Світова фінансова криза: що чекати Україні

12.03.2020, 12:09
66229

Прем’єр Шмигаль оголосив, що Україна входить у світову фінансову кризу.

Читайте також: Як епідемія коронавірусу впливає на світову економіку

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль визнав, що Україну затягує у нову світову фінансову кризу, викликану поширенням коронавірусу та падінням цін на нафту. Нестабільність у світі вже почала впливати на курс гривні, яка з березня стала різко втрачати свої позиції. Болісного удару це завдасть і по аграрному сектору, який є ключовим для української економіки., повідомляє ТСН.

Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса в розмові з ТСН.ua розповів, як саме вдарить по аграріях ситуація на глобальному ринку.

За словами фахівця в аграрному секторі, для українського сільського господарства є одразу кілька непередбачуваних аспектів, які матимуть суттєвий вплив. Одним з основних він назвав коронавірус.

“В першу чергу – це всесвітня мобілізація заходів щодо коронавірусу, розповсюдження коронавірусу. Якщо все це розпочиналося з Китаю, пішло в Азію і зараз бачимо, що вся Європа розбирається цією проблематикою.  Друге питання – це війна торгівельна між Саудівською Аравією і Росією, яка по суті знизила ціни на нафту. Ну і глобальна криза, яка розповсюджується на весь світ і в тому числі і на Україну і вплине і на українське с/г”, – розповів експерт.

Читайте також: Обвал цін на нафту: причини та наслідки

Ліссітса зазначив, що українські аграрії протягом минулого року експортували продукції до Китаю на 1,3 млрд доларів. Переважно це була кукурудза, олія соняшникова і соєва: “Азійський ринок є найбільшим для українського с/г, потім іде – європейський, і тепер ці два ринки потерпають від цих трьох глобальних факторів. Тож вплив може бути і може бути  суттєвим, адже загалом аграрний експорт того року був понад 22 млрд доларів”.

За його словами, зараз спостерігається падіння цін на продукцію, таку як рослиницька олія, соняшникова олія на понад 15%. Така ситуація може знизити надходження не лише компаній, які працюють в агросекторі, але і для держави.

“Тому вплив може бути таким суттєвим, що показав за останні три тижні. Маркер як акції українських публічних компаній, які на світових біржах впали більше як на пів мільярда доларів. Знизилася капіталізація на українські аграрні компанії, які розміщені на західних біржах, – зазначив він. – Цей показник у 22 млрд доларів, який бив по експорту минулого року, перевершити буде дуже важко. Тому зараз дуже багато ризиків і зараз важко передбачити як будуть розвиватись події наступними тижнями, місяцями. Але те що вплив буде – це вже є факт”.

Щодо цін на продукти харчування, то експерт не виключає здорожчання, але сподівається, що паніки не буде. Він додав, якщо не буде достатньо надходжень від експорту, то буде послаблення гривні і це вплине на те, що всі продукти прив’язані до дора будуть дорожчати.

Читайте також: Епоха Великої депресії: в МВФ зробили невтішний прогноз щодо розвитку світової економіки

“А в с/г суттєва складова прив’язана до долара, бо ми дуже багато імпортуємо  – аграрної хімії, і з того ж таки Китаю, я до речі, не знаю, як ми будемо імпортувати цього року, і насіння і техніка, тощо. Плюс до всього цього у нас є сезонні чинники, у нас завжди певні категорії продуктів піднімались в ціні починаючи з квітня місяця, особливо перед Великоднем. Тому не виключаю, що негативний вплив буде і для споживачів”, – зазначив Ліссітса.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com