Старовинні рецепти традиційної святкової куті

24.12.2023, 13:02
151816

Спільно з фольклористкою Яриною Сізик київська мистецька галерея Avangarden проводить цикл лекцій-досліджень культурної спадщини та зимової обрядовості “Інструкція до Різдва”. В одній із серій поговорили й про традиційну страву Святвечора – кутю – з Оленою Брайченко, дослідницею гастрономічної культури, засновницею проєкту про гастрономічну культуру України їzhakultura та головною редакторкою видавництва “Їжак”. Ділимося важливими фактами про кутю та трьома старовинним й сучасними рецептами святкової куті.

Читайте також: Чи справді до України потрапив отруйний сир: що кажуть у Держпродспоживслужбі

Для приготування куті використовували спеціально оброблене у ступі пшеничне або ячмінне зерно. Страва, згідно із традицією, мала бути пісною. До зерна додавали товчений у ступі мак, волоські горіхи, інколи розпарені родзинки.

За правилом, кутю господиня готує тричі: на Святий Вечір – Багату кутю, на Щедрий вечір – Щедру кутю і на Водохресний вечір – Голодну кутю.

Кутя з маком і медом

Інгредієнти:

– пшениця цільнозернова (крупа пшенична яра) – 500 г

–  мак – 100 г

–  мед – 2 ст. л.

–  узвар (із сушених груш) – 5 ст. л.

Приготування:

Пшеничну крупу добре промити, залити холодною водою так, щоб вода повністю накрила її. Потім довести до кипіння, зняти піну й варити до готовності на повільному вогні близько 30-50 хв. Але час залежить від сорту пшениці.

Мак запарити окропом на 10 хв. Злити зайву воду й розтерти макогоном у макітрі до появи білого молочка. Мед розвести узваром і додати в макітру до маку.

Додати відварену пшеницю, змішати й подавати до Святої Вечері.

Кутя з рисом

 

Час приготування: 30 хв.

Рецепт розрахований на 4 осіб.

Інгредієнти:

– рис сухий довгозернистий – 100 г

– мак – 30 г

– ліщина – 30 г

– горіх волоський – 50 г

– мед квітковий – 60 г

– вишня сушена (або родзинки) – 30 г

Приготування:

Найперше залийте мак окропом і залиште на 10–15 хв. Тим часом рис промийте в холодній чистій воді та варіть без кришки близько 7-8 хв. Важливо його не переварити. Готовий рис відкинути на сито.

З маку злити воду й розтерти його у ступі. Можна використовувати блендер, але радимо все ж у ступі – так насіння розплющується і дає більше юшки, а не розрізається.

Горішки, навіть якщо ви придбали вже обсмажені, варто кілька хвилин потримати на розпеченій сковороді. Після цього охолодити й подрібнити ножем. Квітковий мед розведіть трьома столовими ложками теплої води. Відціджений рис заправляємо всіма інгредієнтами, перемішуємо і подаємо до столу.

Кутя з маком, горіхами та в’яленою вишнею

 

Інгредієнти:

– пшениця цільнозернова (крупа пшенична) – 500 г

– мак – 100 г

– мед – 2-3 ст. л.

– горіхи волоські – 75 г

– родзинки – 30 г

– вишня в’ялена – 50 г

Приготування:

Пшеничну крупу добре промити, залити холодною водою так, щоб вода повністю накрила її. Потім довести до кипіння, зняти пінку та варити до готовності на повільному вогні близько 1 год.

Родзинки перебрати й залити окропом. Мак перебити блендером або розтерти макогоном у макітрі. Горіхи просушити, полущити й подрібнити; також дрібно нарізати в’ялену вишню. Мед злегка розвести водою.

Готову кутю заправити медом із водою, додати всі інші інгредієнти та перемішати.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com