Суддя, що ухвалила рішення щодо заборони книжки про Стуса пов’язана з “ДНР”

19.10.2020, 21:55
86990

Рішення заборонити згадувати голову політради партії “Опозиційна платформа – За життя”, народного депутата Віктора Медведчука в книжці Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” ухвалила суддя Дарницького райсуду Києва Марина Заставенко, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв’язки з так званою “ДНР”. Про це повідомила представниця Центру протидії корупції Галина Чижик на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Шалений ажіотаж: видавництво, яке видало заборонену книгу про Василя Стуса, додрукує новий наклад

Вона нагадала, що до переведення в Київ суддя Марина Заставенко працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області.

“У 2016 році до Вищої кваліфікаційної комісії суддів зверталася СБУ, яка вказувала на те, що в судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому суддя тривалий час не здійснювала правосуддя, бо перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях”, – зазначила Чижик.

За її даними, ВККС спочатку відкрила дисциплінарну справу, але потім відмовилась звільняти суддю Заставенко.

“Навряд чи український суддя спокійно може кататись в “ДНР”, не отримуючи для себе гарантії безпеки “з того боку”. Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів до ВККС. Але більшість суддів врешті залишилася в системі. Вони продовжують час від час відвідувати родичів і житло на окупованих територіях, і потім повертаються і ухвалюють рішення щодо українських військовослужбовців або судять авторів, які мають сміливість називати Медведчука Медведчуком”, – вважає Чижик.

Водночас, як повідомляє журналістка сайту Цензор.НЕТ Марини Данилюк-Ярмолаєвої, на свою посаду в Даницькому суді Заставенко була призначена особистим указом п’ятого президента України Петра Порошенка у серпні 2018 року.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com