Тривожний сусід: Росія втрачає вплив у балтійському регіоні – The Hill

19.05.2023, 16:31
140833

Вплив Російської Федерації у Балтійському регіоні поволі зникає, і ця тенденція може стати “грудкою снігу” за відповідних обставин.

Читайте також: Нічна масована атака на Україну: повідомили, скільки ракет і дронів збили сили ППО

Про це пише видання The Hill.

Першим поштовхом стало те, що 10 травня Польща оголосила, що більше не називатиме Калінінград російською назвою. Тепер для міста з назвою Калінінград рекомендується тільки польська назва Крулевець та Крулевецька область відповідно.

І це не лише Польща. 12 травня депутати литовського парламенту Вілюс Семешка та Пауле Кузьміцкене наслідували їхній приклад і звернулися до Державної комісії з питань литовської мови з проханням перейменувати Калінінградську область і місто Калінінград на Каралючюс.

“Ми солідарні з нашими сусідами-поляками і закликаємо вас не використовувати нав’язані нам штучні назви литовською мовою”, – заявили вони.

Напередодні президент парламенту Республіки Молдова оголосив про офіційний вихід Молдови з міжпарламентської асамблеї Співдружності Незалежних Держав — російського еквівалента Британської Співдружності.

“За 30 років, — заявив Гросу, — стало зрозуміло, що присутність Республіки Молдова в структурах СНД не допомогла нам вивести російську армію з території Республіки Молдова, вирішити придністровський конфлікт. Перебування в СНД не захистило нас від шантажу посеред зими. Вихід з Асамблеї СНД – перший крок. Україна вийшла з цієї організації. Республіка Молдова є вільною державою для прийняття суверенних рішень. Ми продемонстрували, що хочемо демократії, свободи вдома”.

Росія може пережити подію, схожу на падіння Берлінської стіни 1989 року, пише видання.

Видання також нагадує, що Росія 2021 року розробила довгостроковий план щодо посилення свого впливу в країнах Балтії на основі “м’якої сили”.

У документах йшлося не стільки про те, як Росія може повільно анексувати країни, а швидше про про стратегії отримання більшого впливу в країнах Балтії. Перш за все йшлося про запобігання розширенню присутності НАТО в Естонії, Литві та Латвії.

Балтійські республіки є фактично єдиними територіями, що входили до складу СРСР, в яких Москва ніколи не відігравала значної ролі в політичному житті. Основним важелем впливу сьогодні продовжують залишатися зв’язки з російськомовною меншиною, через яку Кремль прагне розхитати суспільно-політичну ситуацію в балтійському регіоні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com