“Тривалий Covid”: вчені назвали симптоми

9.12.2020, 11:09
91121

Швейцарські медики виявили, що тривалі симптоми Covid-19 зберігаються у деяких пацієнтів до півтора місяця й більше, це втома, втрата запаху і смаку, задишка і кашель.

Читайте також: Лікар розповів, як люди з проблемами серця переносять коронавірус

Дослідження публікує медичне видання Annals of Internal Medicine.

У деяких пацієнтів симптоми коронавірусної інфекції зберігаються незвично довго, причому частіше у випадку легкої форми перебігу. Медики навіть ввели для опису цього стану термін “тривалий Covi”.

Щоб краще зрозуміти цей феномен, група лікарів та епідеміологів з Женеви в березні 2020 року створили систему COVICARE для моніторингу та консультування пацієнтів з Covid-19, котрі мають потреби в госпіталізації.

Дослідники регулярно обдзвонювали людей, які лікувалися вдома, і питали про їхнє самопочуття. Всього під наглядом вчених-медиків перебували 669 осіб, без особливих факторів ризику, які могли потенційно викликати ускладнення від Covid-19. Середній вік учасників склав 43 роки.

Автори дослідження припускали, що пацієнти з цієї групи повинні швидко впоратися із захворюванням. Однак, на їхнє здивування, через шість тижнів після постановки діагнозу майже у третини учасників все ще зберігалися один або кілька симптомів, пов’язаних з Covid-19: втома – у 14%, втрата смаку або смаку і запаху – у 12%, задишка – у 9%, постійний кашель – у 6%, і головні болі – у 3%.

Читайте також: Лікар назвав основну загрозу для молодих людей, які перехворіли коронавірусом

Завдання медиків в такій ситуації – заспокоїти пацієнтів та оптимізувати лікування.

Навіть зовні здорові люди можуть страждати від вірусу через кілька тижнів або місяців після зараження.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com