Святкування у державному ресторані та VIP гості: як відзначав день народження екскерівник Держлісагенства Володимир Бондар(фото, відео)

26.12.2019, 14:31
57838

Відзначення свого 51-го дня народження колишній головний лісівник України Володимир Бондар влаштував на території державного ресторану “Явір”. Звільненого за три тижні до цього посадовця приїхали вітати в робочий час і на службових авто високопоставлені лісові чиновники, депутати, священники, редактор підконтрольного медіа і партнери по бізнесу.

Читайте також: Неймовірні статки лісівника: чиновник від БПП на Волині збудував курорт на території держзаказника (фото)

Володимир Бондар – політик зі стажем. У кінці 90-х – на початку 2000-х встиг попрацювати у Волинській облдержадміністрації та Луцькій міськраді. У 2002-му став народним депутатом України, очолював громадську організацію “Центр муніципальних реформ “Луцьк-1432”, був учасником Помаранчевої революції, після якої на 2,5 роки очолив Волинську облдержадміністрацію. У 2015-му році став депутатом Волинської обласної ради в складі президентської партії “Солідарність”, восени 2016-го отримав посаду заступника голови Держлісагентства. Відтоді, як звільнилася голова Держлісагентства Христина Юшкевич в листопаді 2017-го, Бондар виконував її обов’язки і керував відомством. Забезпечив ряд нових кадрових призначень в галузі, йдеться у матеріалі розслідування “Сила правди”.

Після президентських та парламентських виборів 2019-го року крісло під Бондарем, який залишився “представником попередників”, захиталося і 25 вересня Кабмін його звільнив.

За останні роки Володимир Бондар наростив свій авторитет на політичній арені області, серед лісівників, розширив родинний бізнес.

Почесні гості

Лісовий ресторан "Явір"

16 жовтня 2019-го року. Лісовий ресторан “Явір”, траса Луцьк-Рівне на межі Волинської та Рівненської областей.

День народження колишнього виконувача обов’язків голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря.

На годиннику — 14:45. На територію ресторану заїжджає кросовер “Renault Duster”. За кілька хвилин покидає парковку закладу.

Авто ШНПП
“Renault Duster” 2016 року випуску, який належить адміністрації Шацького національного природного парку

Невдовзі серед гостей святкувань помічаємо директорку Шацького нацпарку Марію Христецьку.

Вона отримала вотум довіри від Володимира Бондаря і змогла збудувати стрімку кар’єру при його керівництві. З посад головного спеціалістки та головної лісничої в лісгоспі у 27 років Марія Христецька стала керівницею Шацького нацпарку. За місяць після того, як Бондар став керувати Держлісагентством.

представлення Марії Христецької
Представлення Марії Христецької у 2017 році. Фото зі сторінки ШНПП в Facebook

Одразу після приходу Христецької на території рекреаційної зони Гушівський хутір відбулися сумнівні рубки лісу, почалося облаштування відпочинкової зони, лісоділянку для якої виділили на підставних осіб. Згодом з’явився її проєкт. Невдовзі будівництво визнали незаконним, а на директорку нацпарку склали адміністративний протокол. Та суд порушень не побачив – справу закрив.

– Я 16-го була в селі Світязь на робочому місці. А коли і де я знаходилася в позаробочий час, це нікого не повинно цікавити. В робочий час – на робочому місці. Про це може свідчити ряд людей і ряд підписаних мною документів, – відповідає Марія Христецька на питання про вечірку в “Яворі”.

– Тоді що там міг робити службовий автомобіль нацпарку?

– Ви не правоохоронний орган, давайте запит і будемо з’ясовувати. На службових автомобілях пересуваюся не лише я. Що він робив, якщо він там робив, я такої інформації не маю і не рекомендую займатися вам.

Тим часом іменинник в коментарі “Силі правди” не заперечив присутність Марії Христецької на святкуванні. Каже, що підтримує дружні відносини з директоркою нацпарку.

– Ми працювали якийсь час разом. Не так часто бачимося, але в нас хороші дружні стосунки, – пояснив Володимир Бондар.

Невдовзі на парковку закладу під’їжджає срібляста “Toyota Camry”. З автомобіля виходить начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович. Одягає піджак, бере пакунок і поспіхом прямує всередину.

Сухович на ДН

Чоловік працює в системі лісового господарства з 2002-го року. Спочатку став бухгалтером в Сарненському лісгоспі на Рівненщині, згодом, у 2009-му році, очолив “Висоцьке лісове господарство”. Навесні 2017-го Сухович пройшов конкурс, а на початку червня того ж року його призначили начальником Рівненського ОУЛМГ. Представляти приїжджав сам заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Представлення Суховича
Представлення Віталія Суховича у 2017-му році. Фото із rivnelis.gov.ua

Віталій Сухович також був партійним соратником Володимира Бондаря і депутатом Рівненської обласної ради. Вперше туди він потрапив наприкінці 2014-го року за списком Народної партії замість померлого обранця Миколи Зінчука. У 2015-му до ради потрапив знову за списком Блоку Петра Порошенка “Солідарність”.

– Хотіли уточнити, чи правда, що ви 16 жовтня були на дні народженні Володимира Бондаря? – запитуємо в начальника Рівненського ОУЛМГ.

– А хто вам дав таку інформацію? – відповідає Віталій Сухович.

– Наші журналісти там були і бачили.

– А вони мене знають?

– Так, ви ж публічна особа.

– Ну, я не хочу давати відповідь на це питання.

– Вас бачили на автомобілі “Toyota Camry”. Це службове авто?

– В мене немає автомобіля Camry. Я не знаю, не пам’ятаю. В мене особисто немає такої машини, ні службової, ніякої. Може я винаймав, що я один раз в «Яворі» був? Я не знаю, не пам’ятаю взагалі де я тоді був.

Тим часом на парковці помічаємо брендований автомобіль рівненсько-волинського телеканалу “Сфера-ТБ”. Біля нього співробітниця каналу та редактор Олександр Мартинюк. Останній – давній політичний соратник і друг Володимира Бондаря. Вони разом ще з партії “Реформи і порядок” початку 2000-х.

Сфера-ТБ
Олександр Мартинюк прямує до машини з брендуванням “СфераТБ.Луцьк”

На сторінці Мартинюка у Facebook вказано, що він – редактор у “Перший-ТВ.Луцьк”. Це колишня місцева редакція каналу “Сфера-ТБ”, юридично – ТОВ “Медіа капітал груп”. Віднедавна телеканал об’єднали з місцевим сайтом соціальних новин “Перший”. Про це повідомили на сторінці телеканалу у Facebook.

Сфера ТБ + перший

Обидві компанії (і “Медіа капітал груп”, і “Перший”) належать зятю Володимира Бондаря Андрію Погребеннику. Він, до речі, зі своєю дружиною Ольгою також були на святкуванні.

За півтори години після початку урочистостей, близько 16:30, до закладу під’їжджає чорний пікап “Volkswagen Amarok” 2018-го року випуску. З нього виходять двоє чоловіків, яких, на жаль, ідентифікувати не вдалося.

Обидва несуть подарунки.

Гості з ДП ЛІАЦ

Чорний пікап – автомобіль державного підприємства “Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр”. Воно підпорядковується і повністю належить Державному агентству лісових ресурсів та відповідає за створення і функціонування електронних реєстрів лісової галузі, порталу аукціонних торгів деревиною, системи електронного обліку деревини тощо.

Цей автомобіль державне підприємство отримало у серпні 2018-го. За місяць до поїздки на статусне святкування автомобіль ретельно обслужили: замінили лампи, оливу, фільтри, провели діагностику двигуна тощо. Вартість робіт – понад 17 тисяч гривень.

Загалом в автопарку підприємства зо два десятки службових авто. Їх ремонтують та обслуговують за державні кошти. За даними ClarityProject, впродовж 2016-2019 років підприємство провело закупівель послуг технічного обслуговування авто на 6,8 мільйона гривень. Ще на понад 8 мільйонів гривень – закупівлі пального.

Як повідомили в ДП “ЛІАЦ”, право керування цим авто до грудня мав керуючий відділень підприємства Олег Томілін. Але його керівник сумнівається, що «такий день народження відповідає його рангу».

– У нас всього працює близько 150 чоловік. 70 чоловік по регіонах. Крім того, у структурі є керуючі регіональних відділень. Вони курують роботу двох-трьох-чотирьох областей в залежності від регіону. Олег Томілін – один із таких, – пояснює появу автомобіля на дні народження Володимира Бондаря гендиректор ДП “ЛІАЦ” Віктор Мельниченко– В його підпорядкуванні кілька областей і він їздить та перевіряє ці відділення. Дійсно в той час він їздив по регіону і був у Волинській області, з його слів, заїжджав у ресторан “Явір”. Як мені пояснили, це один з найкращих ресторанів Волинської області, який ще й на балансі державного підприємства, тому цікаво, як живуть і працюють люди. Що стосується дня народження, то я сумніваюся, що мій підопічний мав можливість і, якщо там було таке день народження, когось привітати. Це не його ранг. Якби я там був, то напевно я би собі міг дозволити це. Те, що автомобіль перебував там, – так, людині цікаво було побачити один з найкращих ресторанів, пообідати. Але вітати очільника галузі він не міг, він його не знає.

Невдовзі значна частина гостей виходить подихати свіжим повітрям і стає видно ще ряд впливових гостей. Серед них – начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватиркомитрополит Луцький і Волинський Михаїл, начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.

Бондар Кватирко Михаїл

Останній, до речі, теж завдячує своїм кар’єрним ростом саме Володимиру Бондарю. У 2016-2017 він працював першим заступником Кватирка, наприкінці 2017-го очолив Чернівецьке управління, а в червні 2019-го – Івано-Франківське.

Представлення Сахнюка
Володимир Бондар представляє Віктора Сахнюка в Івано-Франківську влітку 2019-го. Фото із westnews.com.ua

Журналіст “Сили правди” впродовж двох днів намагався поспілкуватися з Віктором Сахнюком, щоб дізнатися про його відносини з Володимиром Бондарем. Він спочатку підняв слухавку, проте попросив зателефонувати за кілька хвилин. Та наступні дзвінки посадовець “скидав”, а повідомлення в месенджері проігнорував.

Віктор Сахнюк на ДН

Присутність на святі трьох керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства Володимир Бондар прокоментував так:

– Я нікого не запрошував на день народження, рідко когось запрошую, люди приїжджають ті, хто вважають за необхідне приїхати привітати. Я підтримую відносини в більшій чи меншій мірі зі всіма обласними керівниками, ми працювали довгий час, тому це нормально, я вважаю.

На парковці закладу, окрім нової “BMW X5” 2017-го року випуску, яку Володимир Бондар придбав влітку, та “Toyota Corolla” 2016-го року випуску дружини, помітно ще ряд статусних автомобілів. Серед них – “Toyota Land Cruiser 200” 2018-го року випуску, який належить 75-річній матері депутата Волинської обласної ради Вячеслава Богдана.

Вячеслав Богдан

Ні, мами-пенсіонерки на святкуванні не помітно, а от її впливового сина – так. У Вячеслава Богдана та Володимира Бондара багато спільного. І байдуже, що вони довгий час були в різних політичних таборах (перший – в “Солідарності”, другий – у Радикальній партії Олега Ляшка).

Родини Богдана та Бондара спільно володіють компанією “Волинська ягідка”, яка з осені 2018-го року вирощує лохину в Шацькому районі. Невдовзі після висадки перших кущів фірма отримала рекордну суму державної дотації від Міністерства аграрної політики та продовольства – понад 3 мільйони гривень.

– Ми давно дружимо, не першу п’ятірку років. Він публічна особа, до бізнесу відношення не має, ним займаються менеджери. Досі він не займався бізнесовими справами, може зараз буде, як залишив державну роботу, – коментує депутат-радикал Вячеслав Богдан свою присутність на дні народженні Бондаря.

Тут таки на парковці помічаємо автомобіль “BMW 730” 2007-го року випуску ще одного депутата Волиньради, висуванця Радикальної партії Олега Ляшка Миколи Буліги. А ось і він сам.

Микола Буліга

Буліга з Бондарем також давні друзі. Разом вони пройшли “Нашу Україну”, “НУНС”, “Єдиний центр”. Свого часу вони мали і спільний бізнес.

– Ми з ним знайомі і дружимо з 1991-го року. Відтоді я не пропустив жодного його дня народження, на всіх був, в тому числі і цього року. Ми друзі і куми, – каже Микола Буліга.

Наразі Буліга разом із лучанкою Людмилою Жук є одним зі співзасновників охоронної компанії “Архат” ЛТД. Та ж Людмила Жук є засновником і директором “двійника” “Архата” – охоронної фірми  “Архат плюс”. За даними “Сили правди”, ця компанія тривалий час охороняє майно волинських лісгоспів. Наприклад, за 35 тисяч гривень на місяць у 2017-2018 “Архат плюс” охороняв “Горохівське лісомисливське господарство” та “Ківерцівське лісове господарство”.

– Не маю відношення до неї. Можливо це колись було, але то кануло в Лету можливо вже років з десять тому. Я вже й забув що то. Я там точно не можу бути в засновниках, думаю. Можливо був, зараз я нею не цікавлюся і не дотичний жодним чином, – каже Микола Буліга.

– А чим зараз займаєтеся?

– В цьому році я не проводив підприємницьку діяльність. В цьому році займаюся собою, ще в минулому і позаминулих роках працював і як найманий працівник – директором підприємств, і як підприємець, а в цьому так склалося, що не здійснюю підприємницьку діяльність і ніде не працюю. Живу за накопичення.

– Що дарували на дні народженні?

– Книгу. Рідкісне видання про всі священні писання: Біблію, Коран, Тору.

На останній у 2019-му році сесії Волинської обласної ради Володимир Бондар та ще ряд депутатів вийшли із фракції політичної партії “Солідарність”. Натомість в раді утворилася нова депутатська група “Патріоти Волині” на чолі з Володимиром Бондарем. До неї увійшли десять депутатів, серед яких і Вячеслав Богдан та Микола Буліга.

Біля самісінького ресторану припаркований також автомобіль “Peugeot Expert” 2012-го року випуску, який належить співзасновнику та керівнику громадської організації “Товариство мисливців та рибалок “Горинь” Юрію Шевчуку.

У квітні 2017 року цій організації Волинська обласна рада надала 4838 гектарів мисливських угідь, більшість з яких – посеред Національного природного парку “Цуманська пуща” на Волині. Таке рішення тоді викликало обурення в екологів, активістів і навіть з боку керівництва Національного природного парку “Цуманська пуща”. Закон України “Про природно-заповідний фонд” прямо забороняє мисливство на таких територіях, проте депутати Волиньради проігнорували таку норму. Рішення про надання угідь з другого голосування підтримали 37 депутатів, серед яких, до речі, і Володимир Бондар, який тоді вже працював у Держлісагентстві.

Авто Юрій Шевчук

Юрій Шевчук каже, що не знає, чому його автомобіль міг бути в день народження Володимира Бондаря в ресторані «Явір». Переконує, що не знайомий з колишній посадовцем.

– Не був і не знайомий. Я не пам’ятаю, де тоді була моя машина, може дочка заїхала чаю попити. Я з Бондарем не знайомий, ніколи не бачив і не знаю його. Машиною дочка користується, може де з молоддю їздила на чай, чи каву, – каже Юрій Шевчук.

“Не маю звички дивитися хто на чому приїхав”

“Сила правди” запитала в іменинника, чи знав він, що деякі гості приїхали до нього в робочий час і на службових автомобілях та чи мала місце така практика використання службового майна в особистих цілях під час його керівництва.

– Я на той час вже не очолював агентство, тому не маю звички дивитися хто на чому приїхав. Я не можу цю інформацію ні підтвердити, ні спростувати.

– Чи відбувалася така практика роз’їздів на службових авто в особистих цілях, коли ви були керівником?

– Не маю звички питати хто на яких автомобілях їздить. Я знаю іншу звичку, що багато хто власний транспорт використовує в робочих цілях, бо немає відповідного забезпечення. Така практика є.

А так іменинник пояснив вибір місця для проведення

– Я не питав його (ресторану “Явір”, – авт.) приналежності, державний він чи приватний, але я обрав його свідомо, оплачував кошти за нього. Мені подобається цей заклад, я вважаю його досконалим і з точки зору кухні, організації. Він подобається не тільки мені, але й лучанам, іншим гостям, не соромно там проводити заходи.

Скільки коштує відзначити день народження у “Яворі”

Лісовий ресторан “Явір” перебуває на балансі держпідприємства “Звірівське лісомисливське господарство”. Він відкрився на місці колишнього комплексу “Колиба” у 2017-му році.

Центр журналістських розслідувань “Сила правди” звернувся із запитом до “Звірівського лісомисливського господарства”, аби дізнатися про режим роботи закладу 16 жовтня та отриманий у цей день дохід державного ресторану. Інформацію надати відмовилися.

Тим часом директор ресторану Євгеній Дігалевич каже, що не знає і не пам’ятає хто винаймав заклад 16 жовтня.

– В нас часто замовляють заклад. Ціна залежить від обставин: будній день дешевше, вихідні – дорожче, залежить від часу і терміну. Від 800-1000 гривень з людини і вище. Максимально ресторан може прийняти 70 людей, так щоб комфортно було. 40-50 людей оптимально.

– В цей день День народження в “Яворі” відзначав колишній керівник Держлісагентства Володимир Бондар. Оскільки він донедавна займав високу посаду, то цікавимось чи не мало місце тут використання службового становища?

– Однозначно такого не може бути. Всі платять, немає такого, щоб хтось не заплатив, – запевняє Євгеній Дігалевич.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (1)

  • У Бондара давні мажорні звички – оргії 15-ти річної давності http://bezbondara.narod.ru/

  • Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com