Тест на коронавірус: скільки коштує та хто на цьому заробляє

11.11.2020, 11:13
88794

10 611 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 11 листопада 2020 року. Через зростання кількості захворювань на коронавірус збільшується й кількість тестувань. За останню добу в Україні було проведено 43 908 тестувань на “ковід” методом ПЛР, і ще – 29 377 досліджень методом ІФА. Ажіотаж на “ковідні” тести зростає, і це відбивається на їх високій вартості.

Читайте також: ПЛР-тести можуть брехати: академік НАН розповів, як точно підтвердити наявність COVID-19

Аналіз цін на тести методом ПЛР провели експерти Pro-consalting, передає УНН.

Так, експерти констатують, що ціни на ПЛР часто завищенні, і різняться вони у залежності від регіону та типу структури, яка проводить діагностику. Для порівняння: визначення вірусного захворювання методом ПЛР у Центрі громадського здоров’я МОЗ на початку 2019 року (до COVID-19) коштувало 405,39 грн. Зараз же ПЛР-тестування коштує від 700 грн і вище. А у деяких приватних клініках 0 взагалі сягає 1800 – 2500 грн.

“Дорожнеча послуги у комерційних структурах обгрунтовується можливістю надання таких додаткових послуг, як виїзд додому, переклад довідки на іноземну мову, зменшення термінів отримання результатів. Часто окремою вважається сама процедура забору біоматеріалу та інше”, – пояснюють аналітики.

Експерти вважають, що адекватна ринкова ціна для ПЛР-тестування на COVID-19 – близько 1000 грн, з урахуванням якісних реагентів. Ціна 600-700 грн змушує засумніватися у якості матеріалів, які використовують, у той же час, як ціна 1500 грн і вище – нічим не підкріплена.

Читайте також: Лікар-інфекціоніст розповів, що дасть ведення “карантину вихідного дня”, де треба носити маску

“Роздуті” ціни на ПЛР-тести призвели до того, що Антимонопольний комітет України у жовтні відкрив справу по ціноутворенню у Київській, Чернігівській, Житомирській, Черкаській областях та у Києві.

“За результатами справи, незважаючи на те, що деякі клініки працюють з рентабельністю у 70%, порушень комітет не зафіксував, ніяких антиконкурентних узгоджених дій і цінових змов не виявив”, – зазначають аналітики.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com