Старовинні рецепти традиційної святкової куті
Спільно з фольклористкою Яриною Сізик київська мистецька галерея Avangarden проводить цикл лекцій-досліджень культурної спадщини та зимової обрядовості “Інструкція до Різдва”. В одній із серій поговорили й про традиційну страву Святвечора – кутю – з Оленою Брайченко, дослідницею гастрономічної культури, засновницею проєкту про гастрономічну культуру України їzhakultura та головною редакторкою видавництва “Їжак”. Ділимося важливими фактами про кутю та трьома старовинним й сучасними рецептами святкової куті.
Читайте також: Чи справді до України потрапив отруйний сир: що кажуть у Держпродспоживслужбі
Для приготування куті використовували спеціально оброблене у ступі пшеничне або ячмінне зерно. Страва, згідно із традицією, мала бути пісною. До зерна додавали товчений у ступі мак, волоські горіхи, інколи розпарені родзинки.
За правилом, кутю господиня готує тричі: на Святий Вечір – Багату кутю, на Щедрий вечір – Щедру кутю і на Водохресний вечір – Голодну кутю.
Кутя з маком і медом
Інгредієнти:
– пшениця цільнозернова (крупа пшенична яра) – 500 г
– мак – 100 г
– мед – 2 ст. л.
– узвар (із сушених груш) – 5 ст. л.
Приготування:
Пшеничну крупу добре промити, залити холодною водою так, щоб вода повністю накрила її. Потім довести до кипіння, зняти піну й варити до готовності на повільному вогні близько 30-50 хв. Але час залежить від сорту пшениці.
Мак запарити окропом на 10 хв. Злити зайву воду й розтерти макогоном у макітрі до появи білого молочка. Мед розвести узваром і додати в макітру до маку.
Додати відварену пшеницю, змішати й подавати до Святої Вечері.
Кутя з рисом
Час приготування: 30 хв.
Рецепт розрахований на 4 осіб.
Інгредієнти:
– рис сухий довгозернистий – 100 г
– мак – 30 г
– ліщина – 30 г
– горіх волоський – 50 г
– мед квітковий – 60 г
– вишня сушена (або родзинки) – 30 г
Приготування:
Найперше залийте мак окропом і залиште на 10–15 хв. Тим часом рис промийте в холодній чистій воді та варіть без кришки близько 7-8 хв. Важливо його не переварити. Готовий рис відкинути на сито.
З маку злити воду й розтерти його у ступі. Можна використовувати блендер, але радимо все ж у ступі – так насіння розплющується і дає більше юшки, а не розрізається.
Горішки, навіть якщо ви придбали вже обсмажені, варто кілька хвилин потримати на розпеченій сковороді. Після цього охолодити й подрібнити ножем. Квітковий мед розведіть трьома столовими ложками теплої води. Відціджений рис заправляємо всіма інгредієнтами, перемішуємо і подаємо до столу.
Кутя з маком, горіхами та в’яленою вишнею
Інгредієнти:
– пшениця цільнозернова (крупа пшенична) – 500 г
– мак – 100 г
– мед – 2-3 ст. л.
– горіхи волоські – 75 г
– родзинки – 30 г
– вишня в’ялена – 50 г
Приготування:
Пшеничну крупу добре промити, залити холодною водою так, щоб вода повністю накрила її. Потім довести до кипіння, зняти пінку та варити до готовності на повільному вогні близько 1 год.
Родзинки перебрати й залити окропом. Мак перебити блендером або розтерти макогоном у макітрі. Горіхи просушити, полущити й подрібнити; також дрібно нарізати в’ялену вишню. Мед злегка розвести водою.
Готову кутю заправити медом із водою, додати всі інші інгредієнти та перемішати.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)