа влада Індії частково зняла заборону на експорт препарату від малярії гідроксихлорохіну. Зазначається, що дозволи на експорт будуть прийматися окремо по кожному випадку.

Раніше команда французьких учених під керівництвом Дідьє Рауля дійшли висновку, що гідроксихлорохін, що використовується при лікуванні малярії, показав високу ефективність проти вірусу SARS-CoV-2, особливо в поєднанні з антибіотиком азитроміцином.

Однак ці вчені вже змінили свою думку. Міжнародна спільнота антимікробної хіміотерапії заявила, що “дослідження не відповідає очікуваному стандарту”. За повідомленнями шведських ЗМІ, деякі лікарні в Швеції припинили використовувати гідроксихлорохін для лікування коронавірусної інфекції після повідомлень про побічні ефекти.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com