ТОП-6 кандидатів у Президенти України 2019: хто вони та що про них відомо (досьє та найбільші скандали)

22.03.2019, 17:10
17605

До виборів залишилося менше двох тижнів й українцям доведеться обрати нового президента на наступні п’ять років. І ніби ми все знаємо про претендентів на пост глави держави, але пам’ять коротка. Щоби це не було схожим на альманах, ми взяли перших шістьох кандидатів з найвищим рейтингом симпатій та згадали їхні найбільш резонансні скандали. Оскільки дані різних соціологічних груп дещо відрізняються – кандидатів ми подаємо за алфавітом, йдеться у матеріалі ТСН.

Читайте також: Бойко повідомив, що готовий об’єднатись із Тимошенко

1. Юрій Бойко, 1958 року народження, згідно з анкетою кандидата проживає в місті Рубіжне Луганської області, народний депутат, член партії “Опозиційний блок”, однак в президенти йде cамовисуванцем.

Народився в Горлівці Донецької області. 1981-го закінчив Московський хіміко-технологічний інститут ім. Д. Менделєєва за фахом інженер-хімік-технолог. 2001 року закінчив Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля (Рубіжанський філіал) зі званням бакалавра за спеціальністю інженер-економіст.

У період від 1981 до 1999 року працював на Рубіжанському хімічному заводі “Зоря”. Починав з посади майстра виробничої дільниці, згодом став генеральним директором. У 1999-2001 – гендиректор АТ “Лисичанськнафтооргсинтез”.

Політичний стаж 17 років: 2001 року вступив до партії Сергія Тігіпка “Трудова Україна”, яку пов’язували з тодішнім президентом Кучмою; 2002-2005 – голова НАК “Нафтогаз України”; 2006-2007 – міністр палива та енергетики в уряді Януковича; 2007-2010 – нардеп від Партії регіонів; березень-грудень 2010 – міністр палива та енергетики в уряді Азарова; 2010-2012 міністр енергетики та вугільної промисловості України; від 2012 до призначення нового уряду після Революції гідності – віце-прем’єр-міністр та в.о. віце-прем’єра; у вересні 2014 року очолив “Опозиційний блок”.

ТОП-СКАНДАЛИ

РосУкрЕнерго. 2005 року Міністерство юстиції США провело розслідування, за результатами якого Юрія Бойка назвали одним із власників “РосУкрЕнерго”. Компанія 2004 року стала монополістом на газовому ринку України. Власниками компанії були російський “Газпром” із 50% акцій та два українці – Іван Фурсін із часткою у 5% і Дмитро Фірташ, якому належало 45%. Саме із Фірташем Бойка й пов’язували. 2005-го прем’єр-міністр Юлія Тимошенко ініціювала звільнення Бойка з “Нафтогазу” і з міністерства.

Вона звинувачувала його в корупції, а заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль заявив, що відкриє проти Бойка справу. Аналогічну заяву зробив і тодішній керівник СБУ Олександр Турчинов. Реалізувати кримінальну справу не вдалося. 2006 року Віктор Ющенко відправив уряд Тимошенко у відставку, а новим прем’єр-міністром став Віктор Янукович, в уряді якого Бойка призначили міністром палива та енергетики.

Лобіювання інтересів російських компаній та Курченка. На посаді міністра палива та енергетики сприяв штучному завищенню потреб скрапленого газу в семи регіонах країни. Додатковий обсяг енергоносія продали з аукціонів за спеціальною ціною – 20% від реальної вартості. Покупцями стали 12 фіктивних фірм, які належали Сергію Курченку. Ці фірми куплений газ перепродували за ринковими цінами далі. Слідчі Генпрокуратури наголошували, що Бойко знав про суть афери зі “скрапленим газом”.

2015 року ГПУ підготувала клопотання на зняття недоторканності й арешт Юрія Бойка. Але справа так і не зрушила з місця. До того Бойка неодноразово звинувачували в лобіюванні інтересів російських компаній на українському ринку. Зокрема, “Тюменської нафтової компанії”. Навіть називали одним з ініціаторів заповнення нафтопроводу “Одеса-Броди” російською нафтою.

Вишки Бойка. 2011 року Бойко потрапив у гучний корупційний скандал. Державна компанія “Чорноморнафтогаз” придбала дві самопідіймальні бурові установки за $400 млн за кожну. Підставні британська та латвійська фірми, що виграли тендери на їхню поставку, завищили реальну вартість вишок майже вдвічі. І сталося це все з відома тодішнього міністра Бойка. “Вишками Бойка” цікавилися прокуратури Великої Британії та Латвії.

Остання навіть ініціювала розслідування, яке передали до Міністерства внутрішніх справ України, Державної поліції, Центральної кримінальної поліції для “порушення кримінальної справи”. Але українську прокуратуру на чолі з Віктором Пшонкою справа не зацікавила. Окрім шуму в пресі, ця історія продовження не отримала. За Бойка слідчі взялися лише навесні 2014 року. Готували навіть постанову на його арешт. Однак Генпрокуратура не спромоглася передати у Верховну Раду клопотання на зняття з нього депутатської недоторканності.

У липні 2015 року МВС все-таки порушило кримінальну справу, пов’язану зі скандальним тендером на бурові вишки. В грудні 2015 року росіяни відвели обидві бурові вишки ближче до окупованого Криму, що можна розцінювати як банальну крадіжку. До того ж на півострові залишилася частина документів на їхнє придбання. Генеральна прокуратура запевняє, що слідство за фактом розкрадання держкоштів під час закупівлі бурових вишок триває, Бойко ж у цій справі поки що проходить лише як свідок.

Візити до Росії під час окупації. Примирення з Росією – офіційна позиція “Опозиційного блоку”. Так, у червні 2016 року Бойко “засвітився” на Петербурзькому економічному форумі, де заявляв, що приїхав нормалізувати відносини між Україною і Росією, бо так буде краще для обох народів.

Не визнав Донбас українським. 18 січня 2018 року був одним з 36 депутатів, що голосували проти Закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Має почесне звання “Герой України”. Присвоєне йому в 2004 році президентом Леонідом Кучмою. Отримав його під час роботи в “Нафтогазі”.

Офіційні статки у самого Бойка досить скромні – як у квадратурі нерухомості, так і в нулях на рахунках. Втім, дружина, згідно з декларацією, значно заможніша – квартири, будинок, земельні угіддя під Києвом, мільйонні заробітки, зокрема від вкладу у Росії.

Незаконні перельоти. Користувався приватним літаком, не зазначеним в деклараціях. Крім того “Нафтогаз” чотири роки оплачував перельоти приватного літака Бойка-Льовочкіна.

Кум Фірташа. Олігархи зблизились 2003 року. Згодом стали кумами. А під час свого шлюборозлучного процесу Дмитро Фірташ навіть тимчасово довірив Бойку свої активи, щоб їх не втратити. Разом фігурують у кількох корупційних схемах, зокрема, у купівлі Фірташем облгазів.

Багатодітний батько. Має шістьох дітей: троє синів – Анатолій, Юрій та Микола – та троє доньок – Ярослава, Уляна і Марія.

Юрій Бойко

2. Анатолій Гриценко, 1957 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, доцент кафедри політології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, член партії “Громадянська позиція”, від якої йде у президенти.

Колишній військовий – полковник запасу ЗСУ. Закінчив Київське суворовське військове училище, Київське вище військове авіаційне інженерне училище за фахом “військовий інженер-електрик”, а також ад’юнктуру у ньому ж, отримав ступінь кандидата технічних наук. Проходив підвищення кваліфікації у військових ВНЗ США та Академії ЗСУ України. 1993 року успішно закінчив Інститут іноземних мов Міністерства оборони США.

1994 року успішно закінчив оперативно-стратегічний факультет Університету Військово-повітряних сил США, першим з України. До потрапляння у політику працював головою Центру Разумкова, раніше військовим експертом на керівних посадах у Генштабі ЗСУ, РНБО, Громадській експертній раді при президентові України, Національному НДЦ оборонних технологій та безпеки України. Викладав у військовому училищі. Вільно володіє англійською.

Політичний стаж 15 років: 2004-2005 – керівник інформаційно-аналітичного підрозділу у виборчому штабі Віктора Ющенка; лютий 2005-грудень 2007 – міністр оборони України в урядах Тимошенко, Єханурова, Януковича за квотою Ющенка; листопад 2007-грудень 2012 – нардеп блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”; грудень 2012-лютий 2014 – народний депутат у фракції “Батьківщина”, в якій тоді як об’єднана опозиція перебували політсили Тимошенко, Яценюка та Гриценка; вийшов зі складу фракції через конфлікт з Яценюком; лютий 2014- листопад 2014 – позафракційний.

ТОП-СКАНДАЛИ

Землі Міноборони. Гриценка часто звинувачують у розбазарюванні земель та майна Міноборони протягом трьох років його роботи міністром. Однак наявних фактів, які доводять це звинувачення, не надто багато. Валерій Файст, держслужбовець, 2006 року отримав у користування від Міноборони будівлю із гектаром землі в центрі Харкова, а на сьогоднішній час хоче побудувати на ній торговельний центр – про це свідчить розслідування журналістки Bigus.info.

Попри те, що Валерій Файст є держслужбовцем, він є також засновником низки компаній: “Фагот-2000”, “Трембіта”, “Поні Фентезі” та “Поні Восток”. Усі фірми займаються постачанням запчастин до автомобілей, а “Трембіта” спеціалізується на військовому обладнанні. 2008 року правоохоронні органи висунули звинувачення на адресу ДП МОУ “Укроборонбуд” у розпродажі 16,5 га київської землі.

У цій справі фігурує довіреність міністра оборони Анатолія Гриценка від 09.03.2006, на підставі якої діяв директор “Укроборонбуду” В’ячеслав Мельник. У жовтні 2010 року Мельник був засуджений за перевищення службових повноважень під час укладення договорів, чим спричинено державі тяжкі наслідки.

Звинувачення на адресу Гриценка залишаються офіційно не підтвердженими правоохоронними органами. Сам Анатолій Гриценко ще 2009 року спростував причетність до схеми, а також дав покази проти Мельника та підтримав вирок суду.

Знищення армії. У травні 2014 року Генеральна прокуратура України заявила, що дії Анатолія Гриценка як одного із колишніх міністрів оборони привели Збройні Сили України в стан неналежної боєготовності. Водночас, в жодному кримінальному провадженні Гриценку про підозру не повідомлялось.

Різкі висловлювання. Зробив кілька резонансних антиросійських заяв, які широко цитувались на пропагандистських каналах. 27 червня 2014 року на у прямому ефірі українського телеканалу заявив про Володимира Путіна: “Я думаю, що знайшлися б патріоти, які просто б убили його, і правильно зробили б”. 29 листопада 2014 на своїй сторінці у Facebook назвав Росію ворожою державою і закликав “збивати її літаки і підривати поїзди”.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Впливова дружина. Юлія Мостова є головредом тижневика “Дзеркало тижня”, який упродовж двох десятиліть залишається одним із найвпливовіших політичних видань України.

Публікує декларації навіть коли не мусить. Щорічний фінансовий звіт розміщує на своєму сайті, публікує звіти про свої виборчі фонди. Вся нерухомість родини Гриценка-Мостової записана на дружину. Вона є власницею трьох київських, також на неї записаний дачний будинок. У власності Гриценка автомобіль та водний скутер, має дохід у вигляді відсотків із вкладів, пенсію та зарплатню викладача.

Син потрапляв у полон у Криму під час окупації. Старший син Гриценка від першого шлюбу Олексій був одним з найактивніших автомайданівців. У березні 2014-го він з іншими автомайданівцями поїхав до Криму, щоб завезти допомогу українським військовим і там потрапив у полон.

За словами Гриценка-старшого, у Севастополі Олексія били, катували, виводили на розстріл, пхали пістолет до рота. Потім Олексія звільнили. Як розповів екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, Олексія та інших полонених автомайданівців обміняли на полковника ГРУ Росії.

Пізніше Олексій Гриценко добровільно пішов служити початку війни, рік відслужив на аеродромі у Дніпрі. Був командиром взводу з охорони аеродрому, звідки діяла військова авіація та спецназ.

Тричі непрохідний. У політичних колах має прізвиська “справжній полковник” та “перший непрохідний” через невдалу передвиборчу рекламу під час балотування у президенти. Балотувався у президенти тричі: у 2010, 2014, 2019 роках.

Анатолій Гриценко

Читайте також: “5 років – достатній термін себе показати”, – Анатолій Гриценко зустрівся із волинянами та побажав їм “нормальної весни” (фоторепортаж)

3. Володимир Зеленський, 1978 року народження, проживає в місті Києві, художній керівник ТОВ “Квартал 95”, безпартійний, висувається від партії “Слуга народу”. Народився у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Отримав диплом юриста, але за фахом не працював жодного дня.

Ще зі школи Зеленський брав участь у СТЕМ (Студентський Театр Естрадних Мініатюр). Потім, разом з Олександром Пікаловим і Денисом Манжосовим організували команду КВН “Молодий Кривий Ріг”.

Пізніше юнаків запросили в команду “Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит”. Спочатку для того, щоб хлопці ставили танцювальні номери. Згодом Володимир став виконавцем ролей. Уже в студентські роки 1997 року учасники КВК організували свій проект “95-й Квартал”. Зеленський став капітаном, а також писав репризи і виконував номери.

До 2003 співпрацюють із засновником КВК Олександром Масляковим, через конфлікт розривають відносини. 2005 року виходить власна передача “Вечірній квартал”, за якою з’являється ще низка гумористичних телепрограм та сімейних комедій.

Стаж у політиці – 3 місяці: У новорічному зверненні заявив, що йде в президенти.

ТОП-СКАНДАЛИ

Скандальний номер про Україну. 2016 року “Квартал-95” і його керівник потрапили в скандал, пов’язаний із виступом на фестивалі в Юрмалі. Тоді артисти показали репризу, в якій представили Україну у вигляді країни-жебрачки. Під час свого виступу Зеленський порівняв Україну з “актрисою німецьких фільмів для дорослих”, по суті – з повією, яка “готова прийняти скільки завгодно з будь-якого боку”. Це викликало невдоволення у суспільстві та серед політиків. Так, Олег Ляшко охарактеризував шоумена як “дегенерата без роду-племені”.

Попросив вибачення у Кадирова. Володимир Зеленський попросив вибачення у очільника Чечні за використання відео з Кадировим у сльозах у гумористичному номері. Зеленський визнав, що перепросив, проте зазначив, що ці кадри, як з’ясувалось, були записані під час мусульманської молитви, і вибачення були спрямовані більше до всіх представників релігії, до якої Зеленський ставиться з повагою.

Заборона “Сватів”. 2017 року в Україні заборонили показ серіалу “Свати”, який знімав “Квартал”. Заборона пов’язана з тим, що головних акторів серіалу Федір Добронравов гастролював у анексованому Криму. Зеленський у різкій формі розкритикував СБУ за заборону показу в Україні телесеріалу “Свати”. Володимир порадив правоохоронцям спочатку побороти кумівство. Водночас користувачі соцмереж причиною демаршу Зеленського назвали втрату заробітку.

Розслідування щодо бізнесу у Росії. 7 січня 2019 року журналісти “Схем” заявили, що знайшли три російські компанії, які займаються виробництвом кінофільмів і телевізійних програм. Кінцевими власниками цих трьох компаній вказані Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлев, Борис і Сергій Шефіри, а також соратник бізнесмена Ігоря Коломойського Тімур Міндіч. Наступного дня керівник “Студії Квартал-95” Володимир Зеленський заявив, що не веде бізнесу в Росії, так само як не мають його члени колективу студії. Юрист “Кварталу” Іван Баканов додав, що сенсації в цьому розслідуванні немає, бо фірма “Ґрін Філмз” отримує на території РФ так звані роялті – тобто гроші за використання продукції, авторства, зокрема, і Зеленського, що була виготовлена ще до 2014 року. Наприкінці січня Зеленський заявив, що вийшов зі складу кіпрської компанії, яка володіла тією російською фірмою.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Слуга народу. У грудні 2017 року було засновано партію Зеленського “Слуга народу”. Її створили на основі партії, яку було зареєстровано 2016 року Євгеном Юрдигою під назвою “Партія рішучих змін”. Очолює партію один із топ-менеджерів Зеленського Іван Баканов. Станом на лютий 2019-го ця партія, згідно з соцопитуваннями, входить до трійки найбільш рейтингових в Україні, попри те, що про її політичну діяльність, за винятком висунення Зеленського, нічого невідомо.

Допомога війську. Від самого початку конфлікту, розв’язаного російськими найманцями на Донбасі Зеленський підтримує українських захисників. Артисти “Кварталу-95” не тільки виступають з концертами на передовій, а й перерахували на потреби армії щонайменше мільйон гривень. Шоу “Вечірній квартал”, що виходило на російському телебаченні, потрапило там під заборону. Стосовно самого Володимира Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за фінансування ЗСУ. Крім того, артисти “Кварталу” регулярно роблять безкоштовні виступи для бійців передової.

Напади на Зеленського. 2014 року Володимира побили в Києві проросійськи налаштовані громадяни. З численними синцями та саднами він потрапив тоді до лікарні. Того ж року біля столичного Палацу “Україна” невстановлені особи спалили автомобіль Зеленського.

Дитинство. В школу Володимир Зеленський пішов у Монголії в місті Ерденет, де сім’я прожила 4 роки. Там закінчив перший клас. Досить непогано говорив монгольською.

Володимир Зеленський

4. Олег Ляшко, 1972 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, народний депутат, голова депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка, від якої і балотується в президенти.

До політики потрапив завдяки Юлії Тимошенко – 2006 року став депутатом парламенту за списком партії Тимошенко. У минулому – журналіст, редактор, має юридичну освіту. Мав дві судимості. Згідно з декларацією, Ляшко – один з найбагатших українських політиків.

Політичний стаж 13 років: 2006-2012 – народний депутат від БЮТ V і VI скликань; у жовтні 2010 був виключений з БЮТ; від 2011 – власна політична сила “Радикальна партія Олега Ляшка”; у грудні 2012 року пройшов від цієї політсили до парламенту; 2014-го балотувався в президенти, посів третє місце.

ТОП-СКАНДАЛИ

Лотереї. Має надзвичайне везіння у лотереях. 25 жовтня 2017 року задекларував три виграші у лотерею: 283,56 тис. грн, 134 тис. грн, 153,485 тис. грн (загалом 571 тис грн). Це викликало суспільний резонанс. Політик заявив, що виграв ці гроші у ставках на футбольні матчі. За словами Ляшка, ставив на “Шахтар” та “Ліверпуль”.

Справа про незаконне збагачення. НАБУ розслідує справи про незаконне збагачення Ляшка. Згідно з його декларацією за 2015 рік, він отримав майно на суму, яка більше ніж у 500 разів перевищує прожитковий мінімум і значно перевищує дохід його родини. У травні 2018 року НАБУ встановило факт фіктивної угоди про продаж авто ляшка за 2,2 млн грн. Анонсоване НАБУ подання про зняття недоторканості з Ляшка до Ради ще не надходило.

Дві судимості. 1994 року його засудили до шести років колонії з конфіскацією за розкрадання державного та колективного майна. Покарання Ляшко відбував в Ізяславській колонії № 31. Вже за півроку вийшов на волю за амністією. 2001 року Ляшко отримав два роки умовно за публікації про в.о. віце-прем’єра Василя Дурдинця, які суд визнав наклепом. Однак Європейський суд з прав людини в Страсбурзі у справі “Ляшко проти України” визнав утиск права журналіста на свободу слова.

Секс-скандали. 2010 року в Інтернеті з’явилося відео 17-річної давнини, де Ляшко розповідає слідчому прокуратури про свій гомосексуальний зв’язок з високопосадовцем. Сам Ляшко спростував достовірність запису в письмовій заяві, назвавши її “фальшивкою”. Слідчий Олег Матвєєв, який вів допит Ляшка на відео, підтвердив факт відеозапису: “Це відео було в матеріалах слідства. Тоді щодо Ляшка прокуратурою Києва розслідувалася Кримінальна справа про шахрайство в особливо великих розмірах. Він отримав 5 років, відбув менше половини і звільнений умовно-достроково”.

2012-го у ЗМІ з’явилась інформація з посиланням на джерела у МВС у Криму про те, що було припинено спробу вивезення Олегом Ляшком у Туреччину двох вихованців ялтинського інтернату 12 і 14 років. За версією Ляшка, він збирався звозити хлопчиків на відпочинок. Дітей повернули до інтернату. За української влади в Криму справа заглухла. 2014 року про досудову перевірку цього факту заявили у прокуратурі окупованого Криму. Про її результат наразі невідомо.

Допит “сепаратиста”. У жовтні 2014 року в прямому ефірі однієї програми ведучі зв’язалися через відео з Ляшком, який, за його словами, перебував у зоні АТО. Поруч із ним стояв чоловік, якого нардеп представив як “коректувальника вогню “Градів”. У прямому ефірі Ляшко влаштував допит сепаратиста. Згодом виявилося, що “допит” та обстріл виявилися постановкою.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Заробіток більший за президента. 2017 року (наразі – остання подана декларація) Ляшко заробив більше за Порошенка і Гройсмана – 20,6 млн грн. Більша частина цієї суми (майже 16 млн грн) вказана як прибуток від продажу нерухомості. Ще понад півмільйона гривень (571 тис.) він вказав як виграш у лотерею. Загалом декларація радикала рясна – будинок, квартири, земельні ділянки, коштовні годинники, рахунки в банках і майже мільйон доларів готівкою, це, окрім чималих сум в гривнях та євро.

Має двоюрідну сестру на окупованій Луганщині, яка, за його словами, має антиукраїнські погляди.

Дитинство у сиротинцях. З біографії Ляшка відомо, що він зростав у дитячому будинку, де опинився у дворічному віці, та вчився у трьох різних школах-інтернатах, підробляючи пастухом. У біографії також вказується, що на літо його з інтернату забирав дядько, який жив на Луганщині.

Виключення з БЮТ. У жовтні 2010 року Ляшка виключили з фракції, яка його привела до політики. Офіційно – “за співпрацю з коаліцією більшості”. Проте цьому передував секс-скандал з оприлюдненим відео, де Ляшко зізнавався у гомосексуальних зв’язках з посадовцем “Борею”.

Політичні бійки. 18 травня 2011 року у сесійній залі Верховної Ради Ляшко вчинив бійку з першим заступником голови Верховної Ради Адамом Мартинюком. 3 березня 2014 року Верховна Рада не змогла почати вечірнє засідання через бійку, яка спалахнула між ним та Ігорем Єремеєвим, до групи якого перейшов Сергій Мельничук, з яким Ляшко бився під час ранкового засідання.

14 листопада 2016 року сталася бійка між головою фракції “Опоблок” Бойком та Ляшком на засіданні погоджувальної ради. Під час свого виступу останній звинуватив фракцію “Опоблоку” і особисто Бойка у веденні “консультацій з Москвою”. У відповідь на це Бойко вдарив Ляшка по обличчю. Бійка тривала кілька секунд, після чого він продовжив виступ і назвав Бойка і його фракцію “недобитками Януковича” — Бойко повторно вдарив Ляшка.

Олег Ляшко

Читайте також: Петро Порошенко не проходить до 2 туру президентських виборів, – опитування

5. Петро Порошенко 1965 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, президент України, безпартійний, cамовисуванець. Має вищу освіту за фахом “міжнародні економічні відносини” – університет Шевченка у Києві закінчив з червоним дипломом.

Вільно володіє англійською, добре знає французьку. Проходив строкову службу у лавах радянської армії. Підтримував обидва Майдани. Під час Революції гідності тримався у тіні інших лідерів опозиції. І це дозволило Порошенку уникнути незадоволення суспільства. На виборах президента він виявився найбільш популярним політиком і переміг у першому турі.

За час президентства зумів зібрати міжнародну коаліцію на підтримку України, утримав контроль над парламентською більшістю, привіз до України підписані угоди про Асоціацію з ЄС та безвізовий режим, домігся створення єдиної Православної церкви України. Оголосив про курс на деолігархізацію, однак сам не раз опинявся у центрі корупційних скандалів.

Політичний стаж 20 років. У Верховній раді від 1998 року (1998-2000 СДПУ (о) Медведчука – 2000-2005 власна партія “Солідарність”, яка спочатку вливається до “Партії регіонів”, а у грудні 2001-го до блоку Ющенка “Наша Україна”); лютий-вересень 2005 – секретар РНБО; 2007-2009 – голова Ради НБУ; 2009-2010-й – міністр закордонних справ (звільнений разом з іншими міністрами Януковичем); березень-грудень 2012 – міністр економічного розвитку і торгівлі, призначений Януковичем; 2012-2014 – нардеп-самовисуванець, позафракційний; 2014-теперішній час – президент України.

ТОП-СКАНДАЛИ

“Любі друзі” за часів президенства Віктора Ющенка. Тодішній держсекретар Олександр Зінченко (нині покійний) звинуватив оточення Ющенка у корупції та зловживанні владою в особистих інтересах, і, зокрема, тодішнього секретаря РНБО Порошенка. Зінченко вимагав від нього відокремлення бізнесу від влади. Проти Порошенка було відкрито кримінальну справу, яку згодом закрили. Він сам подав у відставку на тлі скандалу.

“Сука православная”. У день розстрілу учасників Майдану – 20 лютого 2014-го – в кулуарах Ради сталася сварка між Порошенком та проросійським олігархом та нардепом нинішнього “Опозиційного блоку” Вадимом Новінським. Порошенко різко зреагував на зауваження Новінського про те, що розстріли нібито спровокувала своїми діями тодішня опозиція. Порошенко зірвався з місця та вигукнув: “Креста на тебе нет! Сука православная!”

Віденська зустріч. 2014 року Порошенко вів переговори з Віталієм Кличком про те, щоби той не йшов на президентські вибори та цим збільшив шанси самого Порошенка. Угоди про це було досягнуто під час так званої “віденської зустрічі”, в якій також брали участь тіньові партнери Кличка – затриманий у Відні на вимогу правоохоронних органів США Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін. Переговори відбувались таємно, але дуже скоро про них стало відомо через публікацію у місцевій газеті Österreich.

Panama papers. 2016 року вибухнув міжнародний скандал, пов’язаний із офшорами, у якому засвітився й Петро Порошенко. Згідно з розслідуванням, президент вдався до податкового маневру, сховавши в офшорах частину своїх активів та зекономивши на сплаті податків в Україні. Був фігурантом “офшорного скандалу”, коли корпорація Roshen була передана офшорній компанії, зареєстрованій на Британських Віргінських Островах. Сам Порошенко заявив, що передав свій бізнес у “сліпий траст”. Журналісти знайшли три нові офшорні компанії, які Порошенко відкрив на своє ім’я, вже будучи президентом.

Плівки Онищенка. За словами колишнього депутата Онищенка, Порошенко допомагав йому “купити” можливість зареєструватися кандидатом на парламентських виборах 2014-го року. Голос, схожий на президентський, обговорює з Онищенком домовленості з екс-міністром екології Миколою Злочевським щодо закриття кримінальних справ проти нього і з приводу бізнесу. Крім того, Онищенко звинуватив президента у впливі на НКРЕКП з затвердженням формули “Роттердам плюс”, через яку ціни на електроенергію для споживача значно підвищились. За оцінками експертів, олігарх Рінат Ахметов, який контролює значну частину ринку електроенергії, заробив на цьому мільярди. Онищенко каже, і в президента є доля у схемі.

Прихована відпустка на Мальдівах. У січні 2018 року журналістам стало відомо, що президент провів відпустку на Мальдівах нібито під вигаданим прізвищем, в той час як офіційні канали Порошенка стверджували, що президент відпочивав на Прикарпатті. Нібито відпочинок коштував півмільйона доларів. Більше ніж за місяць після скандалу президент розповів, що літав власним коштом, під власним прізвищем і всі служби були попереджені.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Збіднів за часів президентства. 2018-го президент випав із десятки найбагатших українців. За версією журналу “Фокус” за підсумками 2017 року, він на 11-му місці зі статком у 542 мільйони доларів. 2015-го Forbes Україна оцінював статок Порошенка у $750 млн, ставлячи його на восьме місце у списку найбагатших людей України. Таким чином, він справді збіднів на посаді президента.

Став “шоколадним королем”. Ще будучи студентом, Порошенко створив свою фірму “Центр сервіс”, яка допомагає укладати і оплачувати контракти за частку у 1,5%. Так молодий Порошенко купив собі “Волгу”, а також відклав на новий бізнес – постачання дефіциту. В основному поставляв какао-боби на кондитерські фабрики.

Цей бізнес дозволяє йому управляти шоколадними фабриками після розпаду СРСР. Пізніше вони входять до Roshen. Нині Порошенко має бізнес-імперію: корпорація Roshen, Міжнародний інвестиційний банк, страхова компанія “Країна”, 5 канал, “Укрпромінвест-Агро”, автомобільні заводи – загалом 46 компаній станом на квітень 2018 р.

Допомога війську. Порошенко, за неофіційною інформацією, є одним з найбільших приватних донорів у волонтерських проектах допомоги війську. З різних джерел відомо, що допомога війську з особистих коштів президента становить мільйони гривень. Сам Порошенко цих фактів не афішує.

Багатодітний батько. У Порошенка четверо дітей та двоє онуків. Його старший син Олексій є народним депутатом, молодший – Михайло – 2001 року народження, доньки Євгенія та Олександра (2000 рік народження). Онуки – Петро (2014р. н.) та Єлизавета (2016 р. н.) Має за кума Віктора Ющенка.

Наймолодший президент. Порошенко набув повноважень, коли йому було 49 років. Перед тим наймолодшим був Віктор Ющенко, який вступив на посаду у неповний 51 рік.

Хворіє на цукровий діабет. Журналісти не раз помічали, що президент носить спеціальні пристрої для подавання інсуліну у разі падіння рівня глюкози в організмі. Однією з причин розвитку захворювання називають сильний стрес після смерті брата Михайла.

Петро Порошенко

6. Юлія Тимошенко, 1960 року народження, освіта вища, проживає в смт Козин Обухівського району Київської області, народний депутат, голова депутатської фракції партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” у Верховній Раді, лідер нею ж і створеної опозиційної партії “Батьківщина”, від якої і висувається.

За фахом – економіст. Початок політичної кар’єри Тимошенко тісно пов’язаний з постаттю колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Зростала у бідній родині, її мати працювала диспетчером у таксопарку. Батько залишив родину, коли Юлії було три роки. У старших класах вона змінила прізвище на материне – Телегіна. Заміж вийшла у 19 років, за молодшого від неї на рік Олександра Тимошенка – сина секретаря Кіровського райвиконкому Дніпропетровська.

Політичний стаж понад 20 років: 1997-й – депутатка-мажоритарниця від Кіровоградщини; 1997-1998-й – перший заступник голови партії “Громада”, наближена до тодішнього прем’єра Павла Лазаренка; після втечі Лазаренка до США з Турчиновим переходять до ГО “Союз миролюбних сил “Батьківщина”, який 1999 року переформатували на ВО “Батьківщина”; депутатка майже всіх скликань, крім 1-го і 7-го (коли сиділа у в’язниці); 1999-й – віце-прем’єрка з питань паливно-енергетичного комплексу в уряді Віктора Ющенка; 2005, 2007-2010-й – прем’єр-міністр України.

ТОП-СКАНДАЛИ

Газова схема. Тимошенко та колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко створили газову схему: усі постачання нафтопродуктів з Росії до України контролював монополіст – “Єдині енергетичні системи України” (ЄЕСУ), що належав Тимошенко. Надприбутки формувались шляхом завищення ціни газу для українських споживачів. Гроші виводились за кордон через турецьку компанію, яка була дочірньою компанією ЄЕСУ, та, можливо, ще декілька закордонних компаній, що дозволяло розподілити прибутки серед енергетичних олігархів. Схема похитнулася, коли загострилися стосунки між Лазаренком та Кучмою. Зрештою, екс-прем’єр зі скандалом утік до США, а газового монополіста Тимошенко ЄЕСУ посунули від потоків. Згодом Лазаренка заарештували у Штатах. Він відсидів у американській в’язниці шість років, досі проживає у США. Загалом на рахунках Лазаренка знайшли 250 мільйонів, 100 з яких майже п’ять років тому почали ділити між американським урядом та банком, через який проводились оборудки. Україна намагається довести своє право на вилучені кошти, однак США нарікають на те, що Україна не включилась у справу на початку (Лазаренка було заарештовано аж 1999 року). Звинувачення щодо цієї справи з Тимошенко зняли 2014 року.

Конфлікт з Порошенком. За неповний рік від Помаранчевої революції Тимошенко на посаді прем’єра перестала влаштовувати команду президента Ющенка. Соратників непокоїла популярність очільниці уряду, яка зростала, та її вплив на процеси в державі. Зокрема, найбільше Юлія Володимирівна дратувала кума Ющенка – Петра Порошенка, який на той час був секретарем РНБО. Між Порошенком і Тимошенко починається війна за вплив на ключові посади – колишні однодумці плетуть інтриги одне проти одного. Зрештою, це призводить до відставки обох політиків указом Ющенка та їхньої подальшої ворожнечі.

Потрапляла до місць позбавлення волі. 1995 року Тимошенко була затримана через кримінальну справу за статтею “контрабанда валюти”. Пізніше суд закрив цю справу.

– У лютому 2001 року після звільнення з посади віце-прем’єра в уряді Ющенка та за президентства Леоніда Кучми Генпрокуратура порушує щодо лідерки “Батьківщини” карну справу – вона потрапляє до СІЗО за розкрадання державних коштів, несплату податків від бізнесу корпорації ЄЕСУ, контрабанду російського газу в Україну та хабарі прем’єру Лазаренку. Від в’язниці Тимошенко рятують вуличні мітинги “Україна без Кучми”, які відбувались на тлі оприлюднення плівок Мельниченка (ці записи викривали роль Кучми у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе) – суд скасовує її арешт уже за 42 дні.

– За часів Януковича Тимошенко судили за підписання “кабальних” газових угод з Росією. Йшлося про перевищення нею службових повноважень та заподіяння державі збитків на майже 200 млн доларів унаслідок підписання “газових угод” з Росією в січні 2009 року – вони змушували Україну 10 років купувати газ на невигідних умовах. 2011 року вона отримала вирок – 7 років колонії, але відсиділа лише два з половиною роки. Одразу після втечі Януковича її звільнили спеціальним рішенням Верховної Ради. Реабілітована Верховним Судом України та Європейським судом з прав людини.

Намагалась поділити владу з Януковичем. За твердженням тодішнього президента Ющенка, Тимошенко пропонувала Януковичу угоду, за якою він гарантовано мав стати президентом через скасування загальнонаціональних виборів та обрання президента у парламенті в обмін на призначення її прем’єр-міністром. Янукович відмовився, але сам факт переговорів скомпрометував Тимошенко. По закінченню Революції Гідності у маєтку Віктора Януковича активісти знайшли документи, що свідчать про ймовірні наміри Тимошенко розділити владу з Януковичем на 20 років до 2029-го року.

Надія Савченко. Тимошенко поступилася почесним першим номером у списку Надії Савченко – на той час полоненій льотчиці, яку судили в Росії. 2016-го вже визволену з полону депутатку виключили з фракції та партії “за діяльність, не сумісну з програмними засадами і принципами діяльності партії та фракції”. Наразі екс-перший номер ВО “Батьківщина” Надію Савченко підозрюють у можливому плануванні терактів в Україні та тримають під вартою.

Швидкі Тимошенко. Уряд Тимошенко закупив 1000 автомобілів швидкої допомоги, які, зрештою, виявилися непридатними. В рамках урядової програми із забезпечення сільських регіонів автомобілями швидкої допомоги були закуплені автомобілі Opel Combo, що не відповідали стандартам ДСТУ і були незаконно ввезені як медичні спецзасоби без сплати податку. Щодо цього епізоду велось слідство.

ЦІКАВІ ФАКТИ

У складі команди Тимошенко до Ради вперше потрапили: нинішня депутатка “Опоблоку” Наталія Королевська, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, заступник голови фракції “Народного фронту” Сергій Пашинський, екс-заступник голови Адміністрації Януковича, який втік до Відня, Андрій Портнов та інші.

Першим бізнесом Тимошенко був салон відеопрокату. На його відкриття Тимошенко позичала гроші у знайомих. Мала великий газовий бізнес у 90-ті, вже понад 20 років професійно займається політикою та великих статків не декларує.

У Раді Юлія Тимошенко – прогульниця. У неї один з найнижчих показників відвідуваності серед депутатів.

Реприватизація. Повернула і повторно продала на конкурсі “Криворіжсталь”, віддану олігархам Пінчуку та Ахметову через нечесний приватизаційний конкурс, організований за ініціативою президента Кучми. Також ліквідувала корупційну схему постачання російського газу через олігарха Фірташа і компанії “Росукренерго” та “Укргазенерго”.

Фірмова коса. В одному з інтерв’ю колишній консультант Тимошенко Олег Покальчук пригадував : “Нам потрібно було щось протиставити образу “газової злодійки” та “принцеси на трубі”. У результаті вийшов образ скромної вчительки з косою… Це чудово спрацювало на мажоритарці, а потім почало працювати як окремий бренд”. Однак Тимошенко важко весь час існувати в образі скромної вчительки, бо полюбляє коштовні брендові вбрання. Зокрема, 2005 року для неї викупили мало не всю нову колекцію одягу від Louis Vuitton. Ходить винятково у взутті з товстою платформою та на високих підборах. Навіть маючи хворобу хребта, під час лікування вона не зрадила цій звичці.

Юлія Тимошенко

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com