Триває сезон черемші: рецепти корисних та смачних страв

7.05.2023, 13:31
140168

Чи знаєте ви, що черемша містить утричі більше вітаміну С, ніж лимони. На ринку пучок черемші можна придбати всього за кілька гривень. А яка вона смачна!

Черемша чудово поєднується з м’ясом, яйцями і навіть рибою. Саме тому рецепти страв з черемшею користуються попитом: салати, холодні і гарячі закуски, рулети, запечене м’ясо і риба – рецептів дуже багато. Крім цього черемшу також маринують, засолюють, та заквашують.

Читайте також: Голубці та ще 4 елементи додано до переліку української нематеріальної культурної спадщини

Гостра закуска c черемшею
Інгредієнти:
черемша свіжа – 1 великий пучок;
огірок свіжий – 1 шт.
сметана (30% жирності) – 250 мл;
сіль за смаком
Приготування:
Пучок черемші промити, обсушити і дрібно порізати. Скласти зелень в миску, додати трохи солі та пом’яти її.
Огірок натерти на крупній тертці. Віджати з нього сік. Змішати черемшу і огірок. Додати сметану і перемішати.
Прибрати суміш в холодильник приблизно на 30 хвилин, після чого можна намазати її на хліб або викласти поверх гарячої вареної картоплі.

Суп з черемшею по-домашньому

Інгредієнти
300 г черемші,
300 г картоплі,
3 ст. л. вершкового масла,
2 морковіни,
1 л курячого бульйону,
2 цибулини,
сіль і спеції.
Приготування:
Бульйон скип’ятити, покласти туди порізану картоплю, знову дочекайся закипання і варити ще 10 хвилин.
Додати обсмажені в олії цибулю і моркву, довести до кипіння. Через 2 хвилини засипати дрібно порізану черемшу.
Варимо ще 15 хвилин, потім знімаємо з вогню.

Салат найпростіший

Інгредієнти:
черемша – 200 г,
соняшникова олія,
сіль за смаком.
Приготування:
Підготовлену черемшу відварюють 3 хв., відкидають і нарізають шматочками завдовжки 2-3 см. Заправляють черемшу маслом та сіллю. Подають як самостійну страву, а також як гарнір до рибних або м’ясних страв.

Черемша з картоплею

Інгредієнти:
Черемша – 1 пучок,
картопля 2 шт,
рослинне масло,
сіль за смаком.
Зварити або спекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нарізаною черемшею, посолити і заправити олією.

Салалат з черемшею, огірком та сметаною

Інгредієнти:
Черемша – 1 пучок,
огірок – 2 шт.,
яйце – 2 шт.,
кріп – 1/2 пучка,
сметана.
Приготування:
Яйця відварити круто, огірок нарізати, черемшу і кріп дрібно порубати. Все змішати, посолити і заправити сметаною.

Сплат з черемшею та м’ясом

Інгредієнти:
черемша – 200 г,
м’ясо відварне (будь-яке) – 250 гр,
яйця – 2 шт.,
помідор – 1 шт.,
майонез.
Приготування:
Черемшу вимити і опустити в окріп на 3 хвилини, потім відразу кинути в холодну воду і потім відкинути на друшлаг і дрібно нарізати. Яйця, м’ясо і помідор нарізати кубиками. Все заправити майонезом і перемішати. За необхідності досолити.

Салат з черемшею та консервованою кукурудзою

Інгредієнти:
кукурудза консервована – 100 г;
черемша – 200 г;
яйця 4 шт.;
огірки 1 шт.;
майонез 1 ст. л.;
сметана 1 ст. л.;
Приготування:
Дрібно порізати черемшу, додати кукурудзу. Порізати огірок, відварені яйця, додати майонез, сметану. Посолити, поперчити.

Солона черемша

Нам знадобиться: черемша, корінь хрону, запашний перець, лавровий лист, сіль, вода.
Корінь хрону почистити і нарізати кружальцями (тонкими). Молоді пагони черемши вимити, зв’язати в невеликі пучки ниткою і викласти в один шар на дно каструлі. Зверху покласти кружальця хрону, пару лаврових листів, кілька горошин запашного перцю. Перекладайте шарами поки черемша не закінчиться. Потім залийте солоною водою (на 1 л води 1,5 ст. ложки з гіркою солі). Поставте під гніт на 1 місяць. Використовують як самостійну страву, як гарнір до других страв, заправку в супи, окрошки, пельменів.

Квашена черемша

Нам знадобиться: черемша, оцет, сіль, рослинне масло.
Молоді пагони помийте і зв’яжіть в невеликі пучки ниткою. Відваріть в двох водах для видалення часникового запаху. Відкиньте на друшлаг. Додайте сіль за смаком і залийте сумішшю 9%-го оцту і рослинного масла в співвідношенні 1: 3, розкладіть по банках і зберігайте в сухому темному місці. Використовують як приправу до других страв, заправку для супів, окрошки.

Маринована черемша

Інгредієнти:
Черемша,
вода – 1 л,
сіль – 1.5 ст. ложки,
цукор – 1 ст. ложка,
оцет – 150 мл.
Черемшу вимити і замочити в холодній воді на 2 години, поміняти воду і ще на 2 години. Для маринаду закип’ятити воду з сіллю і цукром, влити оцет і остудити. Черемшу зв’язати ниткою в пучки, вертикально поставити в банку і залити маринадом (вода повинна повністю покривати черемшу). Маринувати 5-7 днів в холодильнику. Після чого можна вживати або ж законсервувати.

Чебуреки з черемшею

Інгредієнти:
Для тіста:
борошно, вода (гаряча), олія, сіль, цукор.
Для начинки:
картопля (варена), зелена цибуля, черемша, сіль, перець.
Приготування:
Борошно заварити окропом з олією, сіллю і цукром. Вимісити, остудити 6–10 год в холодильнику.
Для начинки посмажити зелену цибулю, наприкінці готування додати черемшу. Відразу вимкнути і розмішати з вареною картоплею.
Тісто тонко розкачати, вирізати кола (можна блюдцем). На половину кола викласти начинку, щільно з’єднати краї (можна виделкою).
Смажити на олії з двох боків до золотистої скоринки.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com